beeldbuis van monitor verwisselen

Beste mensen,

Een poosje geleden heb ik hier een bericht gepost over een monitor die kapot was. Ik kan nu eenzelfde type monitor met beschadigde beeldbuis krijgen. Als ik nu de electronica van de monitor met beschadigde beeldbuis in mijn monitor bouw waarvan de electronica kapot is, kan ik dan te maken krijgen met grote afwijkingen van de instellingen? Dus bijvoorbeeld duidelijke geometriefouten of zoiets?? Of liggen de toleranties zo dicht bijelkaar dat dit goed moet gaan?

M.vr.gr. GGH

P.S. Ik weet het dit bericht staat ook (per ongeluk) in alt.nl.electronica.zelfbouw

Reply to
G.G. Houweling
Loading thread data ...

Ja. En het afstellen van zo'n contraptie is een bereklus. Ik zou er niet aan beginnen, CRT monitoren zijn toch haast niks meer waard.

--

         Venlig Hilsen

Pessimist: iemand die over lawaai klaagt, als het geluk bij hem aanklopt.
Reply to
Venlig Hilsen

Dit is goed te doen. In de praktijk is de spreiding vaak zo klein dat het afstellen heel erg meevalt.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dit is goed te doen. In de praktijk is de spreiding vaak zo klein dat het afstellen heel erg meevalt.

P.S. Ik gok dat meneer V. Riendelijke-Groeten uit Denemarken weinig praktijkervaring heeft? ;-)

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hierbij moet je wel opletten dat alle 'nekcomponenten', dus afbuigspoel, convergentieringen en dergelijke bij hun eigen beeldbuis blijven. Doe je dat niet, dan heb je mogelijk wel een probleem.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

kapot

mijn

krijgen

dat

:-)

Reply to
G.G. Houweling

kapot

mijn

krijgen

dat

Het alternatief zou zijn om de defecte componenten te wisselen, maar dan moet je weten wat er precies is overleden in de kapotte monitor.......

GGH

Reply to
G.G. Houweling

Meneer Groeten heeft "in his day and age" honderden van dergelijke koleredingen onder handen gehad. Van CGA tot SXGA, van 9 inch tot 22 inch. Geloof me, convergeren is een rotklus.

--

         Venlig Hilsen

Wind je gerust eens op, maar loop wel op tijd af.
Reply to
Venlig Hilsen

kapot

mijn

krijgen

dat

Maar waarom zou je convergeren als je alles wat bij de buis hoort erop laat zitten? Ik heb dit ook al vele malen gedaan, en is altijd perfect gegaan. Je moet uiteraard wel voorzichtig te werk gaan, en tijdens de ombouwaktie niets verdraaien of verschuiven.

Groeten,

Ben Reniers

>
Reply to
BenDeGek

Zelfs ik heb het weleens gedaan en het ging goed !!

--
Groeten 
Robert Oor
registred linuxuser 361161
Reply to
Robert

Hoi,

"G.G. Houwel>

Zoals gezegd gaat meestal goed, maar check de nekaansluitingen als het buismerk anders is (volg de printsporen), ook dan kan het juk anders zijn zodat je de jukken moet wisselen (elektronica kan versch. versies hebben), laat de stelringen bij de buis en in exact dezelfde positie terugplaatsen (ringen daarvoor even aan elkaar lijmen met thermische lijm oid.) en positie aftekenen. Het juk moet dan helaas met testbeelden/hulpmiddelen goed gezet worden want is dan meestal niet direct perfect (rechtsonder een wat donkerdere licht verkleurende hoek oid. door de grote of kleine afstand van juk tot buisglas aldaar).

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Ik heb vooral TV's onder handen, maar regelmatig ook een monitor. De meeste (bij simpele modellen alle) convergentie is volledig onafhankelijk van het chassis. Zolang je dus de afbuigspoelen en andere neck-assemblies netjes op hun plaats laat zitten bij het verwisselen van de buis hoef je hooguit h-size, v-size, g2 en focus bij te regelen.

Verder ben ik het natuurlijk met je eens dat (conv)ergeren vaak geen fijn werkje is.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Jukken verwisselen gaat bij televisies in mijn ervaring vrijwel altijd zonder teveel aan de convergentie te moeten doen, maar samen met meneer Groeten twijfel ik of dat bij monitoren wel zo prettig is?

Als ik jouw ervaringen hierboven lees treden er vooral wat puriteitsfouten op. Zit natuurlijk wel wat in als je de stelringen exact terugplaatst, maar het lijkt me toch al wat meer tricky dan bij een televisiebuis?

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoi Maarten,

snipped-for-privacy@panic.xx.tudelft.nl wrote:

Bij TV's doe ik het regelmatiger, bij een EAK gaat het meestal vrijwel direct goed, maar soms moet je de nokken losslaan om te kunnen schuiven voor een correctie (vaak als de originele of die van de donor echt "scheef" staat, dwz. met flink ongelijke nokhoogte op de 4 punten), tussen 50 en 100Hz moet je altijd wisselen, maar ook bij alleen 50Hz soms te grote verschillen, er zijn verschillende /XX codes/versies van oa. de AT6005 en AT6010), deze hebben ook nooit conv. ringen muv. van de twee makkelijk te calibreren lipjes.

Bij monitoren heb ik het niet veel gedaan, maar zeker kritischer, ook mbt. plaatsen (lastig met die losse driehoeksrubbers, en het moet allemaal wel met ingeschakelde monitor), meestal hoef je er zoals jij aangaf niets aan te doen omdat de buizen incl. jukken nagenoeg volledig identiek blijken en direct over kunnen, vorig jaar nog een ingebrande hitachi 17-inch buis door een van een chungwa/cpt vervangen, en die konden direct verwisseld worden met het laten zitten van het bij de buis behorende juk. Maar naast deze en ooit een keer eens een 14-inch met jukwissel (wou niet perfect qua kleurzuiverheid in een hoek, maar was zeker goed bruikbaar) niet vaker gedaan (bij TV's wel).

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

"G.G. Houweling" schreef in bericht news:42c06ae0$0$13900$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

kapot

dat

Ter informatie,

Ik heb ondertussen de electronica omgewisseld en dat ging (in principe) goed, moest alleen de instellinen een beetje veranderen ("tilt" omdat het beeld iets verdraaid was en de "pincushion"). Er zit nu nog onder en boven een klein "buikje" die zeker ook nog weg te krijgen zijn. Maar helaas is het beeld nog niet goed, ik vermoedt dat de print niet helemaal in orde is. Het beeld is erg onrustig en "rafelig" en het beeld is opgebouwd uit lichte en donkere strepen van ong. 1 mm breed.

m.vr.gr. GGH

Reply to
G.G. Houweling

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.