AVR of PIC

Hallo,

Het is nu al een tijdje geleden dat ik mij bezig hield met processoren (80C32, 80C537). Nu wil ik de draad weer opnemen maar weet niet goed waarmee te beginnen omdat ik het niet meer opvolgde. Op het internet zie ik enorm veel schakelingen met een AVR of PIC processoren maar vind ik moeilijk kiezen door géén ervaring met beiden. Waarmee van beide is het nu best mij op toe te spitsen? Ik weet dat dit terug een hele discussie zal op gang kunnen brengen maar we kunnen er alleen maar wijzer van worden dacht ik.

Met dank

Reply to
Christophe
Loading thread data ...

Als die vraag te beantwoorden was dan zouden die processoren niet beiden op de markt blijven bestaan, denk je ook niet?

De keuze van de processor is niet mogelijk zonder dat je weet wat je er ongeveer mee wilt gaan doen, en andere randvoorwaarden bekend zijn.

Reply to
Rob

Er zijn meerdere processorgebruikersgroepen (mooi woord hé). Van AVR, PIC en nog veel meer. En allemaal hebben ze de beste processor, toevallig net die zij gebruiken...

Wat ik zou doen is gewoon eerst kijken wat nodig is. En dan wat de mogelijkheden zijn die de processoren bieden. Kijk ook goed naar ontwikkelomgevingen.

Ik heb ook met PIC gewerkt, nog niet met AVR. Prima processor die PIC. Maar als ik heel snel iets moet maken pak ik mijn oude 8051-achtige bordje en heb in een uurtje met PL/M al een flink programma gebouwd. Niet omdat die processor beter is, de PIC is echt vele malen sneller. Of de ontwikkelomgeving. Maar puur vanwege de eenvoud, duidelijkheid en omdat ik het ding goed ken. En als het doet wat het moet doe is het goed genoeg. Wat "de beste" is hangt af van jouw eisen. Als ik ga klussen heb ik geen ferrari nodig, dan is een busje veel handiger.

Verder: Veel processoren/systemn hebben debugging mogelijkheden. Mijn ervaring is dat je allereerst moet zorgen dat je alles duidelijk opbouwt en geen debugger nodig hebt. Als het dan misgaat kun je alsnog debuggen. Naar de mogelijkheid hebben is echt een plus.

Real-time debuggen is altijd moeilijk. Vooral als dingen parallel lopen met veel interrupts. Ik heb vaak multitasking applikaties (meestal 3 of 4 taken op een 8051 achtige, gaat goed omdat hij 4 registerbanken heeft) Dan log ik liever. Het is dus handig als je ontwikkelsysteem loggen (gewoon data naar een poort of zo schrijven dat op je PC terecht komt) als mogelijkheid heeft.

P.

Reply to
P.

[ik praat deels tegen Rob en deels tegen Cristophe, d.w.z. wie "je" is moet je zelf maar interpreteren.]

Voor nagenoeg elke toepassing kun je in beide series telkens wel een model kunnen vinden wat toepasbaar is. Zeker als je over hobbytoepassingen praat, dan zijn de randvoorwaarden ook nogal buigzaam, overigens zie ik verder niet zoveel verschillen tussen de genoemde families waar het op randvoorwaarden aankomt. Pas als je over exotische features en meer nog, specifieke combinaties daarvan, gaat praten (of b.v. per se enkele centen goedkoper uit wilt zijn, bij grote series speelt dat ook mee maar thuis veel minder), zou je een kans hebben dat je bij de ene fabrikant net wel vindt wat je zoekt terwijl de andere dat niet heeft. En zelfs dat valt denk ik nogal mee.

Bovendien wil OP als ik het goed begrepen heb graag meer algemeen in de hedendaagse microcontrollers duiken en dan moet je nu eenmaal eerst maar eens voor een "familie" kiezen en gaat het er niet zozeer om om een type te vinden dat specifiek op een of andere toepassing is toegesneden.

Er speelt hier voor een groot deel persoonlijke voorkeur mee. Ik kan nu zeggen dat ik zelf meer voor de AVR voel maar je hebt een hele grote kans dat er iemand komt die gaat vertellen dat PIC de voorkeur heeft en dan komt er ook weer iemand die adviseert om toch eens met een ARM te gaan experimenteren (wat dan toch wel weer een ander kaliber is) of de TMSweetikhoeveel. En ze hebben allemaal geldige argumenten waarom dat wat zij zeggen de echte waarheid is. Ik ga niet eens argumenteren, ik zou zeggen begin gewoon ergens (ik zou wel een AVR of PIC kiezen).

Het maakt ook niet zoveel uit, als je eenmaal ervaring hebt in de ene familie, dan schakel je zonder al teveel moeite over naar de andere als dat nodig is. Zelf zou ik eens op Ebay gaan neuzen, er staan zat ontwikkelbordjes op voor niet al teveel geld. Met een of andere ATMEGA kun je zo'n beetje alle features onder de knie krijgen, voor specifieke schakelingen kun je dan eventueel gaan zoeken naar een kleiner model dat juist die features geimplementeerd heeft die jij nodig hebt (de core en de periferiezaken zijn in principe in de verschillende controllers uit de AVR-reeks hetzelfde geimplementeerd, de verschillen zitten meer in wat er wel en niet in zit). Maar je kunt er net zo goed voor kiezen om voor de PIC te gaan.

