Re: kapotte monitor

ik heb hier een 17 inch dell monitor

> >type d1025he (1000hs series) >deze monitor is kapot gegaan. >als ik hem aanzet hoor ik harde tikken (klinkt als kortsluiting) ongeveer 1 >keer per seconde. >verder geeft ie geen beeld meer. >heeft iemand anders enige ervaring met dit soort problemen? >en, belangrijker, zou dit nog (goedkoop) gerepareerd kunnen worden?

Hiermee kan je beter terecht in. X'post&F'up n.h.e

--
Groetjes,
Arwin.
Reply to
Arwin Vosselman
Loading thread data ...

bedankt voor de tip, in het donker zie ik inderdaad een vonk overlaan (als ik onder de juiste hoek door de monitor behuizing heen kijk) zal eens proberen het stof te verwijderen.

jonathan

Reply to
Jonathan Hofman

Misschien de hoogspanning die overslaat, moet je in het donker kunnen zien. Slaat misschien over naar de achterkant van de beeldbuis - als daar veel stof op zit zou je kunnen proberen dat schoon te maken met een nat doekje. Wel eerst laten opdrogen voor dat je 'm weer aanzet.

Zie boven. Als dat niet helpt en je in de buurt van Bussum woont dan wil ik wel even kijken.

Jan Pieter.

Reply to
Jan Pieter

"Jonathan Hofman

Het zou ook kunnen dat de hoogspanningskabel (dat is dat ding dat met een plastic dop aan de achterkant van je beeldbuis vast zit gemaakt) ergens te dicht langs loopt, waardoor er op die plaats een vonk over slaat. Dan zou je simpel die draad een paar centimeter kunnen verleggen. Pas wel op (ook bij dat schoonmaken) want er kunnen hoge restspanningen blijven staan.

Jan Pieter.

Reply to
Jan Pieter

"Jonathan Hofman @hotmail.com>" bedankt voor de tip,

Ik denk haast wel zeker dat de lijntrafo stuk is. Zou er maar geen onkosten aan gaan maken, want het is weggegooid geld. Je kunt beter afstand nemen van CRT-monitoren, want dat blijft een menselijk euvel. Na zoveel tijd zijn er kuren met de lijn-eindtrap. Ga over op een lcd-scherm.

Reply to
Ton v.d.Hammen

Lekker advies geef jij zeg... Als er wat stuk gaat aan je LCD ben je tcch echt verder van huis als reparateur. Oh... nl.comp.hardware zeker, je stelling kwam me al heel vreemd voor voor nl.hobby.elektronica. Als computer professional deel ik je mening trouwens ook niet.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik ook niet. Waarom zou die lijntrafo stuk zijn? Waar zouden die vonken dan vandaan komen? Zonder lijntrafo geen hoogspanning. OP vroeg trouwens om een goedkope oplossing. LCD's zijn duur. En mocht het toch de lijntrafo zijn (of de daar aan vast zittende cascade, dat zou nog kunnen) dan heb ik er vast nog wel eentje liggen.

Jan Pieter.

Reply to
Jan Pieter

onkosten

nemen van

zijn er

Bij dit type Dell monitor is bij deze klacht bijna altijd de hoogspanningstrafo stuk , de overslag vindt dan plaats in de beeldbuisvoet tussen een van de focus aansluitingen en massa. Dit komt omdat in de hoogspanningstrafo de cascade schakeling is doorgeslagen naar de focus potmeters. Ik heb nog een nieuwe trafo voor je maar erg duur 65 euro inkoop. HR heeft voor deze trafo (nog) geen alternatief ,vandaar dat deze monitoren ook vaak worden afgeschreven.

Groetjes Ad

Reply to
Ad v Dongen

onkosten

nemen van

zijn er

Bekend euvel van de 1025 doorslaande lijntrafo in 4 van de 5 keer is het de lijntrafo. Een kennis van me heeft al 5 monitoren van dat type warme lijm over de lijntrafo gegooid en is het probleem verholpen, lijkt me wel de goedkoopste oplossing. Alleen als je nog garantie hebt kun je het gratis laten repareren ;-)

Verder geven deze monitoren met sony beeldbuizen heel mooi en scherp beeld en is ie zeer gewaagd aan de TFT monitoren. TFT's daarentegen is het heel moeilijk om aan onderdelen te komen laat staan het flatpanel zelf. IC 's scaler's, panellinks ,inverters ,mainboards en overige onderdelen zijn moeilijk aan te komen, als je geluk heb kan de voeding defect zijn en is het nog zelf te repareren. Veel reparatie bedrijven sluiten tegenwoordig omdat er minder defecte CRT 's binnenkomen en alleen met toestemming van de OEM ers mag je TFT's repareren.

