Instelling Opamp in versterker

De enige effectieve manier dat te doen is een bipolaire condensator ook kan je zekeren maar dat garandeerd niet dat speakers heel blijven. In het ergste geval gaat een eindtor stuk en dat kan twee kanten op, onderbreken of kortsluiten. Bij een kortgesloten eind- tor levert een dergelijke relais geen veiligheid dat weet jij ook.

schreef >> Jammer want elke audiofiel ingestelde weet dat ieder contact

Reply to
Magnus357
Loading thread data ...

Elke verbinding en elk contact levert verlies,als je zelfs dat niet weet kan je er maar beter buiten blijven.

"Jaap Knasterhuis" schreef >

Reply to
Magnus357

Het zou voor de afwisseling wel eens aardig zijn als je ook iets zinnigs over het onderwerp te melden had;-)) Halaas, dat moet van jou niet verwacht worden.

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Reply to
Magnus357

Alleen wanneer je de boel met amp of andere stekkertjes aansluit. Soldeer je alles netjes en goed is dat absoluut geen thema en blijven die verliezen keurig binnen de perken.

"M@µ®IT$" schreef in bericht news:e528lc$2as9$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
Magnus357

Met als gevolg verlies en dus een slecht rendement van de units.. Met andere woorden pulp.

"M@µ®IT$" schreef in bericht news:e528lc$2as9$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
Magnus357

Een beetje Audiofool gaat nog steeds voor buizen in de voor en de eindtrappen. Gelijkspanning/stroom in de speakers kan je in een dergelijk ontwerp uiteraard vergeten. De opbouw van de versterker en de obigatoire uitgangstrafo verhinderen dat. Verder kan een "goede" fabrikant of ontwerper zich uit commercieel oogpunt ook aan barbarisme schuldig maken en is alles wat als "high-end" verkocht word dat lang niet..

Yamaha moet het bij bromfietsen en orgeltjes houden bijvoorbeeld.

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:4474b362$0$14983$ snipped-for-privacy@dreader13.news.xs4all.nl...

Reply to
Magnus357

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

En wat is de serieweerstand van een topkwaliteit bipolaire condensator, en hoe staat die in verhouding met de weerstand van een gesloten relais contact?

Als het defect optreedt terwijl de versterker in bedrijf is, zal het misschien een kleine seconde duren alvorens het afvalt. In elk geval voorkomt het relais wederom inschakelen.

Nou Magnus357, wat voor leuterkoek heb je nog meer in de aanbieding...

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Ja, en zulke versterkers hebben een nog veel grotere uitgangsimpedantie dan transistortrappen. Kennelijk vind je dat bij een buizenversterker geen probleem, en is een relais met 0.1 ohm of minder bij een transistorbak wel een barbaarse aanpak. Overigens zijn er ook nog OTL buizeneindtrappen, maar dat terzijde.

Dat advies zou je zelf ook eens ter harte kunnen nemen. Na enige studie ben je vast en zeker in staat om ook onzin uit te kramen over bromfietsen en orgeltjes.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Zonder stroombegrenzing en temperatuurbeveiliging...

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Alle opties die jij noemt beinvloeden de signaalweg meer dan een relais. Zoals je zegt is er opzich ook nog een kans dat een relais niet snel genoeg reageert bij een harde kortsluiting, maar of die kans groot is vraag ik me af. Ik denk dat de beste manier een kraaienpootschakeling is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hallo Pieter,

Hieronder staan de reacties tussen jouw bericht maar in de eerste plaats: Wat fijn dat je zoveel aandacht aan mijn probleem hebt besteed! Er stond een gouden tip tussen voor mij waarmee het probleem nu opgelost lijkt te zijn.

Ja, dat lijkt mij ook. Maar ik meette echt keihard 0.0 mV.

Er staat mij iets bij van 20 MOhm maar zeker weten doe ik het niet. En waar die gebruiksaanwijzing is gebleven na al die jaren dat ik het apparaat al gebruik...

