Diodebrug met FET's

Voor het gelijktijdig laden van twee boot-accu's wil ik gebruik maken van een diodebrug. Die kun je natuurlijk maken met twee power-dioden maar dan door de spanningsval over de dioden worden de accu's dan ca. 0,7 V lager opgeladen dan wanneer ze niet via een diode - rechtstreeks dus - worden opgeladen. De truc om dit te voorkomen m.b.v. een compensatiediode is niet toepasbaar bij de spanningsregelaar van de betreffende bootmotor. Ik weet dat het mogelijk moet zijn een diodebrug te maken die een lagere spanningsval geeft m.b.v. skottky-dioden en - nog beter - m.b.v. FET's. Kan iemand mij helpen aan een schema van een diodebrug m.b.v. skottky-dioden of FET's? (met typenummers graag). Een verwijzing naar een site waar een en ander beschreven staat is natuurlijk ook prima. Bij voorbaat dank. Henny Vijn

Reply to
Henny Vijn
Loading thread data ...

Als ik er aan denk :-) zal ik een dezer dagen eens informeren.

Hal

Reply to
Hal

Hoe ik het zou aanpakken:

- een voedingsspanning van -9 volt, waarvan de 0 ligt aan de + van de dynamo.

- opamps met een common mode bereik boven de +-voeding (eventueel te bereiken met spanningsdeler en/of serieweerstand). De ingangen van een opamp gaan aan weerskanten van D en S van de FET. Let op dat je de FET 'andersom' gebruikt: de parasitaire diode laat anders je accu leeglopen.

- De uitgang van de opamp gaat aan de gate van de FET

Resultaat: bij een spanningsval 'de goede kant op' over de FET wordt hij opengestuurd.

Maar details zijn er voldoende: je wilt een hysteresis hebben zodat de FET aan of uit is, en niets er tussenin. Is een extra weerstandje... denk ik.

Op deze manier maak je een 'superdiode' die je net als in een gewone brug kan inzetten.

Thomas

Reply to
Zak

Merci voor je reactie. Ik ben echter op electronisch gebied niet zo'n ster dat ik je direct helemaal begrijp. Enkele vraagjes dus:

- wat is 'common mode bereik'? En hoe bereik je dat met een spanningsdeler en/of serieweerstand?

- kun je type-nummers geven van de opamps en van de FET's (voor een brug van zo'n 90 A)?

- wat is 'andersom' gebruiken van de FET?

- waar zou dat extra weerstandje voor de hysteresis moeten komen?

- kun je me een schema'tje mailen? Alvast bedankt! HV

"Zak" schreef > > Voor het gelijktijdig laden van twee boot-accu's wil ik gebruik maken

van

dan

niet

weet

Kan

of

Reply to
Henny Vijn

Wat ik heb aangegeven is een idee om je eigen ontwerp te maken. Ik heb helaas geen ontwerp.

De opamp wordt gebruikt om te controleren welke spanning het hoogst is: dynamo of accu. Omdat de voeding van de opamp en de te controleren spanning ongeveer hetzelfde zijn moet de opamp daar tegen kunnen. Dat is niet bij alle types zo.

Met een weerstand kan je voorkomen dat er een grote stroom gaat lopen als de spanning buiten het toegestane bereik valt. Met twee weerstanden kan je ee spanning verlagen, bijvoorbeeld van 12 naar 9 volt, wat dan met 'elk type' opamp te verwerken is.

In de nummers van de FET zitten spanning en stroom gecodeerd, maar een type weet ik niet. Idem geldt voor de weerstand en de te gebruiken koeling.

Een FET is een soort 'regelbare weerstand'. Er zit door het fabricageproces een diode parallel geschakeld. Normaal gebruik je een EFT maar in 1 richting; in de tegenovergestelde richting gaat die diode geleiden. Het is duidelijk dat jij dat niet kan gebruiken (accu leeg!). Dus moet de FET zo geschakeld dat de diode spert als de dynamo niet loopt.

