Grundig CUC5860 chassis start niet op

Deze tv gaat bij het aanzetten continu de voeding herstarten (tjilp geluid), en geeft verder geen krimp. Geen doorgeslagen zekeringen of diodes gevonden. Elco's in voeding vervangen, contacten doorgesoldeerd. Loshalen tripler verandert ook niets. Alle modules eruit -> ook geen verschil.

Voltages kloppen verder voor geen meter. B+ meet ca. 1.8V, A+ slingert tussen 2-12V (ipv 159), H+ is 0V, etc. etc.

Wie weet raad?

Bram

--
I just got lost in thought. It was unfamiliar territory.
Reply to
Bram
Loading thread data ...

Op Sun, 30 Jan 2005 15:20:25 +0000, schreef Bram:

Ik ken het type toestel niet, maar het klinkt als een overbelasting in de hoogspanning, mogelijk wegens een defecte lijntransformator of boostercondensator.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Bram" schreef in bericht news:41fcfb39$0$44106$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Ik kijk morgen even in de doc. Je hoort nog van mij.

Reply to
J.v.Gelderen

Alvast bedankt!

Bram

--
I just got lost in thought. It was unfamiliar territory.
Reply to
Bram

"Bram" schreef in bericht news:41fcfb39$0$44106$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Heb even het schema geraadpleegd. Wat heel veel voorkomt is dat de kaskade narigheid begint te vertonen. Dit moet in het beeld te zien zijn geweest. Of men heeft rake tikken gehoord. Als men lang hiermee doorgaat, dan kan het tot volgende defekten komen: lijn-eindtrap-transistor 2 SD 1432. Deze even demonteren en doormeten, of hij nog helemaal goed is. Vervolgens met een scope het signaal op ic 500 pootje 1 controleren. Is dit signaal er niet meer, kontroleer dan de voedings-spanning op pootje 2 van dit ic. Is circa

12 volt. In de meeste gevallen is ook dit ic (TDA 8140) gesneuveld. Op pootje 7 komt het hor. aanstuur-signaal binnen. Dit zou er dan nog wel moeten zijn. En uiteraard de kaskade vervangen. Ik ben er van uit gegaan dat het display nog werkzaam is. En dat er nog met de AB kan worden overgeschakeld. Want een enkele keer gebeurt het ook nog, dat de micro-proc. defekt raakt.

Met vr.gr.

Reply to
J.v.Gelderen

Ik had inderdaad ook gevonden dat de tripler vaak overslaat, en daarmee e.e.a. meeneemt aan componenten. Ik ken helaas de geschiedenis van dit toestel niet, dus het is een beetje gissen. Wel is het zo dat de tripler er nog 100% gaaf uitziet, en er geen sporen van overslag o.i.d. te vinden zijn.

Display doet ook niets. Dit versterkt mijn vermoeden dat het elders in de voeding te zoeken moet zijn. Ik heb wel een schema, maar geen scoop om de signalen te kunnen volgen. Gezien andere problemen die ik zo snel via google kon vinden, lijkt IC500 (TDA8140) inderdaad vaak de boosdoener, al dan niet omdat die via overslag gesneuveld is.

Zucht, bij het verwijderen van de tripler (om makkelijker het ICtje te kunnen desolderen) brak de aansluiting naar de trafo spontaan af. Heeft misschien al los gezeten? Nou ja, ik leg het kreng nu maar even opzij, wordt wel een duur geintje zonder concreet idee wat er mis mee is :(

Bram

--
Nothing is foolproof to a sufficiently talented fool.
Reply to
Bram

"Bram" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@dont.mailme.invalid...

kaskade

geweest. Of

het

even

een

niet

circa

met

nog,

Dat dit bij mij afgebroken is, heb ik nog nooit meegemaakt. En ik heb al honderden van deze apparaten hersteld. Dus er is geen display? Als je nu eens de stekker van het afbuigjuk op het chassis er af trekt, dan komt die 140 volt niet meer op de collektor van de lijn-eindtrap-transistor. Op de stekker zit een doorverbinding van die 140 volt. Want als de collector sluiting heeft naar massa, dan is die 140 volt er niet meer. En dan heb je kans dat de display ook weer werkt. Wat die lijntrafo betreft zul je toch een nieuwe moeten plaatsen, want dat krijg je nooit meer goed. Je had toch wijs moeten zijn en voor dat je de tripler er uit haalde, dat draadje los moeten nemen.