Deze twee zaken zijn in orde. Wel is de 18 volt in werkelijkheid + en - 18,5 volt, hoe dat komt weet ik ook niet. Op de zenerdiode's staat wel degelijk

18 volt. Maar goed, het wijkt een kleine 3 % af en ik neem aan dat dat ook een zenerdiode iets van een tolerantie zal hebben (of lul ik nu?). De massa's zijn met een gesoldeerd draadje verbonden. Ik besteed in het apparaat (waar naast de ingangsfilters ook nog enkele hulpschakelingen komen zitten)(o.a. DC-sensor) zeer veel aandacht aan de massa om aardlussen te voorkomen maar hier heb ik dan maar die "jumper" gebruikt om de massa van de "grote voeding" te verbinden met die van de "kleine voeding" en de geluidssignalen. Voor de rest gaan alle massa's naar een centraal sterpunt, ook afgeschermde draden sluit ik dan maar aan een kant op de massa aan.

Op de massa.

[KNIP verhaal over meting op pin 3 die totaal niet overeenkomt met verhaal uit bouwbeschrijving]

Nou, dit is nog niet de gouden tip maar je zegt hier wel iets dat ook al in mij opgekomen was en in mij door bleef broeden. Alleen is pin 3 echt wel goed aangesloten. Toen ik de print controleerde, heb ik ook alle printverbindingen nog met de multimeter gecontroleerd (niet dat het een slechte print is overigens).

[KNIP verhaal van mij]

Dit was wel de gouden tip! Mijn probleem was dat ik de hele schakeling niet goed begreep omdat hier de opamp en de eindtrap niet echt aparte dingen zijn maar samen een nieuw geheel vormen dat ik niet helemaal doorzie (met name het stukje rond de drie kleinere transistoren). Een standaard-opampschakeling begrijp ik nog redelijk (tenminste, als het een simpele is ;-)). Ik heb wel even de ingang van de eindtrap dan aan massa gehangen, dat leek me veiliger (misschien was het ook wel helemaal niet nodig maar goed, kwaad kon het niet). Waarom was dit nu de gouden tip? Omdat het ding nu ook niet werkte. Omdat jij al eerder schreef dat het net leek alsof pin 3 niet aangesloten was en deze gedachte ook bij mij al opgekomen was, begon ik nu toch wel heel serieus te vermoeden dat ofwel deze Opamp "dead on delivery" was ofwel ik nu ook het slachtoffer ben geworden van een nep-component (het is een duur ding dus het loont wel om het na te maken als dummy). Het ding lag al vanaf aanschaf op een schuimpje geprikt en van zodra ik het er in zette, werkte het niet. Enfin, ik heb toen een 741 gepakt die ik nog had liggen en die er in gestopt. En voila, het werkte meteen! Ik had niet eens die twee weerstanden nodig, er stond maar 7 mV DC op de speakeruitgang. Het zou nog wel kunnen dat hij misschien gesneuveld is door de voedinsspanning die 18,5 volt is. In de datasheet geven ze duidelijk als vetgedrukt maximum + en - 18 volt aan. Tja... Op 16-3 van dit jaar heb ik al een vraag gesteld over dit project en toen heeft Fred L mij verteld dat hij deze opamp een heel rare keuze vond (maar ja, dat past wel een beetje bij Elektuur) en hij zei toen dat hij meer zat te denken aan een LF356. Die heb ik gisteren nog juist voor winkelsluitingstijd weten te bemachtigen en ook daarmee doet de versterker het nu (op de scoop tenminste, heb er nog geen speaker op aangesloten). Ik denk dat ik in serie met de zenerdiode's nog een gewone diode ga zetten, dan zit ik in elk geval veilig. Voor de LF356 gelden dezelfde voedingsspanningseisen als voor die dure AD847

Het enige wat ik zie is in de allergevoeligste stand van de scoop een rimpel die ook al op de afvlakelco's te zien is (paar mV), maar verder geen oscillatie.

Hmmm, dat ben ik toch niet met je eens hoor. (18V/Upen3)*31,6KOhm is hetzelfde als (18V*31,6KOhm)/Upen3 (vul anders gewoon eens een willekeurig getal in)(behalve 1)(en behalve 0).

Ik begrijp nu het principe van die weerstanden.

