Kortegolf ontvangst

Wat is de beste methode om kortegolfontvangst te verbeteren? De context is de camping met een simpel kg ontvangertje zonder externe antenne ingang.

Zelf zat ik eraan te denken om de antenne te verlengen met een stuk speakerdraad (geisoleerd) van 6 meter (300/6 (bijna 5955kHz) = 50m / 4 (kwartgolf) = 12.5m. Is dit een goed idee, of kan het nog beter? En hoe kan ik die draad het beste ophangen (verticaal, horizontaal, afstand tot de grond e.d.).

En is het nog nuttig om een aarddraad te gebruiken?

Rick.

Reply to
rick2910
Loading thread data ...

Die 'aarddraad' bedoel je voor blikseminslag....??.....)) Dat gaat niet helpen.

Een lange draad is een goede manier de ontvangst van korte golf te verbeteren. Hoe je de draad moet ophangen is heel simpel, probeer alle standen uit tot je ontvangst beter wordt. Trial & error....))

Reply to
post2u

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@k13g2000hse.googlegroups.com...

geef eens wat meer informatie,

- Wat voor ontvanger ga je gebruiken?

- Wat wil je ontvangen, alleen de Wereldomroep? (5955) of ook andere verre zenders?

Dat gevraagd: een langere antenne KAN helpen, maar een kwartgolf hoeft niet, en is zonder aarding ook niet zinvol. Bovendien heb je dan een 'echte' antenneingang nodig. Bovendien: je ontvanger zou wel eens teveel signaal kunnen krijgen 'oversturing' heet dat. Een en ander afhankelijk van het type ontvanger. (er zijn helaas veel slechte prutsontvangertjes te koop...) Een TE lange antenne is dus ook niet goed. Experimenteren dus. Aarddraad?? waar zou je die aan willen sluiten bij gebrek aan een echte antenneingang?

Kijk eens op de site van de wereldomroep, zij hebben ook tips.

MRe

Reply to
MRe

Bedankt voor de tips. Zoals ik het lees komt er vrij weinig rekenen en meer testen en uitproberen bij kijken.

Ik heb twee ontvangers bij, een Sangean ATS-303 en een Ranex RX-2350. Die laatste lijkt een goedkoop prutontvangertje, maar ze presteren stiekem best goed (alleen minder gevoelig dan de Sangean, maar wel digitaal). In eerste instantie wil ik alleen de wereldomroep ontvangen (5955, 9895, 13700 e.d.), maar wat DX-en kan natuurlijk nooit kwaad :).

Rick.

Reply to
rick2910

Dag Rick,

zoals anderen al schrijven is er kans op oversturing van de ontvanger. Het voordeel van de camping is wellicht het ruisniveau, je zou daar goede ontvangst kunnen hebben. Veel moderne ontvangertjes zijn vaak gevoelig genoeg en hebben voor RNW geen externe antenne nodig. Proberen kan natuurlijk geen kwaad.

Ik zou de draad niet langer maken dan nodig is. Zodra je afstemd op "lege" plekken, en je hoort ruis (gekraak en zo), dan is hij lang genoeg. Draden knippen is echter lastig. In plaats daarvan kan je ongeveer 10m draad pakken en het eind met isolatie eromheen om de antenne draaien (begin met een slag of vijf, je hebt geen direct contact tussen draad en antenne). Door met het aantal slagen te experimenteren, verander je de koppeling tussen de draad en je ontvanger. Stem af op het gewenste station, is de ontvangst goed, dan hoef je niet meer windingen om de antenne te doen. Is het signaal te zwak, dan kun je het aantal windingen wat verhogen. Als je echter veel storing in de ontvangst hebt, helpt langer maken, of meer windingen meestal ook niet meer.

Een aardedraadje aan de massa van de adapter ingang kan de ontvangst verbeteren en maakt de ontvangst minder afhankelijk van of je je radio vasthoud of niet.

Over de hoogte, het eind een paar meter boven de grond is genoeg. Over de orientatie, gewoon uitproberen. Houd de draad weg van allerhande electronische apparatuur (daar vallen ook de lichtgewicht adapters onder). Ik weet niet waar je heen gaat, maar als dat ver weg is, zou ik zeker even de frequentielijst uitdraaien, want 5955 is niet overal goed te ontvangen.

Met vriendelijke groeten en veel succes met de korte golf experimenten,

Wim PA3DJS

formatting link

Reply to
Wimpie

Dank Wim voor de uitgebreide uitleg.

