Marantz PM- 80 MK II start niet op.

Hallo hobbyneuten,

Ik ben in het bezit van een Marantz PM-80 MK II met het volgende probleem. Apparaat is werkend weggezet ,en een tijd niet gebruikt. Bij aanzetten brand wel de led op het front maar schakelt hij niet in. Bij versterkerprintcontrole bleken diverse slechte soldeeringen te zitten welke ik heb verholpen . Bij de eerste PM 80 versie is er vaak spraken van een defect STK blok. Bij de MKII versie zit er geen STK blok maar wel 4 torren Q715 t/m Q718 (Rest SK A 1859 twee maal en SK C4883 twee maal) welke geheel los zaten. Mogelijk is bij het aanzetten van het app hier iets misgegaan. Ik heb ze gedesoldeerd en opnieuw gesoldeerd ,maar de klacht blijf De 2 relais op de versterkerprint slaan niet aan. Bij indrukken van de classe A schakelaar slaat er op de voedingsprint wel een derde relais aan. Heeft iemand een tip en/of is bekent met deze versterker dan hoor ik dat graag. Verder op de versterkerprint zit per kanaal 2 instelpotjes t.w R 751 + R 752 AB en R 753 + R 754 A. Weet iemand welke de rustsroom is en welke de DC offset is, en ook welke waarde deze moeten hebben Klasse A dacht ik 300 Ma , en in B 8 Ma maar dit weet ik niet zeker. Mogelijk heeft iemand nog een schema of een goed leesbaar kopie daarvan. Alle tips zijn welkom . Alvast mijn dank.

Vriendelijke Groet Rene

Reply to
RHifi
Loading thread data ...

[grote knip]

Controleer alle elco's, uitgezonderd de grote van de hoofdvoeding. Ik heb in de loop der jaren iets van twee dozijn PM-80's, SM-80's en de bijbehorende preamps SC-80 voorzien van nieuwe elco's. Vergeet bij de PM-80 vooral ook het voedingsprintje niet dat links voorin verticaal achter de frontplaat gemonteerd zit -- en zoek ook op dit printje naar slechte solderingen.

Meet uiteraard ook even of een van de eindtrappen toevallig gelijkspanning uitstuurt; als het goed is, moet je dit kunnen meten op de emitterweerstanden (doorgaans keramische dingen van een paar tiende ohm bij

5 watt).

Succes ermee,

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Richard bedankt voor je reactie. Hebben die elco's mogelijk een te grote ESR (ik heb een ESR meter) Ik neem aan dat ik alleen de elco's op het kleine verticale voedingsprintje en op de versterkerprint moet vervangen. En is het misschien verstandig om 105 graden te nemen i.v.m hoge warmteontwikkeling? Waar kan ik kwaliteitselco's krijgen ,of voldoet conrad ook. Er zit nu elna in en ik kan slechtere bedenken. Die emitterweerstanden zijn meen ik de grote witte met 3 pootjes elk kanaal 2 . Ik ga in ieder geval aan de slag. Nogmaals bedankt

Vriendelijke Groet Rene

Reply to
RHifi

De exemplaren die ik heb vervangen hadden massaal last van lekkage -- maar ook als daar bij jou niets van te zien is, kan het zeker geen kwaad om de ESR na te meten. En zet ander ook even een hete bout op de soldeerpunten van een paar van die elco's; als je een vissige lucht ruikt, lekken ze. (De lekkage is soms moeilijk zichtbaar, zeker als deze gering is.)

Als ze niet lekken en de ESR is OK, is vervangen niet noodzakelijk.

Dat is sowieso een goed idee als je elco's vervangt.

Dat maakt niet zo heel veel uit. Die van Conrad zijn ook best.

Dat was ook het merk van de rotte exemplaren in de Marantz-versterkers die ik onderhanden heb gehad. Kennelijk is er ooit een grote partij slechte Elna's bij Marantz beland.

Jup, dat zijn twee weerstanden in één. De spanning op het middelste pennetje mag niet meer dan ca. 15mV verschillen van massa.

?? Bedoel je dat daar gelijkspanning op meetbaar is?

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Ook in andere apparatuur heb ik voldoende rotte Elna's gezien. Sony was er ook een vaste klant, en dat kon je merken. Lang niet alles gaat stuk, maar wel zo veel dat het opvalt. Van de reputabele elcomerken denk ik toch dat het op afstand de slechtste is. Laten we zeggen "de Maxtor onder de elcofabrikanten".

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Oef, een merknaam als gebrek-aan-kwaliteitskenmerk. Hadden we daar ooit ook niet Lenco voor?

Reply to
Gerard

Richard en Maarten mijn hartelijke dank. Ik ga de elco's bestellen ,en vervolgens met beleid monteren. Resultaat laat ik uiteraard even weten.

Vriendelijke Groet Rene

Reply to
RHifi

Slik, ik heb een Maxtor externe disk? Verkeerde keuze geweest?

P.

Reply to
P.

Voor een externe disk die ook echt regelmatig verplaatst wordt is bijna elk merk een slechte keuze, want transportschade treedt alleen bij Hitachi wat minder op, door hun betere parkeersysteem.

Schade door fabricagefouten en gewone slijtage kwam vroeger bij Maxtor het meest voor (maar er waren ook series die het jaren bleven doen). Nadat Maxtor een paar jaar terug overgenomen werd door Seagate werd het al een stuk beter. Echter heb ik Seagate altijd ingeschat als het een-na-slechtste merk, op grote afstand boven Maxtor.. Dus zijn deze merken ook na de overname nog steeds een _relatief_ wat minder goede keuze.

