Instelling Opamp in versterker

Stroombegrenzing zorgt ervoor dat je de uitgang van de versterker kan oversturen en kortsluiten zonder schade. Als je het Elektuur ontwerp wat jij nu aan het bouwen bent kortsluit, dan blaas je de transistoren op en met een beetje pech ook de voorversterkertrap. Een zekering helpt daar niet tegen.

Ik heb zo'n IC gebruikt als subwoofer versterker voor in de huiskamer, maar daarvoor is het vermogen wat het IC kan verwerken meer dan genoeg.

Een geintegreerde versterker zal altijd minder vervorming hebben dan een versterker die is opgebouwd uit losse componenten. De reden daarvoor is dat de transistoren in 1 IC allemaal dezelfde afwijking hebben en daardoor zijn truuks mogelijk die met losse componenten niet mogelijk zijn.

Als mooi klinken je doel is, kijk dan eens naar hoorn luidsprekers. Die dingen zijn groter dan een koelvries combinatie, maar ze hebben zo'n enorm rendement dat je met een 6W klasse A versterker de ramen kunt laten trillen. Maarja, met die dingen in de huiskamer kun je een vriendin wel vergeten. De WAF (Women's Acceptance Factor) van dat soort luidsprekers is bijzonder laag.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel
Loading thread data ...

Dat zou je mogen veronderstellen, maar daar gaat 't inmiddels niet meer over en is bovendien niet hard te maken. Je kunt je beter afvragen of dit van merkbare invloed is op de kwaliteit van het signaal. Je kunt niet om kontaktverbindingen heen en als je deze goed uitvoert, is er geen reden om deze ten koste van alles te vermijden. Er is derhalve geen goede reden aan te dragen om een relais in een luidsprekerketen te mijden, mits goed uitgevoerd, terwijl de schakeling zo veel veiliger wordt. Zolang jij niet met harde cijfers kan aangeven in hoeverre de "signaalaantasting" het geluid negatief beinvloedt, is je opmerking niets anders dan een gevoelsmatige uiting van ondeskundigheid en onwetendheid.

JK

Reply to
Jaap Knasterhuis

Behalve natuurlijk in het veel geprezen, verguisde, onbegrepen en uiteindelijk prima werkende, 800-ohm ontwerp van Philips. Daar was een uitgangselco genoeg :-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De moderne (ringkern-)uitgangstrafo's zijn zo ontzettend lineair dat sommige buizenliefhebbers ze weer te analytisch vinden klinken. Die zijn vervorming en ellende gewend, en als ze eens een signaal horen dat niet vervormd is dan vinden ze dat maar niks. Die uitgangstrafo's vervormen minder dan 0,1% en hebben gemakkelijk een frequentiebereik van 10 Hz tot 100.000 Hz, en dat zonder enige vorm van terugkoppeling. Met terugkoppeling zal dat allemaal nog wel wat beter zijn... Moderne uitgangselco's kunnen stromen aan van tientallen amperes, en frequenties van honderduizenden hertzen. Objectief gezien is er op dit moment geen reden meer om de uitgangselco af te schilderen als een component dat de geluidsweergave zou beinvloeden, want dat is dus allang niet meer zo. Voor echt grote vermogens is een uitgangselco inderdaad niet zo geschikt, maar tot een wattje of 100 zou het allemaal geen probleem mogen zijn om het zo te ontwerpen. De hele beveiligingsschakeling na de eindtrap kan dan vervangen en het bespaard een relais in de uitgang (en die schijnt voor sommige mensen erg belangrijk te zijn). Het 800-Ohm idee van Philips was interessant, maar ook niet meer dan dat. Het idee omzeilde een uitgangstrafo en dat was *toen* (40 jaar geleden?) revolutionair en gaf beter geluid dan de mensen gewend waren. Maar het hele idee erachter is gebaseerd op het feit dat je perse buizen wilt toepassen, en wie wil er tegenwoordig nog BUIZEN in zijn eindversterker? Ik niet in elk geval. Buizen hebben technisch gezien alleen maar nadelen en een perfecte opvolger van de buis is de MOSFET. Die heeft nogal wat voordelen t.o.v. de buis, zoals veel langere levenduur, complementaire types te krijgen, nagenoeg onverwoestbaar, gemakkelijk parallel te schakelen, eenvoudig aan te sturen, zeer goedkoop, en in zeer hoge vermogens te koop. De klank van een goede en moderne versterker is er dan ook naar: erg goed en vermogen in overvloed. B.

