HW designers: waarom die monitoren zo hoog?!

Bij een multifocaal bril gebruik je dan niet eens het leesgedeelte, maar een smalle strook tussen het verzien- en het leesgedeelte. En dat is, naast de moeilijke houding, precies wat het zo vermoeiend maakt.

Inderdaad, da's verreweg de beste oplossing: je gebruikt dan het

*hele* glas i.p.v. maar een heel klein deel ervan.

Dan is je monitor waarschijnlijk niet zo groot. Met een 17" zul je het nog redden, met 20" en groter niet meer: je moet dan vooral je hoofd bewegen om verticaal over het beeld te gaan; dat is stukken vermoeiender dan dat je dat met alleen je ogen kunt doen.

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

Verstand komt met de jaren. Kinderachtig gedrag ook.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Er zijn wat tegenstrijdigheden die ik kennelijk nog wat moet verduidelijken (dit in het algemeen - niet specifiek tegen de gequote poster)

  1. Arbo: Het probleem is nu juist dat veel moderne LCD monitoren niet voldoende laag *kunnen*. Zelfs de eerder genoemde "bovenrand op ooghoogte" is al niet realiseerbaar.

Ik werk overigens met een "engineering setup": 2 monitoren naast elkaar, daarvoor veel papier / documentatie, daarvoor toetsenbord. En dat moet ik allemaal kunnen zien bij voorkeur. Een fixed focus PC bril werk alleen daarom niet voor mij.

  1. Er is geen multifocaalbril die goed werkt met een te hoge monitor - ook een goede opticien kan de natuurwetten niet veranderen.
  2. Een goede PC bril is voor velen een prima oplossing, maar niet als je voortdurend verschillende niet-pc taken (metingen, vergaderingen, bediening andere apparatuur etc.) moet verrichten. Ik zou vele tientallen malen per uur van bril moeten veranderen.
  3. De monitor die ik thuis heb (helaas itt tot de kantoor monitoren) kun wel zodanig verbouwd worden dat ik met mijn hoofd recht, iets naar beneden kijkend, perfect zicht heb op het ding. Voor mij werkt het.
--
 - René
Reply to
René

"bartje_4" schreef in bericht news:5dd39$4844202a$5468a47f$ snipped-for-privacy@cache60.multikabel.net...

Sterker nog, er staat zelfs dat als je een multifocale bril hebt je hem nog een beetje lager moet zetten. Ik kan mij heel goed vinden in de adviezen die op die pagina staan.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Ook ik draag een multifocaal bril. Op mijn werk zit 80% van de tijd achter mijn PC. Een LCD 19inch bovenkant op ooghoogte als ik rechtop ga zitten. Thuis een 17 inch monitor die iets lager staat. Regelmatig zie collega's met brillen stoeien.

Ik begrijp hier niets van met die ene bril lees ik de monitor, kan het keyboard goed zien, kan papieren op mijn bureau goed lezen, etc. Zoals reeds eerder gezegd hier, waarschijnlijk een kwestie van een goede bril ? (kost natuurlijk wel een paar centen)

Reply to
KC

Ik kan ook alles goed zien - maar krijg last van m'n nek! (vanwege hoofd in rare houding)

(ik heb geen beste nek, moet ik bekennen - vaker last van)

Een inherent probleem van varifocus is dat je meer moet "focussen met je hoofd" dwz er zijn hoofdbewegingen nodig om het juiste stukje bril in de kijkrichting te brengen.

Dat is behoorlijk wennen voor mensen die voor het eerst een varifocus (of dubbelfocus) dragen. Na verloop van tijd gaat dat automatisch - en dat "nekt" me :-)

En opnieuw (in antwoord op andere posters): een PC bril voldoet absoluut beter in vgl met de varifocus... maar niet in mijn job!

Een accountant die de hele dag achter het scherm zit, die kan dat zeker het best "des arbo's" doen, met een geschikte optiek.

Reply to
Blarp

Ik begrijp het probleem niet helemaal maar goed.

Ik weet wel dat Windows een "Magnifier" heeft.

Vroeger was dat een glazenbol die alles groter maakte, dat was wat onhandig.

Tegenwoordig bij Windows XP (Ik heb zelf x64) is het gewoon een scherm boven in dat geresized kan worden en de magnification level kan ook ingesteld worden.

Je houdt de muis over datgene wat je groot wilt zien en dat verschijnt dan daar in dat vergrootings venster ?!?!

Misschien is dat wat voor je ?!?

Ik zie daar wel wat problemen mee:

  1. Als je alles van dichtbij ziet... dan wil je natuurlijk alles ver af zien... dat kan dat ding dus niet... alleen vergroten is een mogelijkheid verkleinen dus niet.

  1. De instelbaarheid gaat met nogal grote stappen... beter was misschien geweest om floating point schaalbaarheid te hebben maar goed.

Doei, Skybuck.

Reply to
Skybuck Flying

"Rene" schreef in bericht news:sQ81k.14288$ snipped-for-privacy@newsfe30.ams...

Ik heb me i.p.v. een multifocale bril een bifocale bril aan laten meten, waar het bovenglas goed was voor de beeldschermafstand en de onderzijde was geslepen op leesafstand.

Na enkele maanden geen last meer gehad van mijn nekhernia.

Bart

Reply to
bartje_4

"bartje_4" schreef in bericht news:e9c3d$484655cc$5468a47f$ snipped-for-privacy@cache70.multikabel.net...

