Koelkast

Onze koelkast heeft het begeven, maar ook weer niet helemaal Wat is het geval. Op de een of andere manier slaat ie niet meer aan na een tijdje gelopen te hebben. Als ik hem een tijdje uit laat staan (~15 minuten) en opnieuw weer aan zet dan begint de compessor wél te lopen tot de ingestelde temperatuur bereikt is waarna het feest opnieuw begint. De compressor start dus niet meer uit zichzelf.

In het regelcircuit zit een BT139 welke volgens mij wel heel is. In een oud topic las ik .e.e.a. over een PTC welke wel eens kapot kon zijn. Waar zit dat ding, waar dient hij voor, en is dat een mogelijk verband?

Reply to
René - PH3V
Loading thread data ...

PTC = positive Temperatuur Coeficient. Dat is de sensor die de warmte/kou opneemt.... Die zit dus in je koelkast (volg de draadjes)..

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

In combinatie met meet en regelschakelingen wordt doorgaans een NTC gebruikt, de PTC zal voor het opstarten van de compressor zijn, en dus in het aansluitkastje van de compressor zitten.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bedankt voor de antwoorden zover!

De PTC zit dus op de compressor. Ik heb het kapje eraf gehaald ... en inderdaad daar zit iets met zijn neus op de compressor. Op de achterkant van dit onderdeel zie ik een instelschroefje welke afgelakt is. Is dit een PTC? Lijkt mij niet. Eerder iets van een bimetaal welke je met een stelschroefje een bepaalde voorspanning geeft. Als ik de contacten volg dan zit hij met één kant aan één van de drie aansluitingen van de compressor.

Stel dat dit onderdeel kapot zou zijn, wat is dan het gevolg ...... De compressor draait, zal dus warm worden. Het bewuste onderdeel merkt dit en zal bij hoge temperatuur de spanning naar de compressor afschakelen. 10 minuten de stekker eruit. Ding is afgekoeld en we beginnen weer van vooraf aan.... Hamvraag is nu .... waarom schakelde hij niet opnieuw ZELF in nadat de boel is afgekoeld. Hij schakelde immers zelf de spanning uit naar de compressor om af te koelen. Vreemd.... waarschijnlijk zit ik op een heel verkeerd spoor.

Reply to
René - PH3V

"René - PH3V" schreef in bericht news:bnhhnt$rhn$ snipped-for-privacy@news2.tilbu.nb.home.nl...

afgelakt

en

vooraf

boel

compressor

Dat ding in de kompressor is een bimetaal die uitschakeld bij te hoge stroom, en automatisch weer inschakeld. Het kan gebueren dat de kompressor niet kan opstarten wanneer die te kort na het afvallen gebeurt. Ik vraag mij af als je de stekker laat inzitten, of je dan om de paar minuten geen klikje hoort ?

-- Gilbert

"Sommige mensen leven, omdat het illegaal is ze te doden"

Reply to
Gilbert

Het zou kunnen dat je inderdaad de stekker eruit moet halen voordat de compressor weer begint. Anders zou je een "hikkend" systeem kunnen krijgen wat je niet in de gaten hebt.

Maar vraag je eens af waarom de compressor uitvalt?! Is de spanning goed (dat zal wel, maar heb je ook snel nagemeten), stroom, zit er nog gas in het systeem?

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

minuten geen klikje hoort ?

Nee, niets te horen. Het viel mij wel op dat nadat ik de deur dichtgooide hij plots begon te lopen! Wat had er net dat zetje nodig? Kan toch geen toeval zijn?

goed (dat zal wel, maar heb je ook snel nagemeten), stroom, zit er nog gas in het systeem?

Ik heb overigens de spanning op het bimetaal gemeten, deze bleek in orde. Het electronisch circuit geeft via de BT139 ook 225 Volt uit aan dit bimetaal. Als ik de themostaat terug draai dan zakt de spanning op het bimetaal naar enkele volts. Alleen...... , en dit is denk ik de kern. Ik kan niet meten of hij de spanning ook doorschakeld. Het bimetaal zit nl op de pennen van de motor geschoven. Heb wel 0.5 Ohm weerstand over de contacten van het bimetaal gemeten. Lijkt me wat veel.

Hoe kan je dat nagaan? Als de motor loopt dan koelt hij als een tierelier. Ik zou dus zeggen er zit nog gas in.

Kortom, ik verdenk het bimetaal. Maakt waarschijnlijk slecht contact. Overgangs weerstand zou de boosdoener kunnen zijn.

Ik zoek nog even verder. Bedankt voor het meedenken!

Reply to
René - PH3V

Geef eens een merk en type van dit app.

Babbel

Reply to
babbel

wrote in news:41221ec9$0$2506$ snipped-for-privacy@news.skynet.be:

men

geven

niet

wel.

Net op

formatting link
(Forums->Ausruestung) nog een discussie over gehad....ook de startstroom van (met name) compressor-koelkasten is moordend (met het worst-case scenario van onder-last moeten opstarten), dat schijnt een faktor 8-10 hoger te zijn. Waeco heeft nl. sinds kort een zeer aardige compressor-koelkast in het programma, op Ebay voor 199 euro, maar alleen 230 volt (itt de gecombineerde 12/24/230 compressor koelkasten, die pas bij 500-600 euro beginnen).

Daarnaast zijn echte sinus-omvormers ook loeizware krengen, die wegen meer dan de koelkast....:))

--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink

"Willem-Jan Markerink" schreef in bericht news:Xns9548D040E2954wjmarkerinka1nl@130.133.1.4...

ik

over

dat

En nu nog verwijzen naar de nederlandse producten, bv van Victron of van Mastervolt

KJ

Reply to
Karel Jansen

"Karel Jansen" wrote in news:4123a636$0$286 $ snipped-for-privacy@news.inter.NL.net:

moment

meer

Nope, want zelf heb ik ooit een 24v/600W sinus-converter van ASP uit Zwitserland op de kop getikt....een deel van de discussie op Buschtaxi ging overigens over de 'Leerlaufstrom', omdat menig converter ook behoorlijk wat stroom trekt als'ie niets doet; en hoe beter de koelkast, hoe meer de converter niets staat te doen....:)) En ook daar zijn die duurdere sinus-converters stukken beter, met spec's tussen de 10mAh en 0.5W (en oa die ASP met een sleep-mode en instelbare opstart-drempel). In de Conrad catalogus staan verder ook nog exemplaren van Berel.

--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink

Het is inderdaad de aanloopstroom van je compressor die je de das om doet. Gedurende enkele seconden is die zeker 10 A.

Hal

Reply to
Hal

"Hal" wrote in news:RAYUc.3081$%4.79719 @typhoon.bart.nl:

doet.

Nou *kunnen* die sinus-omvormers daar wel iets beter tegen, door hun piek- capaciteit, factor 2-3 hoger dan nominaal. Overigens worden enkele omvormers ook specifiek aangeprezen voor dit doel, icm 230v-compressorkoelkast, en die zitten dan wel rond de 600W nominaal (dus richting 2000W piek, en dat zou met 10A/230v nog net kunnen (of doet het verschil met VA hier nog een schepje bovenop, in de verkeerde richting?).

Overigens staat mij slechts een factor 8-10 bij, als aanloop-stroom....bij een 65W compressor (1/4A bij 230V) zou dat dus maar hooguit 4A zijn....

--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.