Misschien kun je eens een lijstje maken van schakelingen die je op het net hebt aangetroffen en dan kijken welke je het liefst wilt nabouwen en je keuze van controller daarop baseren. Maar nogmaals, als je eenmaal op weg bent met een familie, dan lukt een andere ook wel. En een schakeling nabouwen waarbij de software als hex of zo beschikbaar is, daarvoor hoef je de processor niet eens te begrijpen, gewoon programmeren en inbouwen.

Je moet trouwens ook er over nadenken of je graag in C of in Assembly of in nog wat anders wilt gaan programmeren (die eerste twee liggen wel het meest voor de hand). Maar ik zou eerlijk gezegd zorgen dat je in beide thuis bent. Oh ja, ik weet niet hoe het met de software van Microchip zit, maar bij Atmel heb je ook een uitgebreide emulator, kun je stapje voor stapje de programma's volgen, is zeer leerzaam.

Ik wens OP in elk geval, wat hij ook kiest, heel veel experimenteerplezier en hoop nog eens wat terug te lezen over gerealiseerde projecten.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

"Christophe" schreef in bericht news:reFyl.241017$ snipped-for-privacy@newsfe20.ams...

Kijk eens op

formatting link
misschien is het wat voor je.

Reply to
Dirk PG1D

Dirk PG1D schreef op 26-3-2009 :

Dat vind ik persoonlijk geen objective antwoord voor de TS. Wat de anderen aangaven is dat je pas een keus kunt maken na de nodige research. Ik ben wel eens met PIC's aan het stoeien geweest, maar niet met AVR's Ik kan helaas voor de TS geen passend antwoord produceren, ik denk dat hij zelf even iets verder moet zoeken.

--
As Drent Binj altied Stoned Umdaj Tuschen Hunebedden Woont
Reply to
André, PE1PQX

"Christophe" schreef in bericht news:reFyl.241017$ snipped-for-privacy@newsfe20.ams...

AVR lijkt mij makkelijk om mee te beginnen.

SFC

Reply to
SFC

Beide niet. PIC en AVR zijn beiden verouderde Harvard architecturen.

Ik zou een ARM gebaseerde controller nemen. NXP heeft de LPC2000 serie, die zijn erg compleet en er is gigantisch veel over te vinden op internet. De compilers zijn gratis te downloaden (Winarm) en programmeren kan simpel via de seriele poort. Keil heeft een leuk circuit bedacht op hun evaluatieborden. Bij olimex.com kun je supergoedkope ontwikkelkits bestellen.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Het voordeel van de ARM is dat het echt een racemonster is. Ik heb echter geen idee wat de leercurve is.

P.

Reply to
P.

P. schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Zowiezo heb je een kleinere instructieset.

--
  Wie alles begrijpt, die alles vergeeft...
  ____________________  
 Click to see the full signature
Reply to
"NachtWacht"

Maar hoe goed is het mogelijk om daar iets over te adviseren als er niks bekend is over te toepassing?

Natuurlijk zijn die ARM bordjes met een complete computer erop (en Linux OS) hardstikke leuk, maar dat is toch een bepaalde klasse van toepassingen.

Reply to
Rob

En zo zijn er ook ARM bordjes met bijna niets er op die qua prijs en omvang vergelijkbaar zijn met AVR/PIC bordjes, dat is weer een andere klasse van toepassingen. ;-)

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

That, that is, is.
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

Vroegah, toen ik nog bij de semiconductor-afdeling van een bepaalde gloeilampenfabrikant uit het zuiden des lands werkte, stond "LPC" voor "Low Pin Count", en betekende het bijvoorbeeld een DIP behuizing met een beperkt aantal pinnen. Nu betekent het een gaatjesbord-onvriendelijke LQFP met op z'n minst 48 pinnetjes, en zelfs 208 pins is al "low pin count".

Alleen al om *deze* reden is een AVR of PIC niet per definitie overbodig - die komen *wel* nog in DIP.

Het probleem is daarmee wel dat je *afhankelijk* bent geworden van diezelfde "supergoedkope"[1] olimex, want zelf effe solderen zit er niet meer aan.

Martijn

[1] Zullen we het over "niet erg duur" hebben? Het goedkoopste ARM bordje bij Olimex kost 22.95 ex btw, terwijl die CPU los voor 6 euro al te bekomen is. 23 euro mag dan wel niet erg duur zijn, "supergoedkoop" is een ander verhaal.
--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Pray tell, wat is een ARM9 dan?

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Printjes voor een LQFP kun je nog zelf etsen. LQFP solderen doe je met een beetje flux en een platte of holle punt. De kunst van het solderen van fine pitch ICs is juist GEEN ultra dunne punt gebruiken.

Printjes laten maken is tegenwoordig ook heel betaalbaar door bedrijven zoals Eurocircuits en makepcb.com.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Of een beetje pasta en hot-air. Eventueel hot-air door een hete soldeerbout zonder aan te raken bij de soldeerpunten te houden.

En in China.

P.

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.