Brainstrom 5Watt 400Bar

De detectoren (fotomultipliers) van het Antares project zijn/worden ondergebracht in glazen bollen. Deze bollen worden in zee, met hun elektronica, tot een diepte van 4000m afgezonken. Vooruitlopend op dit project is er reeds een experiment geweest op een diepte van 2500m. Om de inhoud van de bollen (twee halve) van voedingsspanning te voorzien en het dataverkeer is er een gat in gemaakt voor de doorvoer van de kabel. Ik neem aan dat die bollen daarna netjes zijn uitgegloeid om spanningen in het glas te voorkomen. Dit gat geeft, naast de afdichting, een probleem in de krachtverdeling in het glas als gevolg van de druk (400Bar). Voor de nieuw te maken bollen wil men van dat gat af. Dat houd in dat de voeding en het data-verkeer door het glas heen moet. De bollen hebben een diameter van ongeveer 50cm en de wanddikte is 13mm. Ideeën die al geopperd zijn: Doorvoeren insmelten zoals dat bij radiobuizen gebeurt. Inductief koppelen voor de voeding en de data ook inductief of optisch. Een lichtbron aan de buitenkant en een zonnepaneeltje aan de binnenkant als voeding. Een van de adders die onder het gras ligt zal best wel de wens zijn dat e.a.

10 jaar onderhouds vrij is.

Voor meer info over dit project zie

formatting link

Hebben jullie nog ludieke ideeën voor een oplossing?

Hans

snipped-for-privacy@nikhef.nl

Reply to
JT van Es
Loading thread data ...

Vertel er ook even bij wat dat Antares project is. Google levert ruim

60.000 hits op "antares project".
--
	Venlig Hilsen

   Zeg geen 'is' als je 'eens' bedoelt.
   Zeg geen 'me' als je 'mijn' bedoelt.
   Zeg geen 'als' als je 'dan' bedoelt.
Reply to
Venlig Hilsen

"JT van Es" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@waldorf.isd-holland.nl...

Wat voor "hulpstuk" heb je in gedachten om de twee halve bollen op elkaar te laten afdichten?

neem

glas

Let dan wel op de materiaal keuze i.v.m. uitzettingscoëfficiënten

optisch.

Die lag voor de hand.

binnenkant

Valt eventueel lichtbron/zonnepaneel gebruik te rijmen met het gebruik van fotomultipliers?

e.a.

En hoe houd je de voorruit schoon gedurende 10 jaar? Middels een 40.000 kPa bestendige glazenwasser? :-)

Vraag b.v. Hamamatsu eens of ze een fotomultiplier kunnen leveren in een 40.000 kPa bestendige kolf. (met dito aangegoten kabel)

M.v.g.,

Jan.

Reply to
JKoning

Een beter geleidende glassoort insmelten op plaatsen waar de stroom erdoor moet? Zeg maar als een soort halfgeleider met 'dotering'?

Capacitief in plaats van inductief koppelen? Via een 'bakje' binnen en buiten kan je vast een redelijke afscherming krijgen.

Je krijgt hoe dan ook een verplaatsing van het probleem. Je krijgt een hermetisch gesloten bol, maar ertegenaan een interfacemodule met een veel lastiger vorm waar weer gewoon een kabel in moet.

Ik kan me voorstellen dat het power budget erg grof is. Als je de uitgang van de PMT op een laserdiode zet en die weer in een fiber koppelt heb je misschien alleen nog een voeding nodig.

In een fiber kan je daarvoor een fors vermogen koppelen en met 4 km afstand houd je daar misschien ook nog voldoende van over. Als je dat dan met heel hoog rendement kan opwerken tot de voor de buis nodige spanning (als pulsen afleveren en optransformeren - uit twee in tegenfase gepulste fibers?) lukt het misschien wel. Uiteindelijk gebruikt zo'n buis ontzettend weinig - lang geen 5 watt.

Alleen dan nog - een fiber insmelten is ook lastig. Al zijn miniscule gaatjes misschien wel acceptabel, maar welicht kan je ook optich in en uit.

Onorthodox genoeg?

Kan je de buis voeden uit een condensator, die je oplaadt als je niet meet (ik denk overdag) en dan 's nachts kijken naar de lichtpulsjes die uit je PMT-gedreven laserdiode komen?

