Simpel UPS til bilen?

Bilens 12V-stik slukker idet motoren startes (hvilket vel er OK).

Hvordan laver jeg en simpel backup, der fanger de 5-10 sekunder, der ikke er strøm til ungernes "Far til fire" (der skal startes forfra når det sker, desværre)?

Jeg tænker at tage et lille blysyrebatteri og hægte det på cigarettænderen på en eller anden vis.

Forslag?

--
Steen Suder
Reply to
Steen Suder
Loading thread data ...

en enkelt diode burde ku' gøre det

-Lasse

Reply to
langwadt

... evt kombineret med en lyt af en slags - kommer vel lidt an på, hvor meget strøm dimserne bruger (og hvor længe bilen er om at starte).

Birger

--
http://varmeretter.dk - billig, sund og hurtig mad 
Utils http://sdccms.dk/ordbog/ http://sdccms.dk/mailfriend/ 
 Click to see the full signature
Reply to
Birger Sørensen

Brug en Gel-Accu på et par Ampere-timer eller en lille pakke NiMh accuer der kan give nok effekt de få sekunder, og som allerede foreslået en diode så strømmen ikke kan løbe baglæns ind i Cigartænder stikket.

Du kan jo også lave udtaget ude fra bilens startbatteri og så er alt det andet overflødigt. Husk en passende sikring.

/Lars

Reply to
Lars Peter Larsen

Den Sun, 16 Jun 2013 15:15:07 +0200 skrev Birger Sørensen:

Det er ikke noget videre... der er en lille 230V-adapter med, der er ratet 9VDC/1,5A på udgangen. Den kører skærmene fint på.

Kan du evt. skitsere kredsløbet? Hvor meget ladekapacitet i lytten? Jeg har f.eks. en 10000uF 40V liggende.

Er det noget med lytten over terminalerne på batteriet og dioden i serie med batteriet for at hindre det i at lade på bilen?

--
Steen Suder
Reply to
Steen Suder

Steen Suder kom med denne ide:

Dioden mellem batteriet (Anode) og lytten (Katode) - lytten til adapterne. Eller (fordi jeg lige blev forvirret - der kan faktisk være involveret flere batterier her... Er der batterier i afspillerne?) Fra bilens + gennem dioden til + på lytten, til + på afspillerens indgang. Minusser forbindes bare sammen (bilens, lyttens og afspillerens).

9V 1.5A Du har min 15V på bilen når den er startet - 12 når den ikke er. Så det er formentlig lidt mere end 1.5A. Principielt skal du have 1F pr A pr sekund.... Så store lytter laves vist ikke. ^^ Men det er vel i virkeligheden mere et spørgsmål om hvor langt ned spændingen må falde, før afspillerne taber tålmodigheden... Og det er nok ikke sådan at sige - så foreslår du prøver dig frem. De 10000uF kan måske gøre det. (Og lytter i parallel lægges sammen, så det kan også prøves). Formentlig har afspillerne også noget kapacitet internt, der hjælper dig.

Ellers er du nødt til at have noget batteri involveret.

Birger

--
http://varmeretter.dk - billig, sund og hurtig mad 
Utils http://sdccms.dk/ordbog/ http://sdccms.dk/mailfriend/ 
 Click to see the full signature
Reply to
Birger Sørensen

Hejsa,

Jeg tror du springer sikringen foran cigartænderstikket hver gang sætter kl.15 på den der, og kondensatorspændingen er 0V...;)

/Claus

Reply to
Claus

Den Sun, 16 Jun 2013 20:57:46 +0200 skrev Claus:

Det er da en pointe ;-) Strengt taget er der vel heller ikke noget at bruge lytten til hvis der er et batteri, der griber.

--
Steen Suder
Reply to
Steen Suder

Den Sun, 16 Jun 2013 16:44:08 +0200 skrev Birger Sørensen:

Som jeg tænker det er der bilens batteri og det her "UPS"-batteri - ikke flere. Hvis der var batterier i afspillerne, havde jeg forhåbentligt ikke problemet ;-)

De 9V/1,5A er 230V-adapteren, der kun bruges udenfor bilen. Det var blot for at illustrere effektklassen.

Det tror jeg at jeg vil alligevel. Nu skal jeg blot have fundet et tilstrækkeligt lille og billigt batteri, jeg kan bruge.

Mest oplagte mulighed er vist et 12V/4Ah scooterbatteri fra THansen/ HaraldN etc. De koster ca. 150,-, men det kunne være interessant med noget billigere...