Dat gezegd hebbende, de kwaliteit van Seagate/tegenwoordige Maxtor kan er nog aardig mee door. Niet teveel mee rondsjouwen en zo nu en dan een backup trekken (goede gewoonte ongeacht het merk) is voldoende.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maak je geen zorgen, vroeg of laat kom je toch wel aan de beurt, welk merk je ook kiest. Ik heb al heel wat kapotte hard disks gezien (dat krijg je als je in je vrienden/kennissenkring bekend staat als iemand die iets van computer weet). Echter ik heb geen duidelijke correlatie tussen merk en uitval kunnen ontdekken, of het nu een Maxtor, Seagate, IBM, Hitachi of Samsung is, kapot gaan ze allemaal. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Western Digital, maar ik ken ook mensen die dat merk nooit meer in hun computer willen hebben.

Reply to
Dombo

WD staat voor mij na Hitachi op een goede tweede plaats. Ik hoor die geluiden vaker, dus met WD zal je zeker niet in de slechte hoek zitten. Dat je vroeg of laat altijd een keer aan de beurt bent, onderschrijf ik ook. Een harde schijf is nou eenmaal een typisch slijtage-onderdeel.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Garantietermijn verschilt ook nogal, op een Seagate hier zit nog 4 1/2 jaar garantie.

Maurits

Reply to
Maurits

Dat is slechts een extreem ruwe indicatie van de te verwachten levensduur.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Daarvoor geeft de fabrikant andere getallen, die in de MTBF gegevens van het produkt staan. Garantie is een dienst die betaald zit in de prijs. En bij goedkope producten korter is dan bij duurdere. De lowbudget consumers schijven zitten vaak op 2 of 3 jaar. Duurdere, zoals SAS/SCSI zitten op 5 jaar. Seagate heeft net een garantietemijn verkorting doorgevoerd.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Dat is een erg slecht teken, historisch gezien. De periode dat Maxtor de garantie van 3 naar 1 jaar terugbracht, viel samen met de E1 en F1 modellen. Oftewel de 7200rpm en 5400rpm 20, 30 en 40GB single head low profile schijven. Daar heb ik nog een hele stapel defecte van op de plank die het na gemiddeld ongeveer 1,5 jaar hadden begeven. Ongeveer 50% uitval schat ik ruw. Sommige zelfs nog binnen de garantietermijn van 1 jaar.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Veel fabrikanten hebben hun produktie van europa naar china verplaatst. En omdat ze in het begin ook inkoop en kwaliteit aan de chinezen overlieten ging het op wel meer plaatsen mis. Zoiets kan wel een paar rotte series geven.

En de fabrikant kan wel veel testen, maar levensduur is best moeilijk. Eigenlijk moeten ze uit elke productieserie een paar halen en die kunstmatig verouderen bij hoge temperaturen en stromen. Maar ook dat is nog geen garantie, in de praktijk kan het toch weer net anders zijn.

Philips bijvoorbeeld (bepaalde BC Components, Vishay fabrieken zijn ex Philips) heeft daarvoor testen en rapporten waarbij dergelijke testen standaard gedaan worden. Maar wel in europa. De Vishay fabriek in België is ook net weg...

P.

Reply to
P.

De eerste slechte ervaringen met Elna stammen al van voor de Chinese tijd.

Jammer...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat is een misvatting. De MTBF heeft niks te maken met de levensduur. De MTBF is slechts een weergave van de kans dat het onderdeel faalt binnen de opgegeven levensduur.

Een schijf met een levensduur van 5 jaar kan best een MTBF van 15 jaar hebben. Dat is zelfs heel gebruikelijk. Dat betekent alleen maar dat aan het eind van de 5 jaar levensduur gemiddeld pas 1/3 van de schijven defect geraakt is. Het zegt niks over de defecten na 10 jaar.

Reply to
Rob

Yep, want de MTBF geldt pas als de gebruiker de schijf behandeld volgens de voorschriften die nauw omschreven staan. Zo mag een consumerschrijf bijv. niet 24/7 aan staan, dan haalt die bij lange na niet de berekende MTBF. Er wordt zelfs vermeld bijv. 4 per dag aan en niet meer dan x write/read moments. Garantietermijnen en verwachte levensduur hebben wel correlatie als de MTBF in acht wordt genomen. En de fabrikant kan aan de hand van mechanische inspectie en uitlezen van de SMART status zien of de klant terecht garantie claimt (binnen de MTBF specs)

Maurits

Reply to
Maurits

Het is nooit mogelijk om van 1 schijf te zeggen "haalt de MTBF niet".

De MTBF is een GEMIDDELDE. Als je duizenden onderdelen gaat gebruiken gedurende een bepaalde tijd dan is het aantal fouten wat je mag verwachten gemiddeld gelijk aan het aantal maal de tijd gedeeld door de MTBF.

Dus van 1000 schijven met een MTBF van 10 jaar gaan er per jaar gemiddeld

100 kapot. Sommigen na een week, anderen na een jaar.

Die "10 jaar" zegt dus NIKS over hoe lang de schijf blijft werken. Alleen maar over hoeveel er in een jaar kapot gaan. Een hogere MTBF betekent dat er minder kapot gaan. Niet dat ze langer meegaan.

Met levensduur en garantietermijn heeft dat niks te maken.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.