Hitachi tv doet niets meer

Hallo,

Ik heb een hitachi tv type: CP1426T gekregen maar hij doet helemaal niets er gaat zelfs heen lampje aan en ik hoor ook geen enkel geluid. De zekering heb ik al door gemeten en het snoer en de aan en uit shakelaar ook maar dat is allemaal ok. Ik heb niet zo veel verstand van electronica maar ben wel handig met solderen enzo dus ik wil graag proberen om de tv zelf weer an de praat te krijgen, dus als iemand me verder kan helpen hoor ik het graag!

B.V.D.

Flip.

Reply to
rolandstam34
Loading thread data ...

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@g49g2000cwa.googlegroups.com...

Let op, nu krijg je van Jan en Alleman de waarschuwing dat dat allemaal levensgevaarlijk is en dat het je dood wordt. Een beetje oppassen dat je geen oplazer krijgt, ook bij een uitgeschakeld/losgekoppeld toestel kan dat gebeuren, dan loopt het wel los.

Maar ja, de pest is dat je toch wel een beetje electronica kennis moet hebben wil je dit kunnen repareren.

Soms kun je mazzel hebben, en zit er alleen een soldering los. Alle printen goed bekijken om te zien of er niet ergens een pootje van een onderdeel 'los' door de print heen steekt, kan geen kwaad. Het komt wel voor dat onderdelen zich soms zo loswerken. Je ogen de kost geven dus.

Mvg, Frank

Reply to
Frank Bemelman

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@g49g2000cwa.googlegroups.com...

Als de zekering nog goed is en als er ongeveer 300V op de grote voedingselko staat, zet het toestel dan weer uit, ONTLAAD DE ELKO met een weerstand van

1K/5W en ga dan op zoek naar een weerstand tussen 180K tot 330K die verbonden is met de plus-terminal van deze elko. Deze weerstand is waarschijnlijk oneindig geworden. Vervang deze weerstand en je toestel speelt weer. Pas wel op want deze elko kan behoorlijk prikken.

Groeten, Jan.

Reply to
Jan de Jong

Hallo Jan, Hartelijk dank voor de reactie. Maar hoe ziet die grote voedingselko eruit? en ik heb geen weerstand van 1K/5W kan ik het ontladen ook anders doen?

Ik had alle soldeer punten ook al gechekt maar kon niets vinden.

Reply to
rolandstam34

Op Thu, 29 Dec 2005 16:28:01 -0800, schreef rolandstam34:

Dat is een grote (vermoedelijk de grootste) staande cilinder, ergens in de buurt van de netaansluiting, met een capaciteit van naar schatting 100 of

220 uF en een werkspanning van 385 volt of daaromtrent. Als de voeding niet wil starten (zoals Jan vermoedt), kan deze nog dagenlang een fikse lading met bijbehorende spanning vasthouden.

Voordat je ook maar iets op de print en in het bijzonder in het voedingscircuit aanraakt moet je eerst meten of deze condensator nog spanning voert. Let op dat je goed meet; sommige condensatoren van dit kaliber hebben meer dan twee pennen om ze stabieler op de print te monteren - en dan moet je natuurlijk wel over de juiste meten.

Je kunt een 40W-gloeilamp (bijvoorbeeld een spotje) nemen en gewoon de stekkerpolen van de lamp over de contacten van de condensator zetten; dit zal een klein vonkje geven, maar kan verder geen kwaad. Uiteraard moet je niet vergeten de lamp eerst aan te zetten - en meet na afloop ALTIJD of de spanning inderdaad vrijwel weg is (< 1 volt).

Nogmaals: wees erg voorzichtig - de spanningen in TV's zijn geen grapje, en als je niet weet wat je doet, kan zo'n voedingscircuit veel weg hebben van een mijnenveld.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

In een baan lang lang geleden, met veel kleinere voedinkjes, stelde ik die diagnose nog makkelijker. Defect apparaat binnen? Niet eens spanning er op, maar kap eraf, schroevendraaier tussen de + en - poostjes van de gelijkrichter. Vonkje? Dan waren het de startweerstandjes. Vervangen, apparaat dicht, klant meteen weer buiten.

Ik neem aan dat bij de meeste TVs de elko ook ruime tijd geladen blijft. De OP kan dan ook meten zonder dat het toestel aan het net hangt. Is toch net even minder gevaarlijk...

Thomas

Reply to
Zak

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

geluid.

praat

voedingselko

van

Nee hoor, mijnenvelden zijn 100x riskanter dan TV-toestellen. Geloof mij, of geloof anders de statistieken.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

De condensator geeft >300 volt en nadat ik hem uitzette en nog eens meette liep de spanning al terug door de meter en zo heb ik de condensator ontladen. ik heb een aantal weerstanden door gemeten aan de

  • kant van de condensator en ik vond er =E9=E9n die niet doormeette met de kleur code: rood rood zwart zilver goud. volgens het schematje op deze site:
    formatting link
    is ie 22ohm klopt dat? Kan het zijn dat die stuk is of kan ik die met mijn gewone digitale multimeter niet meten?
Reply to
rolandstam34

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@g43g2000cwa.googlegroups.com... De condensator geeft >300 volt en nadat ik hem uitzette en nog eens meette liep de spanning al terug door de meter en zo heb ik de condensator ontladen. ik heb een aantal weerstanden door gemeten aan de

  • kant van de condensator en ik vond er één die niet doormeette met de kleur code: rood rood zwart zilver goud. volgens het schematje op deze site:
    formatting link
    is ie 22ohm klopt dat? Kan het zijn dat die stuk is of kan ik die met mijn gewone digitale multimeter niet meten?