Je zou ook nog akoestisch kunnen koppelen, via piezoblokjes binnen en buiten. Binnen gelijmd, buiten een stukje van de bol. Een piezoblokje vn een dieptemeter-blokje verwerkt pulsen van vele watts, en ik zie geen probleem met continubedrijf. Daar moet iets mee te doen zijn, al zal de buitenpiezo wel verstemmen onder hoge druk. Signaal uit dan misschien weer via een venster.

Thomas

Reply to
Zak

het schoonhouden van een dergelijk project hoeft geen probleem te zijn. Er is een zelfreinigende glas soort genaamd BIOCLEAN. Dat past men de laatste jaren ook toe in de hoogbouw om de kosten van het ramen wassen enigzins te drukken. Dan hebben we het alleen nog over de buitenkant. De binnenkant zal naar mijn idee een vochtabsorberende instantie moeten bevatten om de inhoud naar behoren te kunnen laten werken over een langere periode. Dergelijke producten zijn wel verkrijgbaar bij de dubbelglas producenten.

Grtz Rene PD0RFU

"JKoning" schreef in bericht news:40cd9f3c$0$27786$ snipped-for-privacy@morenews.zeelandnet.nl...

nieuw

het

Reply to
Rene PD0RFU

Ik zou het inductief proberen te koppelen en alleen de elektronica die strikt noodzakelijk is in de bollen plaatsen. De rest van de elektronica maak je buiten de bollen en giet je in epoxyhars. Het voordeel van epoxyhars is dat het krimpt tijdens het uitharden en daardoor hermetisch afsluit.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Dat lijkt me nogal tegenstrijdig. De fotomultipliers tellen individuele fotonen, dan wil je toch echt geen lichtbronnen in de buurt.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Reply to
Joop van der Velden

Dat werkt onder de inwerking van zonlicht, en veel licht zul je niet hebben op 4000 m diepte...

Reply to
Ano

"JKoning" schreef in bericht news:40cd9f3c$0$27786$ snipped-for-privacy@morenews.zeelandnet.nl...

Dat weet ik niet maar dat hebben ze kennelijk goed onder de knie. Ik heb me laten vertellen dat het zelfs zo is dat als die bollen een tijd onder druk gestaan hebben het glas in elkaar vloeit.

Moeilijk.

Ja. Voor dat en andere doelen hebben ze of kopen ze een diepzee duikbootje (battiscaaf)

Ik denk dat we zelf het antwoord op deze vraag wel kunnen bedenken.

Hg, Hans

Reply to
JT van Es

neem

glas

nieuw

optisch.

binnenkant

e.a.

Dat gebeurt ook. De rest van de elektronica komt in titanium cilinders

Ik denk dat bij die druk de heleboel verpulverd maar we kijken er naar.

Hg, Hans

Reply to
JT van Es

Je moet de in epoxy ingegoten electronica onder vacuum laten uitharden. Dan is alle lucht eruit en valt er niets meer te verpulveren. Uitgeharde epoxy is een dichte massieve massa.

Ik denk ook dat een inductive koppeling de meest probleemloze is.

Meindert

Reply to
Meindert Sprang

"JT van Es" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@waldorf.isd-holland.nl...

[...]

Dat is denk ik snel te testen m.b.v. een porosimeter. Deze is bedoeld voor het meten van poriën- distributie en grootte, en werkt d.m.v. kwikzilver penetratie onder stijgende druk (tot 400Mpa).

Het KSLA heeft/had er een (poreuziteit boormonsters). Anders navragen bij de VU/aardwetenschappen.

M.v.g.,

Jan.

Reply to
JKoning

Hoi Hans,

JT van Es wrote:

Je noemde het al maar als het een isolator is waar je doorheen moet zou ik gewoon inductief gaan, dat lijkt me met die 13mm wel mogelijk, ga wel resonant om het rendement hoog te houden met de slechte koppelfactor en neem de afmetingen van je inductieve koppeling in verhouding met de afstand een orde groter. Datacommunicatie kan in principe al met de elektronica van je converter (hangt een beetje van de vereiste bitrate af).

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Heren, hartelijk dank voor het meedenken. Als er wat intressants uitkomt, hetgeen nog wel een tijdje zal duren, laat ik het julli weten.

Hartelijke groet, Hans

Reply to
JT van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.