Reply to
Badman

Hier staat er nog eentje maar zonder luidsprekers :-(

Maurits

Reply to
Maurits

Ik hoef ook geen buizen in m'n versterker, maar het is opvallend dat veel mensen die dat wel willen, maar wat aanrommelen. Zoals jij zegt is een ringkerntrafo best goed, maar ook het door mij aangehaalde ontwerp moet je niet afschrijven, en heeft nog een redelijk "goed" rendement bovendien. De echte "audiofreaks" die niet verbleken van een beetje vervorming willen tegenwoordig triodes, enzo.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

dat.

hele

toepassen,

elk

perfecte

Ook de Unitran (buizen)versterkers uit de jaren 60 werden niet gewaardeerd. De eindversterkers waren recht tot 200kHz. Ja,ja.. met trafo. De reden voor deze grote bandbreedte was, om in het audio gebied, niet alleen een rechte frequentie karakteristiek maar ook een rechte fase karakteristiek te krijgen. Ze klonken te kil. Ze werden uiteindelijk meer verkocht als meetversterker dan voor audio toepassingen.

Hans

Reply to
JT van Es

Gewoon je terugkoppelweerstand ACHTER het relaiscontact plaatsen. En dan nog wel een weerstandje over het contact zodat bij open contact de versterker geen gekke dingen doet.

Pieter

Reply to
P.

Zekeringen zijn vergeleken met je dempingsfaktor tamelijk hoogohmig. Vooral als ze wat warmer worden. Dus gaat je dempingsfactor achteruit, en verlies je kwaliteit in je lage tonen.

Dan maar liever een relais.

Pieter

Reply to
P.

Sommige fysieke eigenschappen als temperatuurgedrag veranderen bijna niet met veroudering. Inderdaad kan een offset wat weglopen, maar dit is maar heel erg weinig. De bias zal bijna niet veranderen. Dus het kan wel. Maar ik vind het ook wel een beetje vreemd ontworpen, ik zou het wat anders hebben gedaan.

Pieter

Reply to
P.

Dat zou overeenkomen met een kapotte opamp zoals je beschrijft.

Ja, en zijn ook wel wat stroomafhankelijk. De karakteristiek in niet helemaal vlak, zeker niet bij kleine stromen.

Geluk hoort erbij.

Het lijkt me sterk dat hij daarvan overlijdt.

De bias van een LF356 is 30 pA en zal dus geen offset geven. Maar let wel op dat het een FET opamp is waarvan de biasstroom verdubbelt bij elke 10 graden temperatuurstijging. Dus bij 60 graden tov 20 graden 5 keer verdubbeld wordt 960 pA ofwel 1 nA, maar dat is ook nog niks vergeleken met 2 uA.

Wel zal er een beetje offset komen door de inputoffset van de opamp, maar die is ook maar 10 mV, deze zie je op je speakeruitgang. En is eventueel zelfs weg te regelen met die weerstanden.

Die ruststroom ga ik later eens bekijken als ik wat meer tijd heb.

Pieter

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Toch wel zuur, ik weet niet meer precies wat hij kostte maar het was volgens mij iets van 15 euro (net als die dure transistoren).

:-) Ja en Rene is nu een gelukkig mens! Gisteren het apparaat voor het eerst aangesloten op de proefluidspreker. Die lag echter maar los op de grond dus erg veel uitproberen was er niet bij, in elk geval kwam er gebrom uit. Na een tijdje proberen kon ik niet wachten om er toch even de uiteindelijke box op aan te sluiten, dus ik heb het gehele project maar in zo'n opvouwbare mand mee naar beneden gesjouwd (het zijn aardig wat losse moduletjes) en nu staat hij weer te spelen. Toch maar niet te lang het noodlot tarten en hem straks weer demonteren tot de DC-beveiliging klaar is... Maar ik moet zeggen dat het resultaat werkelijk verbluffend is, tjonge-jonge zeg! Ik ben nogal een liefhebber van filmmuziek en heb o.a. de CD's van Titanic en Crimson Tide. Het is gewoonweg een belevenis om daar nu naar te luisteren. Al dat gerommel en gebrom klinkt zo "gemakkelijk", als je het uit de gewone boxen hoort dan merk je meteen dat daar hun zwakke punt zit maar nu hoor je dat de subwoofer al die geluiden met groot gemak "uit zijn mouw schudt" (ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel met mijn vage termen tussen aanhalingstekens). Ook als gewoon de radio zachtjes staat te spelen klinkt alles veel meer solide dan vroeger. Misschien had het ding even goed geklonken als ik het de Franse slag in elkaar had gebakken, maar het doet mij goed om mezelf wijs te maken dat het enkel en alleen zo mooi klinkt omdat ik zo netjes heb gewerkt ;-).