Nou, ik heb nu geloof ik een mV op pen 3 staan en 9 mV op de speakeruitgang. Ik denk niet dat ik mij daar echt zorgen over moet maken, of zie ik het fout? Mij lijkt dat als je die met veel moeite echt op 0 kunt krijgen, hij na een tijdje opwarmen of afkoelen toch weer enkele mV zal afwijken.

Ik ben nu dus druk bezig met op prijs stellen!

Da's een goede tip. Ook ga ik niet meteen de echte speaker eraan knopen; vorig jaar op de vlooienmarkt een enorme woofer gekocht voor 5 euro die nu proefkonus (i.p.v. konijn, ik ben een dierenvriend) kan zijn.

Nou heb ik toch nog twee extra vragen Pieter:

  1. Ik blijf die forse spreiding op de waarde's van de russtromen hebben door de vier torren. Het gekke is dat de twee linkse torren in de tekening allebei een lagere stroom hebben dan de twee rechtste terwijl ze exact hetzelfde zijn aangesloten, echt volkomen identiek. Tenminste, ik heb spreiding op de spanningen over de weerstanden. Ik ga eens proberen of ik niet echt de stroom kan meten zonder daarbij de print te beschadigen. Wat trouwens ook irritant is, is het feit dat het regelbereik waarbinnen de russtroom van 0 tot gigantisch gaat op het potje hooguit 5 graden is, het is heel lastig afregelen. Denk aan draaien van de schroevendraaier en je floept van 16 mV naar 40 mV (spanning over weerstand bedoel ik), ik denk dat ik het ga vervangen door een vaste weerstand van 470 Ohm en een 10-slagen instelpotje van 2 KOhm dat ik nog nieuw heb (als het huidige potje goed staan, is het ongeveer 700 Ohm). Maar de echte vraag is of ik mij er nu zorgen om moet maken als die ruststromen niet precies hetzelfde zijn.

  1. In de datasheet van mijn huidige opamp, te vinden op
    formatting link
    staat bij pootje 1 en 5 de term "BALANCE". Wat doet dat? Op pagina 11 hebben ze een schemaatje waarin ze die pennen gebruiken om Vos te "adjusten" maar wat is de praktische betekenis hiervan?

Je kunt je niet voorstellen hoe ontzettend blij ik ben dat het apparaat nu lijkt te werken (al heb ik het nog niet gehoord). Het is een erg uitgebreid project voor mij met allerlei hulpschakelingen. Ook al ben ik vooral een "nabouwer", ik ben wel een nabouwer die hoge eisen aan zijn eigen werk stelt kwa afwerking en bovendien heb ik toch hier een daar wel wat dingen aangepast en zelf erbij bedacht zodat het voor mijn gevoel toch wel een beetje mijn eigen ding is en als het ooit het geheel wordt wat ik mij er al lange tijd van voorstel (en dat zal vermoedelijk/hopelijk binnenkort het geval zijn), dan zal ik zeer trots zijn :-). Zo'n groot project heb ik nog nooit gemaakt (de speakerkast heb ik ook zelf gemaakt, is ook heel veel werk geweest maar ook dat is een pronkstuk geworden waar ik nu, nu het ding al een jaar hier in de kamer staat, elke dag nog even goed naar ga kijken met een glunderend gezicht. Ik heb ook voor het eerst zelf fotografisch printjes gemaakt en ik heb met het programma Frontdesigner voor het eerst een echt mooie frontplaat gemaakt. Ik zag erg op tegen deze eindversterker omdat hij met zo'n grote vermogens werkt (zelfvertrouwen liet me wat dat betreft in de steek) en toen bleek dat hij het niet deed, was dat voor mij een gigantische domper... Ik weet dat dat belachelijk is zolang je gezond bent en goed te eten hebt, maar toch was het zo, ik zat zo te balen! Maar nu lijkt het erop dat er toch een goed einde (begin) aan mijn apparaat komt.

Dus: veel dank voor je hulp!

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene

Tjeemig Joop, dat is nogal een vooruitgang zeg! Hartelijk dank!

Ik zal die site eens bookmarken zodat ik er in de toekomst zelf gebruik van kan maken.

Nogmaals dank.

