smurrie in versterker

Hallo allemaal,

gisteren heeft de versterker van een collega (carver pm-300, geschakelde voeding, 500VA) met een laatste rochel de geest gegeven. Openschroeven leverde een doorgebrande zekering, een losgetrild schroefje, plakkerig vocht en een hoop zwarte smurrie op. Alle onderdelen en printbanen zien er in eerste instantie prima uit. Het plakvocht _lijkt_ uit een grote spoel/transformator

formatting link
te zijn gekomen en is rondom de vermogensdiodes zwart geblakerd
formatting link
De spoel is zeker heet geweest want deze was handwarm toen ik het apparaat open had en dat was zeker tien minuten na overlijden. Vraag 1: kan er inderdaad plakzooi uit een spoel komen als deze te heet wordt (ik dacht aan de hars waar deze mee doordrenkt wordt tegen trillen)? Vraag 2: is schoonmaken etc een zinnige strategie of is de kans groot dat er nog iets met die spoel aan de hand is waar ik beter voor gewaarschuwd kan worden of wat ik kan controleren voor ik de boel waar aanzet ('t is tenslotte een geschakelde voeding van 500VA...)?

alvast bedankt voor 't meedenken, groeten, Olaf

Reply to
Olaf
Loading thread data ...

om het verhaal compleet te maken, de versterker stond op z'n zijkant.

Reply to
Olaf

Olaf,

Als er smurrie uit een spoel of ander gewikkeld ding komt, is dat ding meestal overleden. Spoelen en dergelijke bakken en sudderen dikwijls een knap poosje voordat ze het opgeven waarbij dan die rommel er uit komt. Zulks in tegenstelling tot halfgeleiders die in de regel snel en geruisloos de geest geven. Waarbij ze dan wel de zekering opblazen. (Of niet en dan wordt de rest ook gefrituurd.)

Als het inderdaad een defecte transformator is, heb je waarschijnlijk wel een probleempje. Er zijn nauwelijks standaarden en elke ontwerper definieert - noodgedwongen - zijn eigen transformators. Reservetransformators zijn eigenlijk alleen bij de fabrikant te bekomen. Als je er een te pakken hebt kunnen krijgen, ben je er nog niet. Zo'n ding knijpt er maar zelden op zijn eentje tussenuit. Je kunt er op rekenen dat er ook halfgeleiders stuk zijn. Hoofdverdachte in dit geval: De gelijkrichters. Als het daarbij gebleven is, heb je nog geluk. Er kan nog veel meer in de ondergang zijn meegesleurd.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Stond de versterker gewoon aan of was hij volop operationeel toen het incident gebeurde?

Waarschijnlijk heeft de trafo interne sluiting, maar er kan van alles aan de hand zijn. Het feit dat het ding op zijn kant stond lijkt er op te wijzen dat het ding in 'vol bedrijf' was en dat de koeling te wensen overgelaten heeft. Heeft deze semi-profi klasse versterkers geen thermische beveiliging?

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

'alles' stond aan, maar er werd niets over de versterker afgespeeld.

ik verdenk zelf het losgetrilde schroefje

jawel, maar die zitten op de koellichamen van de eindtrappen en blijkbaar was het daar nog niet warm genoeg...

groet! Olaf

Reply to
Olaf

was mijn angst ook al, is dat door te meten?

hm, klinkt een beetje als waterval van ellende... Jammer dat stap 1 (als het vervangen van de zekering en verwijderen van het losse schroefje niet afdoende blijkt...) bestaat uit het opsnorren van een lastig en duur onderdeel, transformator. Zou handig zijn als uit te sluiten valt of dit ding wel of niet kapot is. Bedankt voor 't meedenken,

groet, Olaf

Reply to
Olaf

Olaf,

Tja, een onderbroken wikkeling is nog wel met een ohmmeter te vinden. Sluitingen zijn uiteraard veel lastiger. Zonder de precieze specificaties van zo'n ding te kennen (of tenminste de service documentatie van het apparaat ter beschikking te hebben) wordt dat lastig. Voor lijnuitgangstrafo's wordt vaak een zogenaamde ringer gebruikt. Zie ook:

formatting link
Ook voor allerlei andere spoelen en trafo's te gebruiken maar ze bieden geen

100% zekerheid. Toch, als de uitslag in het rood blijft, heb ik voor mij wel 99%.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Kijk de elco's ook eens na. Ik heb ooit gehad dat in een buizenversterker een (oude) voedings elco de geest gaf. Daar kwam toen ook een vieze smurrie uit. Het spul stonk ook.

Reply to
Menno

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.