Inderdaad, bovendien wordt het ding nauwelijks warm. Als je eraan voelt met je vingertop, voelt hij iets warmer aan dan kamertemperatuur (mijn neustop ga ik er niet tegenaan duwen aangezien er mij toch iets te dicht + en - 50 volt in de buurt zitten :-)). Trouwens, ook al staat het apparaat een hele tijd behoorlijk hard, dan wordt ook het gewone koelblok amper warm; als je er je neus op duwt is het een temperatuur die net lekker is voor in de douche, dus het zal ergens richting de 40 graden zitten. Nu moet ik zeggen dat het een koelblok is dat ik nog had liggen en het is behoorlijk overgedimensioneerd.

Dat is erg vriendelijk, alvast dank en ook bedankt voor de uitleg die je hier hebt gegeven. O ja, ik heb echt de stromen eens gemeten door drie van de torren (bij de vierde is het heel moeilijk zonder de print te beschadigen bij demontage) en ze zijn daadwerkelijk niet hetzelfde, ik heb ze nu ingesteld dat ze in het ene paar iets te hoog zijn en in het andere iets te laag. De weerstanden demonteren wordt ook heel moeilijk aangezien ik hun aansluitdraden ook over de koperbanen heen heb gesoldeerd om zo de weerstand van die dingen wat te verlagen en opwarming tegen te gaan. Ik zou ze sowieso niet nauwkeurig direct kunnen meten met mijn meter maar dan had ik wel een spanningsdeler kunnen maken. Eigenlijk is dat wel nodig om te kunnen achterhalen waar hem nu de oorzaak zit maar ik ben heel bang dat de print, die nu zo goed in elkaar steekt, door al het gesoldeer en mechanisch gemorrel (om die draden los te krijgen) veel te lijden zal hebben.

Ik ga nu toch maar weer even een CD'tje aanzetten!

Vriendelijke groeten en een prettig weekend, Rene

Reply to
Rene

"Nico Coesel" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.kpnplanet.nl...

Ach ja natuurlijk, ik had niet door wat je bedoelde omdat ik steeds aan de beveiliging van de luidspreker zat te denken en niet aan die van de versterker. Ik ga er altijd maar van uit dat geen enkele versterker kortsluitbeveiligd is, dat is het veiligste (nou nee, het veiligst zou natuurlijk zijn als ze het allemaal ook daadwerkelijk waren maar binnen de omstandigheid dat dat niet zo is, is mijn instelling wel het beste). Op zich kan het bij deze versterker geen kwaad aangezien hij bedoeld is om in de subwoofer te bouwen en dus vast bedraad is. Ik zal echter toch goed moeten oppassen omdat hij bij mij in een losse kast komt zitten. In elk geval zal ik door jouw reactie nog beter opletten dan anders!

Ik neem het zonder meer van je aan. Maar klinken doet mijn versterker heel goed hoor!

Vroeger heeft er in Elektuur eens een ontwerp gestaan van een "opgevouwen" hoornluidspreker, de McFarlow Exciter heette die. Herinner ik mij nog goed. Die was een stuk compacter, maar ik kan me voorstellen dat dat dan ook meteen concessies in zich heeft m.b.t. de positieve eigenschappen van die dingen. Ik ben echter bijzonder tevreden met wat ik heb.

Mij ontgaat het altijd een beetje waarom mannen daar zo in meegaan. Als ik graag van die boxen wil, dan wil ik die en een echte vriendin moet het dan plezier doen om die dingen te tolereren als ze ziet hoe blij ik daar mee ben.

Goed weekend!

Groetjes, Rene (die weer lustig verder gaat met luisteren)

Reply to
Rene

Als je denkt dat Monster goeie kabels zijn dan val je al af als audiofiel. Goedkope meuk die duur verkocht wordt.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Anders moet jij ook meegaan in wat voor gekke dingen *zij* allemaal wil installeren. Je weet wel, dat kleine kamertje zou perfect zijn om door te breken als walk-in closet! En hier is precies ruimte voor een make-up tafel van 3 meter breed, ik zie het al helemaal voor me!

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.