Nou, moet je eens kijken hoe belangrijk zo'n goede bril dan kan zijn! Doet me veel plezier dat je er geen klachten meer over hebt, heb er zelf gelukkig nooit last van gehad maar van genoeg mensen gehoord dat het vreselijk kan zijn.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Of nog niet zulke slechte ogen?

--
take care,
____________________________Jim©
~ Windows is not the answer. It?s the question. The answer is NO! ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Zelfs met een goede nek moet je je nek niet op zo'n manier belasten. Het best is een goede bril waarmee je gewoon recht vooruit kan kijken (mijn vader heeft ook een volledige computerbril). Als dat echte geen optie is, dan zou ik inderdaad een zo laag mogelijke monitor gebruiken, maar eigenlijk vind ik dat een minder goede oplossing.

Bij veel platte monitors kan je trouwens het scherm van het voetje loskoppelen, zodat je hem een speciale arm op je buro of de muur kan monteren (VESA, heet dat systeem). Wellicht valt daar iets mee te improviseren.

Als het voor je werk noodzakelijk is om regelmatig ver weg te kunnen zien, dan zou ik een kleine monitor in een zo laag mogelijke positie gebruiken. Een laptop lijkt me redelijk ideaal.

Als je voor een werkgever werkt, is die er eigenlijk verantwoordelijk voor om een geschikte, ergonomische werksituatie voor je te creeren. Een monitorarm waarmee je de monitor precies in de voor jou meest comfortabele houding kan plaatsen kost een paar tientjes, maar dat lijkt me een uitstekende investering.

mcv.

--
Science is not the be-all and end-all of human existence. It's a tool.
A very powerful tool, but not the only tool. And if only that which
could be verified scientifically was considered real, then nearly all
of human experience would be not-real.                  -- Zachriel
Reply to
mcv

Veel moderne monitoren kunnen wel op een vera arm, en met de juiste arm kan je hem extreem laag zetten.

Moet je daarvoor niet een multi/varifocus hebben waarbij rechtdoor precies de juiste sterkte hebt om naar je monitor te kijken, en omlaag de juiste sterkte om die documentatie te lezen? Hoe ver weg moet je nog kunnen zien?

Als je wel ver weg moet kunnen zien, zou er misschien iets mogelijk zijn met een bril die je iets naar beneden (puntje van je neus) schuift om verder weg te kunnen zien? Klinkt wel redelijk uniek (en dus duur), maar als je daardoor je werk beter kan doen, lijkt het me de moeite waard.

mcv.

--
Science is not the be-all and end-all of human existence. It's a tool.
A very powerful tool, but not the only tool. And if only that which
could be verified scientifically was considered real, then nearly all
of human experience would be not-real.                  -- Zachriel
Reply to
mcv

Probeer je eens voor te stellen: a) zonder leesbril zie je niet scherp en dus heb je een goede leesbril nodig b) voor je staat een goede LCD c) op je bureau, waarop ook een toetsenbord ligt, heb je voldoende ruimte om documentatie neer te leggen en door te bladeren.

Het is jouw taak (werk dus) om de documentatie door te bladeren en bepaalde gegevens daaruit in te typen in het formulier dat op je beeldscherm staat.

Die 'rechtuitbril van pa' geeft hem perfect zicht op de LCD, maar of hij daarmee ook het toetsenbord èn tevens de documentatie goed kan lezen, wens ik te betwijfelen. Hij zal zijn schouderspieren intensief moeten gebruiken om alles scherp te zien. Resultaat: hoofdpijn omdat niet alles goed bekeken kan worden. Schouder- en nekklachten zijn latent aanwezig, komen telkens sterker terug en kunnen aanleiding zijn tot vervroegd afvloeien.

Nu mag je bovenstaand stukje, dat jij schreef nog eens lezen en je zult begrijpen waarom of ik dat onzin vind. Als je ergens geen verstand van hebt, schrijf dan niet maar lees en laat het indringen. Voor enkelen is varifocus ideaal, voor een ander dubbelfocus en voor weer anderen een 'bureaubril', ongeveer hetzelfde als een monitorbril maar met groter bereik

Reply to
® Douwe

"Blarp" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik heb (indertijd) een computerbril vergoed gekregen door de werkgever. De baas is dit verplicht volgens de arbo wet:

formatting link

Hans

Reply to
hansdv

Wat hebben schouderspieren hiermee te maken? Het is juist als je door het onderste deel van je multifocus bril naar je monitor wil kijken dat je ongezond moet zitten draaien. Rechtuit naar de monitor kijken is veel gezonder.

En als je documentatie dusdanig veel dichterbij ligt dat je die met dezelfde bril niet meer scherp kan zien, dan is een multifocus waarbij je rechtdoor op monitor-afstand kijkt, en omlaag op leesafstand, het best.

Volgens mij komen jouw nekproblemen doordat je er uit lult.

Ik betoog slechts dat je bril geschikt moet zijn voor dat waar je naar kijkt. Leg jij maar eens uit waarom dat onzin is, en waarom je je beter allemaal rare nekklachten op de hals kan halen.

mcv.

--
Science is not the be-all and end-all of human existence. It's a tool.
A very powerful tool, but not the only tool. And if only that which
could be verified scientifically was considered real, then nearly all
of human experience would be not-real.                  -- Zachriel
Reply to
mcv

Verwacht je antwoord?

Reply to
® Douwe

Gewoon wegkoppen die handel. :-)

--
Gr. Balt
Reply to
Balt

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.