Brandt wasmachine WA 295

Hallo, Ik heb hier een Brandt wasmachine type WA 295. Bij aan doen vliegt direct de aardlek er uit. Wanneer ik het verwarmingselement los koppel blijft de aardlek er wel in. Even gemeten over het verwarmingselement kom ik tot een weerstand van zo'n 25 ohm wat mij wel goed lijkt. Als ik echter tussen 1 van de aansluitklemmen van het (losgekoppelde) verwarmingselement en de aarde meet kom ik hier tot een weerstandswaarde van zo'n 20k Ohm. Dit lijkt mij niet goed. Dit zal dan de oorzaak kunnen zijn van het feit dat de aardlek er direct uit vliegt??

Is het logisch als ik het verwarmingselement los koppel, de machine aan zet, de klok wel gewoon schijnt te gaan lopen maar dat je dan niet meer de motor of de pomp aan kunt krijgen????

Hoe kun je eventueel het verwarmingselement er op de makelijkste manier uit krijgen? Hij zit zo te zien maar met 1 moer vast maar als ik die los haal zit het element schijnbaar nog net zo vast als voorheen. Dat zal dan wel door een rubber afdichting kunnen komen of zo?

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp, Edwin

Reply to
EP
Loading thread data ...

Zit er geen 20 jaar garantie op die machines? Informeer eens wie de garantie afhandeling heeft overgenomen.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Hoi,

De lekstroom is dan 230 Volt / 20000 Ohm = 11,5 mA. En je aardlekschakelaar gaat er waarschijnlijk bij 30 mA uit. Dus eigenlijk zou hij er net niet uit mogen gaan. Maar misschien is het element lek, en wordt de weerstand nog lager als er water in de machine staat. Ook kan er al meer lek zijn, elders in je installatie, en die 12 mA zijn dan net teveel.

Testen van de rest, motor etc: Ik heb nog een tamelijk lompe trus om nog een keertje de machine aan te kunnen zetten: Waarschijnlijk zit het lek of vooraan of achteraan het element. Als je de stekker in de wandcontactdoos (stopcontact voor sommigen..) omdraait zou het lek wel eens meer in de richting tussen aarde en 0 kunnen zitten en de (veel) lagere lekstroom laag genoeg kunnen zijn. Als dit werkt kun je de aansluitingen op het element verwisselen (stekker terugdraaien) en zo kijken of de rest van de machine wel werkt.

Pieter

Reply to
P.

KAn rustig 30mA zijn. Weerstand kan temp afhankelijk zijn, overgangsweerstand/ klasse vd meter.

Ik kom het ook wel eens tegen, is einde verwarmingselement.

Groet, Jrn.

Reply to
Joesoef

Dat lijkt me volkomen logisch. Mogelijk vertoont het verwarmingselement een scheurtje, waardoor er vocht in is gekomen. Die 20K zegt niet veel, omdat die met een erg lage spanning wordt gemeten (iets van een halve volt) en je met vloeistof te maken hebt. Als ik de meetpennen van mijn multimeter een centimeter vanelkaar in een vochtige soldeerspons druk, geeft de meter 100K aan. Als ik daarna echter met een 9V-batterij meet welke stroom ik erdoor kan sturen, kom ik niet op 0,1mA uit, maar op ruim

20mA. Dit heeft te maken met redoxpotentialen en ionenvorming.

Bij 230 volt zal er vermoedelijk dan ook veel meer stroom lopen dan die ca. 10mA die je zou verwachten (kijk anders zelf maar eens met een 9V- batterij hoeveel stroom er loopt tussen een aansluiting en de massa; dit zou zo maar eens 50mA of meer kunnen zijn).

Dit hangt van het programma af; het is inderdaad zo dat het programma op een zeker punt wacht totdat het water op temperatuur is alvorens verder te gaan.

Door de moer aan te draaien wordt aan de binnenkant een plaat tegen tegen een rubber afdichting aangetrokken, die hierdoor iets uitzet, klemvast komt te zitten en waterdicht afsluit.

Draai dus de moer los totdat deze op het uiteinde van de schroefdraad zit, en geef er dan voorzichtig wat tikken op totdat de schroefdraad zichtbaar iets naar binnen schuift. Hierna is het meestal een kwestie van enig wrikken en trekken om het element eruit te krijgen, omdat de rubber afdichting na al die jaren natuurlijk niet meer in zijn oorspronkelijke slanke vorm terugkeert.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Hallo, Allemaal hartelijk bedankt voor de snelle en vooral goede hulp. Het element ging er inderdaad makelijk uit door de moer los te draaien tot het uiteinde van de schroefdraad en er een klap op te geven. Toen het element er uit was was het ook al gauw duidelijk dat deze daadwerkelijk lek was geraakt. Ik heb vandaag een nieuw element gekregen en deze zit inmiddels in de machine. De wasmachine draaid weer als vanouds. Nogmaals iedereen hartelijk dank voor de hulp. Edwin

Reply to
EP

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.