High Low side driver chip

Hallo, ik heb een eenvoudige frequentieregelaar gebouwd waarvan de bootstrap werkt met een IR2130 chip. Echter ik heb er veel storingen mee gehad, een punt is me geheel niet duidelijk van de chip, natuurlijk kan ik de fabriakant benaderen met mijn vraag maar misschien weet iemand mij zo te vertellen hoe het eivel op te lossen.

Als ik de IR2130 aansluit zonder dat er iets op de HIN en LIN ingangen is aangesloten blijkt er circa 9 volt (bij Ucc=10,5V) op te staan, naar mijn weten moeten deze ingangen op de IR2130 toch 0V zijn? Mischien kan iemand mij vertellen waardoor dit zou kunnen komen?

Alvast bij voorbaat mijn dank,

Marco

Reply to
Marco Polo
Loading thread data ...

Dit zijn logische ingangen en die moet je in de meeste gevallen niet open laten hangen, maar op een gedefinieerd niveau leggen. Veel logische ingangen hebben een kleine lekstroom naar de plus waardoor een open ingang vanzelf 'hoog' wordt, maar daar mag je messtal niet op vertrouwen.

Nu is de IR2130 nog ietsjes anders omdat het voorgeschreven logische niveau (0/5V) afwijkt van de voorgeschreven voeding (10-20V). De datasheet vermeld ook keurig de lekstromen op de logische ingangen bij een voeding van 15V:

VIN = 0V: Iin typ=450uA max=650uA VIN = 5V: Iin typ=225uA max=400uA

Er gebeurt dus precies wat je verwacht als er een lekstroom vanaf de plus voeding is: De stroom gaat omlaag als de ingangsspanning omhoog gaat.

Om een gegarandeerde 0 te krijgen mag je maximaal 0.8V op de ingang hebben (zie datasheet). Bij deze spanning kan er maximaal 650uA lopen (dat is eigenlijk bij 0V, maar gebruik deze ook even voor 0.8V) en dat betekent dus dat je de ingang met een weerstand van maximaal

0.8/0.650=1.23kOhm laag moet trekken.

Hoe heb je de ingang eigenlijk aangesloten? Ik kan mij van een eerder bericht herinneren dat je iets met opto-couplers deed. In dat geval zou ik er voor kiezen om met de optocoupler laag te trekken en met een weerstand omhoog (naar 5V, want dat is de geadviseerde ingangsspaning).

Wil je echt met een optocoupler omhoog trekken, dan dien je een weerstand van 1kOhm of zelfs lager naar de 0V te gebruiken. De waarde van deze weerstand zal o.m. de steilheid van je flanken bepalen.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.