Vorig jaar had ik ook een draadantenne gemaakt, maar had toen inderdaad met oversturing te maken, waardoor ontvangst vrijwel onmogelijk was. Die antenne was dus gewoon te lang. Daarbij bleken we op 300 meter afstand van een werkend kortgolf station van Radio Kroati=EB (HRT) te staan. Mijn Sangean piepte over de hele MG en delen van de SW band. Ik heb toen zelfs aan demping moeten doen door de antenne verder in te schuiven.

Wat is eigenlijk de gedachte achter die wikkelingen om de antenne (en ja, geisoleerd, anders verander je de inductie van de antenne)? Is dat het verhogen/verlagen van de koppeling met de draadantenne (meer oppervlak 'straalt uit' waardoor de gain stijgt)?

Je schrijft dat een aanddraadje tussen de massa van de adapter naar de GND de ontvanger wat stabieler kan maken, maar geld dat ook als ik de radio op batterijen/zonne energie laat lopen? Bij mijn weten zijn dat namelijk vrij stabiele spanningsbronnen.

Is het verder nog noodzakelijk dat de draadantenne 'geisoleerd' opgehangen wordt? Ik zie vaak bij professionele KG antennes dat deze met isolerend touw tussen twee objecten wordt opgehangen. Is dit puur om de effecten van deze objecten op de ontvangst te minimaliseren? En hoe nuttig/kritiek is dit in mijn situatie?

De frequentiegids is al netjes met de post gekomen :). Tevens een mooi lijstje gemaakt met wat BBC World (zijn helaas gestopt met Europa, dus dat wordt de westelijke Rusland beam), Deutsche Welle, VOA, RVi en Voice of Korea (al zal die laatste wat lastig worden). Helaas hebben beide ontvangers geen SSB, maar desalniettemin ga ik toch ook op zoek naar wat mooie 'zahlensender' :).

Groeten,

Rick; PA8RW :D.

Reply to
rick2910

Dag Rick,

Het wikkelen (met isolatie) om de sprietantenne van de ontvanger is een capacitieve koppeling. De extra inductie die je krijgt is verwaarloosbaar en wordt voor een deel nog tenietgedaan door de sprietantenne welke in de "spoel" zit. Je kan het vergelijken met een trimmer condensator, maar dan heel primitief.

Als je dicht bij HRT zit, kan ik mij goed voorstellen dat dit niet goed gaat. De kans zit erin dat er ook nog een paar middengolfstralers staan.

Over het aardedraadje: Je korte draadantenne heeft een soort van tegenpool nodig. Als je de ontvanger via het lichtnet voedt, is dat de lichtnetbedrading (via de capaciteit van de adapter). Voed je op batterijen, dan zul zien dat er verschil in ontvangst is als je de radio beetpakt of niet. Via capacitieve koppeling tussen jouw hand en GND van PCB wordt jij de tegenpool.

Dure isolatoren zijn niet nodig, je gaat er niet mee zenden. Ik gebruik zelf voor op vakantie een 6m lange dipool die via een 3:1 transformator aan een dunne coax gekoppeld is. Aan de eindjes van de dipool zit een paar meter 2mm nylon touw om het ding vast te binden. Het touw knoopt makkelijk en functioneert als extra isolatie. In geval van zenden wil je al je vermogen in je krijgen. Bij ontvangst gaat het om voldoende signaal op je ingang te krijgen (meestal is "alles" niet nodig)

Met een horizontaal opgestelde dipool ben je een stuk ongevoeliger voor verticaal gepolariseerde velden (bijv afkomstig van MG stations). Ik zou dan wel zelf een antenne-ingang maken. Dit is niet zo moeilijk, Gaatje in de kast, stukje RG174, haren aan de massa van de PCB en de kern via C'tje (als dat er nog niet zit) aan de antenne ingang.

Als je er wat serieuzer me aan de gang gaat, zou ik een simpel LC tunertje bouwen (gebruik ik zelf ook). Dit is niet om je antenna aan te passen, maar om preselectie te krijgen. Je kunt dan je antenne wat langer maken en wellicht verre stations ontvangen (vanwege het lagere ruisniveau op het platte land).

Groeten,

Wim PA3DJS

formatting link
Als je abc verwijdert, werkt het mailadres.

Reply to
Wimpie

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.