gasontladingslamp

Kan ik een 150 watt gasontladingslamp bv. van 150 watt op een 120 Watt electronische ballast aansluiten?

Reply to
Eduard
Loading thread data ...

correctie: op een ballast aansluiten waarop een 120 watt lamp was aangesloten

Reply to
Eduard

"Eduard" schreef in bericht news:941e4$487b51bd$3ec2d645$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Natuurlijk kan dat.

Het is meer de vraag of het heel blijft.....

Ben

Reply to
BenDeGek

Ik heb begrepen dat de electronische ballast de stroom begrenst en daardoor er ook een 150 watt lamp op zou kunnen die alleen minder stroom trekt en daardoor misschien minder warm wordt en de goede kleurtemperatuur niet bereikt. Itt tot een halogeen lamp zou dus niet de ballast doorbranden omdat het principe van een gasontladingslamp bepaalt wordt door de onsteekspanning en de brandspanning en begrenst wordt door de stroom van de ballast.

"BenDeGek" schreef in bericht news:487b6a15$0$14354$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Reply to
Eduard

Als deze is gemaakt voor dat soort gasonladingslampen, dan zal de lamp iets te zacht branden, en de ballast zal iets warmer worden. Gewoon proberen.

Reply to
Sjouke Burry

Zo werkt het in elk geval wel met TL-buizen op een conventioneel voorschakelapparaat... Met andere lamptypen op een electronisch VSA heb ik helaas geen ervaring.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat zou best kunnen werken. Het vermogen van de lamp slaat meer op wat hij kan verwerken aan stroom dan wat hij verbruikt.

Het voorschakelapparaat regelt de stroom, in combinatie met de brandspanning van de lamp. Die spanning is afhankelijk van de vulling (soort gas/metalen en dichtheid) van de buis, en de lengte. Aangezien de lengte hetzelfde is, en de vulling ook vast wel, moet dit geen problemen geven.

Wel zou hij omdat hij wat te licht wordt aangestuurd iets moeilijker kunnen starten, of in extreme gevallen gaan knipperen. Gewoon proberen, er kan niet veel mis mee gaan. Ik verwacht dat het werkt.

Als hij het doet gaat de lamp misschien wel erg lang mee.

Pieter

Reply to
Pieter

Ik begrijp dat de lamp wel gaat werken, ook op andere fora las ik dat een

150 watt ipv een 120 watt soms iets donkerder brandt (ivm te weinig stroom geleverd door de ballast die deze nl begrenst) of groener (doordat de lichttemperatuur niet helemaal bereikt wordt) . Maar essentiel is de vraag ook of de electronische ballast dus het vermogen begrenst of dat de lamp deze overbelast, waardoor de ballast toch eerder kapot zou kunnen gaan. (anders dus bij een halogeen trafo die een thermische beveiliging heeft die bij te zwaar vermogen van de lamp doorgaat, net zoals in de electronische die ik heb gezien) De lamp ga ik een beamer gebruiken nl.

"Pieter" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Eduard

Als de brandspanning ongeveer hetzelfde is maakt het voor de ballast niets uit. Ik vermoed dat die spanning goed is omdat je schrijft dat de lampen iets donkerder branden. Dan blijft het vermogen voor het voorschakelapparaat (is gewoon een spoel, kan ook een schakelende voeding zijn) ongeveer hetzelfde.

Pieter

Reply to
Pieter

Als je de lamp in een beamer gaat gebruiken dan is iedere afwijking met name van kleurtemperatuur funest. Je kunt beter ietsje beter zoeken en gewoon bij elkaar passende zut regelen.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Correct. De driver bepaalt het vermogen. Hal

Reply to
Hal

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.