gezamelijk project 2

OK,

Naast elektronica, speel ik de sax.

Voorafgaand aan optredens, is er de onvermijdelijke sound check.

Bij veel locaties is het niet mogelijk (haalbaar/betaalbaar), om midden tussen het publiek een mengtafel te installeren voor de geluidsman. (met al die kabels over de dansvloer als gevolg)

Meestal staat er dan op het podium een `eenvoudige` mengtafel, waar alle geluidsbronnen op zijn aangesloten.

De geluidstechnicus loopt heen en weer tussen zijn paneel en de zaal.

Wat wil je zo`n man geven?

Een kastje, met de mogelijkheid om draadloos (radiografisch) zo`n 12 geluidsbronnen(dat worden er dus 2x8 =16, ingangskanalen) te manipuleren.

En dan niet met een laptop in z`n hand.

Daar gaan wij een oplossing voor zoeken.

Zelf dacht ik aan een voorzet apparaat tussen de ingangen van het mengpaneel, waarbij elke geluidsbron apart door bijv. een elektro aangedreven potmeter (zoals in bijna ieder audioset te vinden is), digitaal aangestuurd wordt, door bijv. een schakeling, die gebruikt maakt van het I2C protocol.

De geluidsman heeft een kastje in zijn hand, waarmee hij a) de betreffende geluidsbron selecteert (adres van betreffende IC, plus betreffende out-pin) b) een door een aan een AD omvormer gekoppelde fysieke potmeter bedienen kan.

De betreffende data zou via packeched radio overgebracht kunnen worden, zodat gebruikt gemaakt zou kunnen worden van bestaande producten.

Begint het al bij iemand te jeuken?

Zoja brand maar los, schiet dit idee maar af.

(NB; infrarood is geen optie)

Aroen.

Reply to
Aroen
Loading thread data ...

"Aroen" schreef in bericht news:3fdb4180$0$111$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

Je hebt ook servo gestuurde schuifpots.

Reply to
Jeroen

Waarom geen microfoon op de plek waar je de tafel zou willen hebben ophangen, en de geluidsman een degelijke koptelefoon geven en gewoon achter de tafel op 't podium zetten? Lijkt me een stuk handiger. Voorals als je een keer feedback krijgt, dan is 'ie met zon draadloos systeem ver weg nooit op tijd om de juiste schuif dicht te trekken.

Of naast de tafel op/naast het podium een degelijke monitor zetten, en de geluidsman goed trainen.

Hans (die al jaren in een rockband speelt)

--
http://www.meadow.tk
Reply to
NightSwan

knip

ophangen,

op

he, rocker tuurlijk zijn dat opties, maar dan hebben we hier geen project meer en dat was eigenlijk de insteek.

Wat rocked U zoal?

Aroen.

Reply to
Aroen

En de OP zou ook gebruik kunnen maken van kant en klare radiografische besturing voor modelbouw. Dat scheelt allerlei geknutsel met IIC-chips, zenders, ontvangers, vergunningen en zo.

Met de overbekende servomotortjes kun je de potmeters aansturen. Probleempjes zie ik in:

- als het schuifpotmeters zijn, moet je servomotoren hebben met een soort lineaire uitgang. Die zijn er vast wel, maar zeker weet ik dat niet

- als je de potmeters met de hand wil bedienen, wat dan? Bestaan er lineaire servomotoren met slipkoppeling? Je kunt als alternatief ook steeds een normale en een afstandbestuurde potmeter in serie zetten.

- misschien bestaan er servorgestuurde potmeters die je zonder meer op dit soort radiobesturing kunt aansluiten. Of eventueel via een adapter. Deze vraag zal wel vaker voorkomen, nietwaar.

Ander idee: zet "volumeregelaars" in het mengpaneel die je met een spanning oid kunt besturen (dus niet met een servo). Speciale chips, gewone FETs of eventueel zelfs LDR's. En stuur die aan vanuit je ontvanger voor radiobesturing.

Kijk wel uit voor beïnvloeding van het systeem door triacregelingen, draadloze microfoons enz. Of door een lolbroek met net zo'n zender (vergezocht maar zou kunnen). En andersom: ga goed na of het systeem een draadloze microfoon niet stoort. Of senioren met hun hoortoestelletjes :-))

T
Reply to
telefan

Da's ook weer waar. Maar een hobby-projekt moet praktisch wel bruikbaar blijven he ;)

Momenteel top40/100 covers enzo, geen echt harde rock dus (met een zangers). Maar er staat nog een nieuw projekt op stapel met een zanger en meer gitaren ;)

--
http://www.meadow.tk
Reply to
NightSwan

Hallo Aroen,

Ooit van MIDI gehoord? En van "wireless MIDI"?

Groeten,

Frits

Reply to
Frits van Mourik

Beste Frits m`n eerste computer was een Atari 1024 Aangeschaft enkel en alleen voor de MIDI mogelijkheden zodat ik mijn Rolland D10 synthesizer daarop kon aansluiten.

Ik heb geen behoefte aan vingerwijzingen, ik opperde slechts een gezamelijk project.

Aroen.

Reply to
Aroen

Hallo Aroen,

Als m'n post je in 't verkeerde keelgat schoot: Sorry! Was niet de bedoeling. Ik dacht aan: MIDI-controllerdoos>MIDI-zender>

MIDI-ontvanger>MIDI-mengtafel(tje). Beetje teveel "stopcontact-amateur"-oplossing, vrees ik.

Mijn 1ste computer was overigens een ZX 81...

Groeten,

Frits

Reply to
Frits van Mourik

Beste Frits,

Wat verkeerd was geschoten is er nu weer uit : )

Aroen.

Reply to
RK

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.