Bingo.

22 Ohm, moet gewoon te meten zijn. Als tie inderdaad oneindig is is tie 100% defect!! Let bij vervangen ook op wattage, soldeer m dr eerst uit en ga ermee naar de elctronica boer, die zal je de juiste waarde meegeven. ruud
Reply to
XYZ

Als je inderdaad rood, rood, zwart, zilver, goud invult op onze Weerstands-calculator, dan krijg je 2,2 Ohm. Da's al weer een faktor 10 minder... ;-)

Verder kun je weerstanden meestal niet (goed) meten als ze nog in de schakeling zitten. Je meet dan meestal ook andere dingen in de schakeling. Eerst even eruit solderen dus.

CU Hans

Reply to
webmaster

Overigens wel een vreemde kleurcode. Ik bedoel goud als laatste ring geeft een tolerantie van 5%. Vrij zinloos om dan nog vijf ringen voor de kleurcode te gebruiken. Te veel significante cijfers... za'k maar zegguh.

Roept bij mij wat vraagtekens op?!

CU Hans

Reply to
webmaster

Ik had er toevallig een liggen van 33 ohm dus ik dacht ach die 10 ohm... beter te veel dan te weinig weerstand... maar FLITS FLITS en de weerstand ging in rook op net als de zekering en een paar platte condensatortjes. Is het nu een bekeken zaak of zal ie het nog doen als ik die dingetjes vervang? (ik had het weerstandje nog wel gemeten maar mijn multimeter gaf niets aan.)

Reply to
rolandstam34

Hoi,

snipped-for-privacy@hotmail.com wrote:

Dan lijkt het erop dat je de waarde misschien toch verkeerd hebt bepaald/ingeschat..., of dat er nog (veel) meer stuk is in de voeding waardoor je de weerstand direct weer opblaast. Om op het eerste eerst in te gaan, door hitte kunnen de ringen/kleuren soms verschieten en je daardoor fouten maken, verder zijn er op zich ook nog condensatoren en spoeltjes met kleurcodes die er soms als een weerstand uitzien..... (maar de eerste hebben vaak maar 4 ringen en de tweede niet erg gangbaar). De redenatie om 33 ipv. 22 ohm te nemen klopt helaas niet, je kan eigenlijk niets over de gevolgen voor het circuit zeggen, de afwijking is nogal groot (meer dan 50% afwijking). Zit er een UC3842 ic in de voeding ?, dan is die 22 ohm toch echt een niet gangbare waarde, aan de B+ (300V) vanaf de elko hangen eigenlijk in dat geval bijna altijd alleen maar 3 componenten, als 1e de startweerstand, typisch een

100-200Kohm/2 watt via een diode naar een klein laagspanningselkootje (andere kant aan aarde, voeding voor UC3842 of ander regel-ic, via deze weerstand kan het elkootje net voldoende volgeladen worden om het ic via typisch de mosfet achter het ic de eerste "hijs" aan de trafo te geven/resp. de eerste energiepuls in de trafo te stoppen, daarna komt er via een hulpwikkeling en gelijkrichterdiode een stabielere voedingsspanning naar het kleine elkootje (de startweerstand is daarna eigenlijk overbodig, typisch kan het ook "jaren" duren voordat je merkt dat de startweerstand stuk is en waarschijnlijk al veel eerder de geest had gegeven (bij netwerkapparatuur bijvoorbeeld al eens gezien, wat start er nog op na die power-down......), een al opgestarte voeding met kapotte startweerstand draait vrolijk door. Als 2e de trafowikkeling cq converterspoel (geintegreerd), de andere kant loopt via de D en S van de mosfet naar de aarde van de elko aan de 300V dc-bus (in serie met de S naar aarde vaak een meetweerstand, typisch 0.22 ohm oid., het derde component/samenstelling is de demper over de spoel in de trafo vaak een netwerkje met een condensator en weerstand in serie en vaak een of meerdere dioden. Meet de Mosfet (of indien er helemaal geen ic in zit, bij discreet meestal een transistor) op sluiting door.

succes, groeten van Bart

PS: een foto sharen op een site van die waarschijnlijk 22 ohm weerstand kan zeker helpen voor goede herkenning hier

Reply to
Bart Jorritsma

Hoi Roland,

Bart Jorritsma wrote:

Als aanvulling: probeer dus te achterhalen waar die 22 ohm in het circuit zit, in het geval van een UC3842 of andere vergelijkbare voeding met regel ic'-tje (oa. TDA46XX komt ook voor), die er qua schema op dit punt behoorlijk op zullen lijken, zullen er dus 3 "printsporen" vanaf de DC-bus, resp. startweerstand, trafo/spoel wikkeling en dempingsnetwerkje over die wikkeling, lopen. Een 22 ohm weerstand (van typisch een paar Watt) kan ik me wel in het dempingsnetwerkje voorstellen, maar in het startcircuit eigenlijk niet (dat moet toch echt in de tientallen Kohm's lopen, als je voeding volledig discreet is, dus zonder ic's (wat zeker niet uitgesloten is) kunnen de waarden wel wat lager zijn dan bij voedingen met regel-ic's, maar toch vrij zeker groter dan een 20Kohm.

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Het zal de veiligheidsweerstand van de voeding zijn, dat betekent dat de schakeltor enzo opgeblazen zijn... Voor algemene info over dit soort klusjes kan je ook eens kijken op

formatting link

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.