.

Jopie

Reply to
Jopie

de

hoe pak ik dit het beste aan? wat voor lijm heb ik hier voor nodig?

b.v.d. jonathan

Reply to
Jonathan Hofman

"Jonathan Hofman @hotmail.com>" > Bekend euvel van de 1025 doorslaande lijntrafo in 4 van de 5 keer is het

Dat zegt hij toch, hotmelt lijm, zo'n pistool met van die patronen die je in het stopcontact duwt om de lijm warm en gesmolten te krijgen. Zal wel de bedoeling zij daarmee de wikkelingen van de trafo te doordrenken zodat deze weer geïsoleerd zijn.

Reply to
John Smith

"Jonathan Hofman @hotmail.com>" > Bekend euvel van de 1025 doorslaande lijntrafo in 4 van de 5 keer is het

Ik vrees dat het een tijdelijke oplossing is. Ik heb 10tallen lijntrafo's vernieuwd en dingen als plakwerk met siliconenrubber, schellak ed. geeft na verloop van tijd toch weer doorslag.

Maurits

Reply to
Maurits

het

na

Je kan geluk hebben: het werkt wel of het werkt niet. Je kapt de lijm op de plek waar het overslat. Wel eerst goed schoonmaken.

Jopie

Reply to
Jopie

Hoi,

J>

Wat de lijmsoorten betreft, ik heb eens een monitor gerepareerd met kapotte geintegreerde focus of screen potmeter, gewoon de potmeter opgengezaagd en onderdelen verwijderd, en losse module met focus en screen die ik ooit uit een een andere monitor gesloopt had geplaatst (moest in "serie" met HS kabel), scherm werkt er overigens nog steeds prima mee maar wordt niet veel meer gebruikt. destijds moesten alleen nog de opengewerkte focus en screen openingen in de trafo dicht, in eerste instantie gaten gevuld met warme lijmpistoollijm gebruikt maar gaf na verloop van tijd toch beeldstoringen door doorslag in de lijm (te zien als paarse flitsen in de lijmvulling), lijm weer verwijderd , doorslagpunten goed te zien (dielectrische/isolerende eigenschappen niet goed genoeg) en toch definitief opgelost door gaten af te dekken met kunsstof en randen ervan goed vast en dicht te lijmen met thermische lijm, daarna geen problemen meer. Dus als je de scheur weet te vinden mogelijk langer betrouwbaar afdichten met verknipt stukje kunststof (folies onder in voedingen/cdrom drives bijvoorbeeld) en het daarmee afdekken en rondom luchtdicht vastlijmen.

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Hoi,

Bart Jorritsma wrote:

En dan vergeet ik het volgende toch nog, mogelijk isoleert uitgeharde transparante siliconenkit (duurt zo een paar dagen) beter dan thermische lijm.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

keer is

over de

oplossing.

repareren ;-)

lijntrafo's

geeft

Bart, Allemaal goeie tips van jou hoor. Als je een Mica isolatie plaatje op de scheur plakt en er dan lijm over doet heb je groter kans dat het niet meer overslaat. Een mica plaatje gebruikt om transistoren galvanisch te scheiden van een koel plaat of blok heeft een hele hoge isolatie waarde.

Het focus gedeelte wat jij bedoelt kan je bij sommige Philips modellen (grijs ) in het geheel eraf breken en vervangen door een dezelfde type van een sloop lijntrafo. Deze wordt er dan erop gelijmd of gesmolten met de soldeerbout.

Jopie

Reply to
Jopie

Hoi Jopie,

J>

Inderdaad gebruik van Mica plaatjes is inderdaad nog wel beter, je weet niet hoe goed die plastics zijn die onder in voedingen liggen (maar zijn wel bedoeld als isolator).

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.