Diverse leds aansturen

Ik wil een aantal witte, blauwe, evt. gele, leds gebruiken om een soort sterrenhemel te maken (continu brandend, hoeven niet te fonkelen ofzo). Nu heb ik totaal geen ervaring met de aansturing van leds, waarschijnlijk in tegenstelling tot velen van jullie.

Ik weet dat ik weerstand(en) moet gebruiken. Kan ik een bepaalde weerstand gebruiken waarmee alle leds in 1x aangestuurd kunnen worden? Moet ik allemaal aparte weerstanden nemen voor de diverse kleuren? Bestaan er weerstanden waarmee ik bv. 10 maar ook 100 leds op kan aansluiten?

Ik ben totaal geen kenner, dus alle tips zijn welkom. Misschien dat deze info ergens op een site staat vermeld, dit is ook welkom.

Alvast bedankt!

Reply to
no
Loading thread data ...

Je kan alle LEDs in serie zetten. Maar misschien worden de blauwe dan te fel of juist te zwak. Ook moet je denkten aan de voedingsspanning die je wilt gebruiken. Dat moet gelijkstroom zijn.

Stel dat je een 12 volt voeding hebt - bijvoorbeeld een computervoeding. Je gaat nu LEDjes in serie zetten tot de benodigde spanning voor deze LEDs samen een beetje in de buurt komt van de voedingsspanning.

Bijvoorbeeld 2 witte LEDs in serie. Die nemen elk 3.5 tot 4 volt - samen

7 tot 8 volt. Van de 12 volt moet je dan nog 4 tot 5 volt wegwerken in de weerstand. Stel dat je 10 milli-ampere stroom door je LEDjes wil. Dan moet je serieweerstand worden: 5 volt

----------------- / = 0.5 kilo-ohm. 10 milli-ampere

Een weerstand van 470 ohm is daar prima voor geschikt.

Nou wil je weten of deze weerstand niet te warm zal worden. Hij werkt 5 volt weg bij 10 milli-ampere. Als je dat vermenigvuldigt krijg je 50 milliwatt. Dat is weinig: elke weerstand met draadjes kan daar gewoon tegen.

Witte en blauwe LEDs nemen iets van 3.5 tot 4 volt; rode, gele en groene hebben een lagere spanning, zo rond de 2 volt. Van de laatste kan je er dus 4 in serie zetten.

Bij LEDjes moet je ook nog op de + en de - letten, anders doen ze het niet (en witte en blauwe gaan zelfs snel stuk als je ze verkeerdom aansluit).

Ik hoop dat het principe duidelijk is. Met het bovenstaande kom je een heel stuk, maar wellicht wil je de LEDs veel zwakker laten branden.

Kijk ook naar het soort LED: sommige schijnen alleen recht vooruit, terwijl andere hun licht ook naar opzij verspreiden.

Thomas

Reply to
Zak

Nu

in

weerstand

tegen.

Al eens aan een konstante stroombron (per type/kleur led) gedacht? Groet, Ton.

Reply to
Ton

"Zak" schreef in bericht news:6%jcb.6645$P51.10611@amstwist00...

Nu

in

weerstand

tegen.

Het verhaal klopt helemaal. Toch wil ik nog even wat toevoegen wat misschien niet helemaal duidelijk is. De (meeste normale) LED lampjes geven lich. De lichtopbrengst wordt bepaald door de stroomdoorgang. De spanning is minder belangrijk. Dit is dus heel anders dan bij een gloeilamp. Dit komt door de karakterestiek van de LED. Zeg maar de eigenschappen. Het is een soort diode. Kijk maar eens rond op de pagina van Conrad

formatting link
bij opto-elektronische componenten) Bij de gewone LED wordt altijd de stroom aangegeven. Bij de LED's waarbij de spanning is opgegeven zit altijd een weerstandje ingebouwd. Bij de normale LED's moet je dit dus zelf doen. De benodigde LED's schakel je gewoon in serie met elkaar. Zet dan alleen gelijke LEDs met elkaar in serie. Dus niet de blauwe in serie met de rode. Het benodigde weerstandje moet je dus zelf uitrekenen. Je zorgt er voor dat de stroom niet groter wordt dan opgegeven. Een wat lagere stroom valt nauwelijks op. Dus de weerstand altijd iets groter nemen dan uitgerekend. Probeer niet een rijtje vol te krijgen zonder weerstand. Ik bedoel elke led heeft 3 volt over zich heen staan als hij goed licht geeft. De voeding die je gebruikt is bv 12 Volt. Nou dan neem je 12/3 is 4 leds in serie, zonder weerstand. Doe dit nimmer. De spreiding (verschillen) in LEDs is tamelijk groot. De kans dat de stroom te groot wordt is dan levensgroot aanwezig., met het gevolg dat de LEDs snel kapot zullen zijn. Neem er dan 3 in serie, en reken een weerstandje uit.

Succes er verder mee. Jantje

Reply to
Jantje

"The Butcher" schreef in bericht news:A6Jcb.7786$ snipped-for-privacy@hebe.telenet-ops.be...

Nu

in

weerstand

Indien

met

van

Om dit soort effcten tegen te gaan behoor je een beetje behoorlijke gelijkspanning te hebben. E.e.a. heeft te maken met het feit dat het rendement niet bij elke stroom gelijk is. Daarnaast bespaar je natuurlijk op weerstanden als je er telkens een paar in serie zet. De kans op intensiteitsverschillen blijft natuurlijk aanwezig, maar je zou setjes bij elkaar kunnen zoeken.

n.n

Reply to
n.n

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.