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene

Ik ga er zelf een DC-beveiliging bij maken en een temperatuurmeter die met een meerkleurenledje de temperatuur gaat aangeven (koud, warm, te heet). Ik ga het ontploprelais van het oorspronkelijke ontwerp daardoor laten afschakelen (door beide beveiligingen).

Ik weet niet wat je bedoelt met die stroombegrenzing. Mij lijkt dat te grote wisselstromen door mijn oren zouden moeten worden waargenomen en dat te grote gelijkstromen (elke gelijkstroom is volgens mij te groot) worden voorkomen door bij DC de luidspreker af te schakelen.

Overigens kan ik de door jouw genoemde versterker nergens vinden en zijn de versterkers die er op de site van National bij in de buurt staan, toch wel van een iets kleiner kaliber dan degene die ik nu aan het maken ben.

Wat jij schrijft over moderne geintegreerde versterkers is ongetwijfeld waar, het is maar net waar je voor kiest. Ik wil misschien nog een keer een surroundversterker voor bij de computer maken en de kans is groot dat ik daarvoor wel geintegreerde versterkers zal kiezen, Ik vind een echte ouderwetse versterker met losse transistoren toch wel iets "moois" hebben, ook al zit er hier dan ook nog een opamp in. In elk geval hoop ik dat hij mooi zal klinken, dat is toch het voornaamste.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Door middel van zijn sterke persoonlijkheid.

Ik vond dat eigenlijk wel slim gevonden, dat stukje van de schakeling (al is mijn inzicht ook tamelijk beperkt). Die BD139 zit op hetzelfde koelblok en meet de temperatuur. Bij toenemende temperatuur wordt de russtroom verlaagd zodat de versterker wat sneller afkoelt.

In dit geval waren er overigens geen lekken te vinden.

JUIST! Dit is voor mij als amateur een heel groot project (er komen allerlei snufjes op en aan het apparaat). Ik zie ook niet in waarom dit een slechte versterker zou zijn (nu kan dat ook aan mijn gebrekkige kennis liggen). Hij is wel gemaakt met een weergavespectrum dat maar tot dik 100 Hz loopt in gedachten maar dat geven ze ook toe in het artikel, dat dat het ontwerp wat eenvoudiger maakte dan het had moeten zijn voor een versterker die het hele audiospectrum moet bestrijken. In elk geval heb ik het ding met zeer veel zorg (lees: neurotische drang naar perfectie {;-) ) in elkaar gezet (op alle vlakken, ook de mechanische zaken en het uiterlijk hebben mij al veel hoofdbrekens maar gelukkig evenveel aha-erlebnissen en "he-wat-heb-ik-het-toch-mooi-gemaakt-momenten" opgeleverd) en als het straks goed klinkt, dan zal ik er meer van genieten dan ik ooit had kunnen doen van een gekocht toestel.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Bijna alle luidsprekerfabrikanten gebruiken stekkertjes op de luidsprekerunits en wisselfilters. De overgangsweerstand van die verbindingen vallen in het niet bij de gelijkstroomweerstand van de luidsprekerspoelen en eventuele R's in het wisselfilter. Ergo, een gesloten relaiskontakt in de versterker heeft geen enkele invloed.

Maurits

Reply to
M

"M@µ®IT$" schreef in bericht news:e51orl$1rq8$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Ik maak er een aparte DC-sensor (en temperatuurmeter) bij die het relais dan uitschakelt.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Koper en ijzerverliezen in een trafo benadelen het signaal. Ook de impulsweergave (stijg en daaltijd) worden verslechtert met een trafo. Die is helaas noodzakelijk om de hoge impedantie van buizen aantepassen aan laagohmige luidsprekers.

Maurits

Reply to
M

"Badman" schreef in bericht news:e52k1p$2nre$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Er komt een losse DC-beveiliging bij, ik zou ook niet graag zien dat mijn woofer in rook opgaat.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Een baksteen hoef je dat echter niet uit te leggen, die weet dat instinctief al. Til hem maar eens op en laat hem dan los (pas wel op, hij kan kapot vallen)(daar zie ik eerder een overeenkomst :-)) (nu ben ik wel erg onaardig).

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Verstandig. B.

Reply to
Badman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.