HDTV in 1949

Grappig om te lezen dat men in 1949 al over het 819 lijns systeem sprak zoals ik er kort geleden hier ook al over sprak: "hoge definitie". Ondanks de weinige ontvangers werd er toen al gesproken over een overgangsperiode van 10 jaar om het 455 lijns systeem volledig af te schaffen! Ook toen vond men het Engelse 405 lijns systeem trouwens al bedenkelijk laag qua definitie, gezien de zinsnede: "De beelden zijn goed indien men ze van op een zekere afstand bekijkt".

Zie:

formatting link

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

En: "Beetje streperig? So what? Als je die cricketbal maar kan zien."

-p

Reply to
Piet Beertema

hum, hadden de Fransen dat niet allang?

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

In 1949 was het systeem net nieuw, helaas is het te vroeg afgeschaft. Ik zie liever 819 messcherpe analoge lijnen dan 1080 never-nooit-niet haalbare lijnen met een belabberde DVB ontvanger.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik hoor het al. U heeft zeker nog nooit een 1080 mpeg-2 QAM mod uizending goed bekeken op een HD TV. Zou er zeker eens de moeite voor doen. En niet vergeten metingen verrichten. Dan weet u pas waar u over praat.

Reply to
Henk van den Hof

Ik doel op de gebruikte kanaalruimte in de ether en op de kabel en de bijbehorende hoge compressieniveaux (lage bitrates), en bedoel dat je dan weinig hebt aan een hoge resolutie (lagere worden al niet eens fatsoenlijk weergegeven, en daar heb ik wel ervaring mee). Natuurlijk is 1080*1920 een pracht van een resolutie, dat zal ik nooit ontkennen! Ik vrees echter dat de content voorlopig niet uit de ether zal komen en maar beperkt van de kabel en de sattelieten.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

In Frankrijk gebruikten ze 819 lijnen met een grotere kanaalbandbreedte. Volgens mij is het raster daar nog op gebaseerd

Reply to
Willem

Volgens de specs zal de horizontale afbuiging alleen op 15625 +/- 500Hz invangen. Wat ook kan, is dat je hoort dat de afbuiging probeert te synchroniseren op ruis of stoorsignalen. Dan gaat de frequentie steeds op en neer, wat ook een hoorbaar ander geluid geeft. In elk geval kan je vergeten dat er TV's van de laatste 25 jaar zijn die iets met 819 lijnen kunnen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Daar staat tegenover dat de Britten in 1938 al projectie-tv's voor thuis en in de bioscoop hadden.

formatting link
formatting link
formatting link

In het lab was Baird nog veel verder, met ondermeer de eerste kleurenuitzending in 1936.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Van de projectietelevisies was ik op de hoogte (in de VS en in Eindhoven werd er voor de oorlog ook al aan gewerkt), maar de kleurentelevisie is een interessant nieuwtje voor me. En wat die lage resolutie betreft, dat zal de wet van de remmende voorsprong wel zijn...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

men

en

Kleuren TV was vij simpel in die tijd met gekleurde gaatjes in de Nipkow schijf of beeld sequentieel een kleurenschijf. De beeldkwliteit was natuurlijk erg beperkt.

Er was in die tijd ook al internationale TV met lage resolutie met zo weinig bandbreedte dat het op een KG zender gezet kon worden. WEreld TV maar nog steeds van slechte kwaliteit van wege het slechte oplossend vermogen van bvb maar 30 lijntjes. Niet echt haalbaar dus.

Reply to
Jantje Buffertrap

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.