--
Steen Suder
Reply to
Steen Suder

Steen Suder skriver:

Du skal bare huske en skillediode, sådan at bilen ikke tapper batteriet når der startes.

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.dk 
        Min egen hjemmeside: http://www.moppe.dk 
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Den Sun, 16 Jun 2013 21:41:25 +0200 skrev Klaus D. Mikkelsen:

Er det sådan noget som:

- ------>|---------------------- | | | + + + Cigartænd. UPS-batt. DVD - - - | | | --------------------------------

Dioden: >| ;- ) Det kunne f.eks. være 1N5401, 1N5408, 1N5822 eller tilsvarende. De er alle rated til 3A og findes i mit ringe lager.

UPS-batteriet kan forsyne DVDen når cigartænderen slukker. Dioden forhindrer afladning til bilen. I og med cigartænderen her kan forsyne DVDen, kan den også flydelade UPS- batteriet... eller hvad?

NB Blybatteriet skal naturligvis lades korrekt fra tid til anden, men til en ferie burde det være fint.

--
Steen Suder
Reply to
Steen Suder

Den Tue, 18 Jun 2013 18:47:02 +0000 skrev Steen Suder:

Forsyningsledningen til DVDen er sikret med 3A, så den burde ikke trække dioden i smadder. Skal der en strømbegrænsning på ift. UPS-batteriet? Kan man forestille sig en situation hvor batteriet kan komme til at "trække" mere end de 3A, dioden kan klare?

Burde man finde en diode der kan monteres på en stump aluplade sammen med en termoafbryder? Jeg har faktisk en TO-220 komponent, der bryder op til

10A når temperaturen når 85°C. De kunne monteres ved siden af hinanden på alupladen som en ekstra sikring.
--
Steen Suder
Reply to
Steen Suder

Den 18-06-2013 20:47, Steen Suder skrev:

Hvad havde du tænkt dig skulle detektere batteriet ikke blir overladet? Spændingsmæssigt gør det ikke pga dioden, ved nærmere eftertanke kan det sku være det ville virke.

Men fladt ups batteri vil nok trække en hulen masse strøm, så jeg ville nok overveje noget strømbegrænsning strikket sammen af en 2n3055 eller lignede, problemet er bare du så aldrig vil kunne lade til bil batteris spænding men et(forsigtigt gæt) par volt mindre

Mvh Erik

Reply to
Erik

Den simple er at sætte en pære i serie. Den taber næsten ingenting i kold tilstand.

--
Ulrik Smed 
Aarhus
Reply to
Ulrik Smed

Hejsa,

Ik' nødvendigt....

Opladning af et blybatteri er en rent spændingsstyret proces; Blybatteriets indre modstand skal nok begrænse ladestrømmen.

/Claus

Reply to
Claus

Ikke sikkert da spændingen dykker når starteren aktiveres. Måske så meget at afspillerne vil falde ud. Så løsningen med det ekstra batteri tror jeg mere på.

Jeg har samme problem med GPS på mc'en der er forbundet direkte til batteriet. Dvs jeg har et relæ imellem, men spændingen faldet ikke så meget at relæet falder ud.

/A

Reply to
Anders Majland

Den søndag den 16. juni 2013 13.23.29 UTC+2 skrev Steen Suder:

De fleste biler har 2 "hovedskinner" en med fast+ og en tændings+ Tændings+ er konstrueret til at afbryde "mindre vigtige belastninger" und er start. Dvs. lys, blæsere, A/C, el-varme, 12V-stik ! osv. Dette for at sikre max. strøm til starteren.

Så det er ikke pga. spændingsfald dine enheder falder ud, de bliver dir ekte afbrudt. Det absolut nemmeste ville være at finde ledningen til 12Vstikket nede ve d sikringsboksen, og flytte den fra tændings+ til fast+ Er sikker på mange mekkere kan hjælpe med det, og du slipper for bøvl et med ekstra batterier, ledninger dioder og hvad har vi.

Reply to
Bo Andersen

Hejsa,

Det er ikke sikkert det er nok... Som skrevet tidligere falder startbatteriklemspændingen til typisk 9V når startmotoren driver forbrændingsmotoren rundt. Denne lave spænding skal DVD-afspilleren være robust overfor.

/Claus

Reply to
Claus

Den 16-08-2013 16:38, Claus skrev:

Kunne en af disse ikke løse det problem?

formatting link

Reply to
Thl

Hejsa,

Nej.

De viste konvertere beskrives som "step-down", altså lavere udgangsspænding end indgangsspænding. Skal løsningen være som du foreslår skal det være buck-boost.

/Claus

Reply to
Claus

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.