IC om bit-array om te zetten in seriële stream ?

Hoi groep,

Ik ben op zoek naar een IC om een bit-array om te zetten in een seriële stream, iemand enig idee welke IC ik best gebruik ? (liefst meer dan 8-bit, moet minstens 512 combinaties hebben)

Bedoeling is om héél goedkoop, 512 "schakelaars" te maken, die op afstand uitgelezen kunnen worden.

Het idee is om een schakelaartje kortstondig een electronisch circuit te laten sturen, dat dan door middel van dip-switches, een code van 1 tot 512 (of meer) doorstuurt. dat seriëel signaal zou ik dan met een standaard TX/RX seriëel moduletje kunnen laten versturen. (bij conrad

14 euro voor een setje) één ontvanger zou dan, als een schakelaar gesloten wordt, kortstondig een seriëel signaal ontvangen van die specifieke schakelaar. dat signaal zou ik dan in een PDA kunnen inlezen, en met een ingebouwde GPRS module, een SMS laten versturen of een record in een SQL server op een andere locatie kunnen laten wijzigen ...

schakeling moet betrouwbaar zijn, en moet afstanden tot 200 à 300 meter probleemloos kunnen overbruggen. In betonnen gebouwen zou ik 'hier en daar" repeaters kunnen zetten, een ontvangmodule die het seriële signaal opvangt, en op zijn beurt opnieuw verzend, om zodoende grotere afstanden te kunnen overbruggen.

Iemand enige suggesties, en of dit een goed idee is ? kan het ook goedkoper ?

groeten, Kris

Reply to
HomeAutomation Freak
Loading thread data ...

"HomeAutomation Freak" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

knip

De 74674 is een 16 bits schuifregister, parallel naar serieël.

Aroen.

Reply to
Aroen

Als je iets meer wilt dan alleen schuiven, dan is een microcontroller al gauw het eenvoudigst en goedkoopst.

Gaat dit om bestelnummer 130428 van 14,95? Je wilt dus draadloos zenden. Dan ga je het (zeker met dat setje) niet redden met alleen schuiven. Je moet er voor zorgen dat je data ongeveer 50% duty-cycle wordt. Dat kun je bijv. met manchester encoding doen. Dan moet je voor de data uit nog eens een flink aantal bits sturen om de boel zich te kunnen laten instellen (pre-amble). De ontvanger moet dat alles weer decoderen.

Voor betrouwbaarheid moet je eigenlijk niet van een draadloos systeem uitgaan. En AM is dan ook weer niet optimaal. Betrouwbaarheid is wel te verhogen door bijv. toevoegen van een unieke extra code zodat je verschillende systemen uit elkaar kunt houden en de kans op 'inbraak' verkleint. Om storingen op te vangen zou je een fout detecterend en herstellend protocol kunnen gebruiken.

En hoe ga je om met situaties waarbij 2 knoppen tegelijk verzonden worden? Die kans is best groot met 512 knoppen, een grote protocol overhead en een bandbreedte van 2kHz. De zenders kunnen dit niet zelf detecteren en je kunt ook niet om hertransmissie vragen omdat er maar data 1 kant op kan.

Ik weet niet wat je er mee wilt gaan doen, maar zelf zou ik toch eerst eens gaan kijken of het niet met een kabel kan. Met bijv. RS485 over twisted pair kun je gemakkelijk een kilometer halen bij niet te hoge baudrates. En omdat je dat ook half-duplex kunt gebruiken heb je ook nog de mogelijkheid om data terug te sturen en bijv controleren of de schakelaars nog reageren.

Zo te zien heeft de zender ook geen goedkeuring en mag je hem dus niet zomaar gebruiken. Bij de duurdere zenders (bijv.

190355) wordt wel vermeldt dat ze goedgekeurd zijn.

Als je echt 512 van deze schakelingen gaat kopen bij Conrad zou je eerst eens kunnen bellen over staffel korting. En omdat ze schema en layout geven kun je ze ook zelf gaan maken. Dat is vermoedelijk een stuk goedkoper, zeker als je toch voor de rest van de schakelaar al een printje moet maken.

En voor 10 euro x 512 kun je een beste haspel kabel kopen. :-)

Je kunt ook eens kijken naar Conrad 116556+190369. Alleen die

300 meter ga je dan niet halen.
--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Never buy what you do not want because it is cheap; it will be dear to you.
		-- Thomas Jefferson
Reply to
Stef

Als die schakelaartjes een beetje bij elkaar in de buurt zitten zou ik om te beginnen kijken naar een standaard keyboard-encoder. Dan heb je

- debounce

- n-key rollover

- key to serial-protocol conversie tenminste in één klap opgevangen. En een ontvanger, al dan niet met de rest van een moederbord eraan, is ook al een eitje.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Moet echt draadloos, is om een prototype te bouwen. Ik heb me opgegeven als vrijwilliger om voor een sub-afdeling binnen het bedrijf waar ik werk, een schakeling te ontwikkelen. (Ik zit "normaal" als programmeur binnen een IT afdeling)

De subafdeling waar ik het over heb, zal overal lokdozen voor muizen en ratten plaatsen bij klanten, kan dus echt alleen draadloos, mogen geen kabels bij klanten plaatsen. De bedoeling is om in één centrale eenheid, een IPAQ of dergelijke in te bouwen, die als er een schakelaar getriggerd wordt, allerlei bewerkingen gaat uitvoeren via GPRS. (doorgeven van lokdoos nummer via SMS, dan nog wat updates op een SQL server enz ...)

Elke lokdoos moet een minimum aan electronica krijgen (liefst minder dan 20 euro per lokdoos), de centrale eenheid zou zo'n 500 euro mogen kosten volgens mij. (PDA 300 euro, 100 euro voor GPRS module, en dan nog 100 euro om seriëel ontvangen data, de PDA binnen te krijgen) De kans dat een schakelaar gelijktijdig getriggerd wordt is echt nihil. (als van 512 lokdozen op een heel jaar tijd tussen de 5 à 10 triggers plaatsvinden is het al veel)

Mensen die zich geroepen voelen om me te helpen, of suggesties hebben, mogen dit hier altijd neerzetten ;-)

Reply to
HomeAutomation Freak

Kijk eens op

formatting link

Op zo'n zendertje zet je een toongeneratortje of riedelmakertje. Op de ontvanger decodeer je dat in software.

Het mooiste is je zenders te nummeren: een PIC die de riedel maakt dus. Maar een prototype kan ook met gewone toontjes.

Thomas

Reply to
Zak

Maar je hebt toch wel een beetje elektronica kennis mag ik hopen? Anders lijkt het mij toch verstandig dat je er een externe partner bij haalt (wil je dat, mail me dan eens). Als je echt produktie gaat doen lijkt me dat toch echt een must.

Ok, de reden voor draadloos is nu tenminste duidelijk.

Dit is idd. een stuk eenvoudiger dan bijv 512 drukknopjes die regelmatig bediend worden. Als je zo'n val na sluiten om de paar minuten een signaal laat uitzenden, dan is het niet zo'n ramp dat er af en toe een berichtje gemist wordt. De kans dat je na bijv een uur nog niets ontvangen hebt wordt wel erg klein.

Bij deze.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

For most men life is a search for the proper manila envelope in which to
get themselves filed.
		-- Clifton Fadiman
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.