Sony CPD-E202E monitor problemen

Deze 17" Sony Trinitron heeft een SCC-L31C-A chassis en is +/- 4 jaar oud. Zodra ik een SVGA signaal aansluit start de monitor oogenschijnlijk normaal op. De HT is er, er wordt een beeld geproduceerd. De helderheid is veel te hoog, terugslaglijnen zijn zichtbaar. Het beeld is uit focus en lijkt dubbel. De beeldvorm is diabolisch, zijkanten ingedeukt. Na +/- 15 seconden slaat de montor af de groene led knippert regelmatig aan uit. Met power on/off kan het geheel opnieuw herhaalt worden.

Zonder schema zou mijn beste gooi de lijnuitgang trafo zijn. Voordat ik dit deel ga aanschaffen zou ik graag de gouden tip willen ontvangen.

bvd, Erik

Reply to
Erik Creyghton
Loading thread data ...

Ik denk toch niet dat de lijntrafo het probleem veroorzaakt - dan is er meestal helemaal geen hoogspanning en dus ook geen beeld. Bovendien is bij vrijwel alle monitoren van 17" en groter de H-afbuiging niet meer direct aan de lijntrafo gekoppeld. De verschijnselen lijken meer te duiden op een te hoge spanning op een of meerdere punten. Zo zou er iets met de voeding aan de hand kunnen zijn, maar ook de spanningsregulator vóór de lijntrafo/H-afbuiging zou kapot kunnen zijn. Deze laatste bestaat doorgaans uit een FET in een TO220-behuizing + spoel + diode, en het zou kunnen dat de deze FET kortsluiting maakt. Ook kan het zijn dat ergens een of meer slechte soldeerverbindingen zijn die de boel ontregelen.

De beschreven pincushion-vervorming is meestal een gevolg van een onderbreking in het O/W-correctiecircuit, of het niet meer aangestuurd worden van de transistor in dit circuit; dit bestaat uit een spoel die enerzijds aan de H-afbuiging hangt en anderzijds aan een (meestal) PNP-transistor (eveneens in een TO220-behuizing), die met zijn collector aan de massa ligt.

Kortom: loop eerst even alle soldeerverbindingen na, in het bijzonder die van relatief dikke pennen en onderdelen die warm worden (spoelen, transistoren, vermogensweerstanden). Kijk daarna of je FET's of transistoren in TO220-behuizingen kunt vinden die een kortsluiting vertonen tussen de middelste en een van de buitenste pennen.

Mochten op de print spanningswaarden van de hoofdvoeding staan aangegeven (meestal 70 - 80 volt voor de HV-trap en de H-afbuiging), meet deze dan na. Vaak zijn deze spanningen aan de onderkant van de print te vinden bij de connector vanwaar een draadbundel naar de beeldbuis loopt. Als een of meer spanningen te hoog zijn, zit het probleem ergens in de voeding. Bekende oorzaken zijn slechte elco's aan de primaire kant, waardoor de voeding een veel te lage referentiespanning ziet, of defecte weerstanden in het circuit dat de feedback vanuit de secundaire kant via een opto-coupler naar de primaire kant stuurt - al zit in de CDP-200 die ik hier heb geen opto-coupler ingebouwd (heeft iemand trouwens misschien een schema van dat ding?).

Hoe dan ook, gezien het feit dat er hoogspanning is, zou ik pas in laatste instantie aan een nieuwe lijntrafo gaan denken.

Succes ermee,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Erik Creyghton" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

oud.

normaal

hoog,

aan

Als ik het zo leest ben ik bang dat je beeldbuis defect is. Anders zou het de cuttoff regeling kunnen zijn maar vaak zijn het software fouten in een eeprom. Is het beeld niet te groot dus boven en onder buiten beeld?

Jopie

Reply to
Jopie

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.