Van de uitgang van de op-amp naar de +ingang van de op-amp: positieve eedback, zodat de opamp als ie eenmaal inschakelt dat meteen goed doet en ook even ingeschakeld blijft (idem bij uitschakelen).

Helaas, ik heb er geen. Het principe van dit soort dingen is eenvoudig, maar het venijn zit in de details: ontstoring, spanningspieken, oscillatie, koeling...

Ik denk dat je beter uit bent met een kant-en-klaar gekochte oplossing.

Thomas

Reply to
Zak

Misschien een dom vraagje, maar waarom wil een brug gebruiken als je twee accu's gelijktijdig laadt? Of je bedoelt iets anders, of die diodeval maakt niets uit. Wil je met een externe lader twee losse accu's gelijktijdig opladen, of wil je in je boot twee accu's parallel zetten. Dat scheelt nogal.

Hal

Reply to
Hal

OK, bedankt voor je uitleg. Ik was eigenlijk tot dezelfde conclusie gekomen als jij. Maar ik vind je uitleg zeer verhelderend. Misschien ga ik toch eens experimenteren (met lage stroomsterkten dan maar). HV

"Zak" schreef > > Merci voor je reactie. Ik ben echter op electronisch gebied niet zo'n

ster

spanningsdeler

van

koeling.

Reply to
Henny Vijn

Die 0,7V is erg optimistisch. Reken op meer dan 1,5V bij normale silicium diodes en stromen >50A.

Philips heeft een serie speciale platina gedoteerde schottky's voor hoge stromen en zeer lage Vf spanningsval, de pbyr.... serie. Die doen minder als 0,5V bij 100A (als je het juiste type weet te vinden).

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org

Frits Philips 100 jaar: http://www.fritsphilips100.nl/
Reply to
Joop van der Velden

van

dan

Zojuist gelezen in de EPN van maart. On Semiconductor komt met een Self-Contained Synch Rectifier. Een twee draads ding dat een drop heeft van

0,1 Volt bij 20 Amp.

Hans

Reply to
JT van Es

..of gewoon een stevige 12V gloeilamp is serie. Vrijwel geen spanningsval in laatse laadfase (PTC effect lamp), stroombegrenzing als de motor wordt gestart zodat de hulpaccu vrijwel niet meedoet met de ontlading.

--
 - René
Reply to
René

De diodebrug is een gebruikelijk apparaat om in een boot twee accu's (start-accu en overige-gebruikers-accu) tesamen via de motor-dynamo (of een externe lader via het lichtnet) op te laden maar ze bij ontladen van elkaar gescheiden te houden. De start-accu kan dan bijvoorbeeld bij gebruik van een

12V-naar-230V-omvormer, die op de overige-gebruikers-accu staat, niet worden leeggetrokken. De brug is dus bedoeld als een beveiliging die de accu's bij ontladen van elkaar scheidt. Maar dat geeft dus het door mij geschetste probleem van de spanningsval bij het laden.

HV

"Hal" schreef > > Voor het gelijktijdig laden van twee boot-accu's wil ik gebruik maken

maakt

Reply to
Henny Vijn

Henny Vijn wrote:

Ik kan me inderdaad voorstellen dat men een brug gebruikt ipv enkelvoudige diodes. Het (brand) gevaar bij onbedoeld verkeerd aansluiten lijkt me aanzienlijk. Met een brug voorkom je dat. Is dat de reden dat er een brug gebruikt wordt? Bedenk overigens dat die voorwaarts spanning bepaald wordt door de stroom. Als deze afneemt, neemt ook de voorwaartsspanning af. Dus uiteindelijk raakt je accu toch wel redelijk vol. Het laatste stuk van de laadtijd neemt wel flink toe, maar hij blijft laden (tenzij de lek te groot is).

Hal

Reply to
Hal

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.