Kapotte elko's op moederbord

Goede raad, cq. second opinion gevraagd :-)

Probleem: Intel D865GBF 478 moederbord (uit 2003). Daar zitten 7 low ESR-elko's op van 820 uF/6,3 volt. Die staan allemaal bol, sommigen lekken zelfs (aan de bovenkant). Heeft het nut om die nog te vervangen ? Moet ik de voeding verdenken ? (Dit bord is van ruimschoots na de elko-problemen. De enige reden waarom deze elko's kapot kunnen gaan lijkt me overspanning.) Betreft een PC die betrekkelijk weinig aan stond.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok
Loading thread data ...

Gerard Bok beweerde :

Als de moederbord nog verder prima werkt, en de PC nog goed functioneerd, kun je overwegen de elco's te vervangen. Je junt altijd de spanningen meten, vooral van de 5V lijn.

André

Reply to
André, PE1PQX

Ehhh... probleem is, dat de PC niet meer functioneert :-) Als hij nog had gedraaid was ik er nooit achter gekomen dat de elko's aan gort zijn :-)

Ik verdenk eerder de 12 volt voeding. Met een DVM zal dat er allemaal best gezond uit zien. Als de 5-volt kant meer dan 5.5 volt uitgeeft herken je dat meestal direct op het moederbord. ("Cabriolet-IC's" :-) Een goede tester voor een PSU heb ik even niet voorhanden. (Goede ideeen op dat front worden ook op prijs gesteld :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Gerard Bok formuleerde op zaterdag :

Dan kun je overwegen de elco's te vervangen.

omdat?!?! Die 6.3V elco's zijn echt niet op een 12V lijn gezet.

Dat zal best meevallen, op moederborden zijn wel fuses aangebracht, zodat juist bij een falende voeding de schade beperkt blijft. Ook een oudere versie van de Tomson 510 ADSl moden dat het probleem van de bolle elco's. Na vervanging waren de problemen opgelost. Kan bij een moederbord ook werken.

Kun je controleren door een hele rits 12V en 6V gloeilampjes op aan te sluiten, of een hoog vermogen weerstand op de 12V en 5V lijn zetten.

André

Reply to
André, PE1PQX

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

Vandaar dat je er nu pas last van hebt. Zie

formatting link
of
formatting link
of een van de vele anderen.

arja

Reply to
arja

Heel leerzaam. Dank je! Ik wist van de eerste golf 'bad caps' maar die tweede is mij kennelijk ontgaan. Tot nu toe, helaas :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Dat moet je zelf uitmaken. Het is wel een flink karwei. Ik heb een paar weken terug een dergelijke klus uitgevoerd. Omdat het multilayer printplaten betreft heb je een flinke heatgun (verfstripper) nodig om de print genoeg voor te verwarmen. Anders kun je het solderen vergeten.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Nee hoor, gewoon de oude elco met een kniptang bewerken tot er nog twee draadjes over zijn. Dan met een tandenstoker en een gewone (goede) soldeerbout het draadje er uit en de tandpick er in

Reply to
® Douwe

Methode 1 heeft als nadeel dat je de temperatuur van je gun erg nauwkeurig onder het smeltpunt van tin moet houden, maar dat er dan alsnog verbindingen verzwakt kunnen worden. Voorverwarmen wordt echter bij reflow solderen ook wel gebruikt, dus zou in principe moeten kunnen werken.

Methode 2 heeft als nadeel dat het een knoeiboel geeft (wat is er trouwens mis met de elco rechtstandig van zijn pootjes trekken als hij persee uitelkaar moet?) en kans op schade door de tang of mechanische krachten.

De netste methode is nog altijd om gewoon een soldeerbout te gebruiken die zwaar genoeg is! Vanaf een wattje of 50 en vrij heet instellen, heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

En ja, het is een flinke klus, maar 7 elco's is goed te doen. Zeker als je bedenkt dat ik ook wel borden met een stuk of 20 elco's heb zitten doen (Epox, verder een uitstekend merk maar bestaat helaas niet meer).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik wou dat met een desoldeerstation doen :-)

Maar het project staat on-hold. Die elko's blijken niet leverbaar. (Iemand daar een oplossing voor?)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

1000u gebruiken. 22% afwijking naar boven is buiten specs, maar ook weer niet zo opzienbarend dat je er niet mee zou wegkomen in een afvlaktoepassing van een geschakelde voeding. Als er sprake is van (in even aantallen) parallelgeschakelde elco's kom je beter in de buurt met het vervangen van 2 stuks 820u door steeds 1 van 1000 en 1 van 680.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Strak plan. Probleem is, dat ik maar 9 mm ruimte heb. Zou dat gaan lukken met 1000 uF ?

Ik ben trouwens ook in een ander opzicht een beetje voorzichtig: als de ontwerpers bij Intel elko's van 820 uF gebruiken, dan zal dat vast niet zijn omdat 820 uF goedkoper is als 1000 uF :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Magere elco's hebben vaak zelfs nog een lagere ESR, dus als je ze kan vinden (RS components heeft best een hoop, ik gebruik meestal Panasonic elco's voor de kritische toepassingen) is het zeker de moeite waard.

Nou... Het zou zomaar kunnen van wel. Als ze (Foxconn dacht ik) er maar genoeg van bestellen, zijn ze iig wel goedkoper.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb een 80W bout en daarmee ging het mooi niet. Niet verwonderlijk want een stel aardvlakken in een multilayer print voeren aardig wat warmte af. Zelfs met de heatgun duurde het veel langer dan 'normaal' (2 laags print) om het moederbord warm te stoken.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Als het wil gat hetvaak wel als je wat tin toevoegt, het raakvlak vergroten dus.

arja.

Reply to
arja

Dat is inderdaad hoe ik het met mijn 50W boutje doe.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ook niet bij BadCaps?

formatting link

JK

Reply to
Jaap Knasterhuis

Kende ik niet. Dank je! (Ik had het aan mijn locale componenten-boer gevraagd. Die gaf op: "niet leverbaar, kan ook niet besteld worden".)

BadCaps heeft ze inderdaad wel. Bij BadCaps vond ik ook de bevestiging van mijn eerdere vermoeden: het is niet slim om 820 uF door 1000 uF te vervangen :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Locale componentenboeren en low-ESR condensatoren was sowieso al een tricky combinatie, gok ik.

Waar kan ik dat terugvinden, en wat voor argumentatie geven ze?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Er zijn wel degelijk gevallen waarbij te grote voedingselco's problemen kunnen geven. Zo gebruik ik in een product een DC-DC-converter (voor galvanische scheiding), en dat ding werkt dus inderdaad niet als er meer dan ca. 100uF aan de secundaire kant hangt -- hij weigert dan domweg te starten. Deze lichte toepassing is echter niet te vergelijken met een pc-voeding. Een ander punt is HF-demping van de schakelende voeding: je kunt het HF-residu vaak significant omlaag brengen door de (serie-)spoel en (parallel-)condensatoren zo te kiezen dat hun resonantiefrequentie overeen komt met de schakelfrequentie. Maar ook dit gaat vooral op voor relatief lage capaciteiten en grote spoelen.

Ik denk dat de exacte capaciteit voor een moederbord weinig uitmaakt; vermoedelijk is die 820uF gekozen op basis van afmetingen -- wellicht dat ze ten tijde van de fabricage net wat slanker waren dan verkrijgbare exemplaren van 1000uF, of net iets betere specificaties hadden. Maar ik ben ook wel benieuwd wat de leverancier van OP aandraagt als argumentatie.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.