Reply to
J.v.Gelderen

Ik kijk zelf nog regelmatig naar een CUC5860, en ik kan maar 1 ding zeggen: als je er weer ff zin in hebt, ga ermee verder. Het zijn mooie toestellen. Misschien heb ik ook nog wel een tweedehands lijntrafo ergens (als je me het nummer op de trafo kan doorgeven als het zover is, ga ik wel ff zoeken). Een vervanger van HR is ook nog wel betaalbaar, dacht ik.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Sja, geen idee.. het ging in ieder geval vrij makkelijk los; er is niet echt kracht op te komen staan.

En zowaar. MAAR, alleen als 'ie echt ijskoud is doet 'ie het. Een keer aanzetten in serie met een lamp na lange tijd uit en dan doet het display/bediening het. Ik kan er dan minutenlang mee spelen. Zet ik 'm vervolgens uit en weer aan, dan doet 'ie bijna niets meer. Op het display knipperen er wat segmenten flauwtjes. Tijdens dit knipperen is er een heel licht getik te horen in de tv, je moet er echt geconcentreerd naar luisteren. Ik heb het geprobeerd te localiseren, en vermoed dat het uit de isolatie-trafo komt! Toch lijkt me dit vreemd want:

TV nog eens een nacht uit laten staan. 's Ochtends aangezet, meteen een werkend display. Meteen weer uit en aan, en het werkt niet meer. Als het de trafo zou zijn, waarom kan het display het dan wel minutenlang blijven doen *zodra* die het doet, maar als je niet minutenlang wacht en het toestel meteen recyclet, doet 'ie het niet meer. Zou het een andere component in de nabijheid kunnen zijn? Of is er een onderbreking in de trafo die, zodra er stroom doorheen loopt, wel blijft werken, totdat je de stroom er weer af haalt?

Ga ik ook maar niet proberen.

Zoiets verwacht je toch niet? Ik niet, althans. De soldeerverbinding zelf was behoorlijk stevig (en is ook nog heel). Dat zo'n aansluiting zo makkelijk eraf valt, verbaast me.

Bram

--
A day without sunshine is like ... night.
Reply to
Bram

"Bram" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@dont.mailme.invalid...

Ja, je bent monteur, of je bent het niet. Daarom is ervaring ook de beste leermeester, begrijp je! Een ieder zijn eigen vak. En dat vak doe je niet voor het geld, maar voor het plezier dat er in steekt. Dat geld hoort er vanzelfsprekend wel bij. Anders zou men niet in zijn onderhoud kunnen voorzien. En zo is dit voor elk vak weer anders.

Reply to
J.v.Gelderen

Er staan wat karakters op geprint, die zeer slecht leesbaar zijn. Het zou kunnen dat er staat:

?920?-019.13

Dit zal wel zijn: 29201.019.013. Deze staat weer hier:

formatting link

En dat ziet er inderdaad identiek uit aan degene in mijn schema.

Bedankt voor de moeite!

Bram

--
A day without sunshine is like ... night.
Reply to
Bram

Ik doe het voor de hobby. Af en toe op marktplaats een gratis tv opsnorren om daaraan te prutsen. Daar heb ik inmiddels wel aardig wat (praktische) ervaring mee opgedaan. Ik word zowaar kritischer in wat voor tv's ik nog wil hebben. In het begin was alles wat gratis was goed genoeg ;) Een gerepareerde tv vervangt een van mijn twee eigen tv's indien die beter is, gaat weg naar vrienden of familie, of blijft hier ergens stof happen omdat de economische waarde nul,niets is. 1 TV heb ik verkocht om in ieder geval weer wat geld voor onderdelen te hebben, maar dat bracht ook niet echt wat op. Netto heb ik er vooral een paar leuke tv's aan overgehouden, waaronder een mooie Loewe Planus 'hoogbeeld'.

Theoretische kennis put ik uit een boek "introductory electric circuits", repairfaq.org, en wat ik nog wist uit de VWO natuurkunde lessen. Vooral kennis over semiconductoren moet ik nog wat bijspijkeren.

Het getik uit (waarschijnlijk) de isolatie trafo deed geen belletje rinkelen trouwens?

Bram

--
A day without sunshine is like ... night.
Reply to
Bram

Niemand? Ik zou verder niet weten wat er nog meer kan tikken, behalve vonkoverslagen door slechte contacten die daar niet meer aanwezig zijn. Maar ik voel me niet ervaren genoeg om daar een waardevast oordeel aan te koppelen. Komt het dus wel eens voor dat een trafo (niet de lijn-trafo in dit geval, maar de trafo die de rest v/h chassis isoleert van de netspanning, en tevens wat lage voltages genereert) een kapotte winding heeft die je kunt horen op deze manier?

Groeten, Bram

Reply to
Bram

Je kan ook de beveiliging horen, die elke keer opnieuw probeert om de voeding op te starten. Als er ergens een kortsluiting of ander probleem is, slaat de voeding meteen weer af.

Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Met het afbuigjuk aangesloten, is het geluid duidelijk anders, veel sterker. Dat zou te verklaren kunnen zijn door meer load -> sterker geluid misschien?

Verder vind ik het vreemd dat als het toestel in ijskoude toestand 1 keer aangezet wordt, de voeding blijft draaien, minutenlang (wellicht langer, niet geprobeerd). Maar 1 keer aanzetten, zien dat het werkt, dan uitzetten en weer aanzetten => zachte tikjes. Terwijl die het zeer waarschijnlijk wel nog gedaan zou hebben als ik 'm niet uit en aan had gezet. Blijkbaar is er dus een component dat alleen koud wil starten, dan ook blijft werken (of niet meer nodig is behalve voor het opstarten?), maar niet meer opnieuw gestart kan worden. En het zit in de buurt van die trafo (of is de trafo). Hoe zou je dat aanpakken? Component fohnen en kijken of 'ie dan nog aanspringt bijvoorbeeld? Gelukkig zijn de fohns in de aanbieding bij de hema.. ;)

Bram

Reply to
Bram

Dan zou ik het probleem toch in de buurt van de hoogspanning/afbuiging zoeken. Had je al naar de TDA8140 gekeken (sorry, even vergeten of dat al zo was)? Ik geloof dat je wel al de tip had gekregen om de diodes en condensatoren rond de lijntrafo na te lopen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ja, die heb ik al vervangen, samen met de condensatoren in de buurt (en de andere elco's in de voeding). Diodes en weerstandjes ook doorgemeten op sluiting, maar niets kunnen vinden. Transistoren lijken ook allemaal ok.

Inderdaad. Sorry als het lijkt dat ik nogal wat triviale vragen stel, maar ik vind het nog moeilijk om in te schatten wat de effecten zijn op het systeem afhankelijk van de componenten waarmee ik bezig ben. Ik vind het vooral moeilijk om te bepalen waar ik het probleem moet zoeken na een analyze van de symptomen, alhoewel dit probleem een stuk moeilijker is dan wat ik tot nog toe tegengekomen ben. Inmiddels heb ik de hele voeding wel zo'n beetje gehad. Als er ergens een sluiting zit, dan heeft die zich wel goed weten te verbergen. Ik ga toch eens proberen m.b.v. een stethoscoop-achtig iets de precieze bron van het getik te localiseren.

Ontzettend bedankt voor jouw hulp tot nu toe, en die van de anderen natuurlijk ook.

Bram

--
bram@avontuur.org
Reply to
Bram

Nog 1 kleinigheid. Heb je de voeding ook al getest met een losgekoppelde "+B" leiding (de voedingslijn naar het hoogspanningsgedeelte, ergens tussen 120 en 150 volt, ik ben even vergeten wat het voor jouw chassis precies hoort te zijn), waaraan je een 40W gloeilamp als belasting aansluit. Indien de voeding dan wel werkt, zal je verder moeten zoeken rond het hoogspanningsdeel, indien de voeding dan nog steeds hetzelfde probleem geeft (hikken), zou je eens kunnen kijken of er een overbelasting is in bijvoorbeeld de geluidsversterker of de verticale eindtrap.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb de lijntrafo al eruit gehaald, dus dat zal wel niet veel zin meer hebben denk ik? Staat iig 0 volt over collector/emitter van de HOT.

Overigens werkt de bediening zonder de hv trafo (en zonder HOT) ook nog wel, als ik tenminste mazzel heb en hij werkt na een koude start. En wederom, erna stekker eruit en erin -> getik.

Het (zeer zachte) getik komt overigens inderdaad uit de voedingstrafo (getest met een wasmachine-watertoevoerslang als stethoscoop, werkt goed!), maar ik begrijp na wat speurwerk dat dat eigenlijk niets zegt, behalve dat er elders in de voeding iets stuk is. Aangezien het probleem wel warmte-gerelateerd lijkt, ga ik morgen een afkoelingsspray kopen om te kijken of het de voedingstor (PC50) is. Ik kan geen kortsluiting meten, maar wellicht dat pas optreedt als 'ie warm wordt.. er zal wel niet voor niets zo'n enorm koelblok op gemonteerd zitten.

Bram

--
I wonder how much deeper the ocean would be without sponges.
Reply to
Bram

Ah, de weerstand tussen source en drain daalt bij verhitting en stijgt vervolgens bij afkoeling. Tijd voor een vervanger dus.

Bram

Reply to
Bram

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.