LEDer (lysdioder)... U=R*I eller hva?

Hej alle, jeg har lige købt for 1250 kr LEDer i tyskland hos

formatting link

-Hvide, røde, grønne, blå, UV, rødorange på 4000 til 11000 mCd lysstyrke. Ialt ca. 200 stk ialt, hvilket jeg betegner som billigt, ift. danske sælgeres pris. Tanken er bla. at kunne farve min stue i hvilken som helst kulør!

Jeg er dog i tvivl om hvordan dioderne skal drives. Der er oplyst spændingsfald (eller er det bare forsyningsspændingen?) for:

-Røde og orange Vnom = 2 V

- Blå, UV, grønne Vnom (ca.) = 3,5 V (3,8 - 4,0 V maks!) Alle dioder bruger fra 20 til 30 mA i normalt drift.

Når jeg roder lidt med ohms lov passer det minus med faktiske omstændigheder, ved valg af formodstande. Det skal siges at jeg kun har rodet lidt med elektronik på basis-hobbyniveau.

Nokia Lithium-ion batterier måler 3,8 til 4,04 V... En 3,5 V-diode blir ret varm og brænder sikkert hurtigt af ved direkte tilslutning til Li-ion batteriet, og spørgsmålet er hvilke formodstande jeg skal vælge? Selv to røde LED i serie (2*2V) blir lidt varme. Jeg har ladet mig høre at det er strømstyrken er er vigtigst at overholde..

-Er der en gylden udregnsregel for lysdioders formodstand, og kan/må man bruge alm. dioder for at sænke spændingen?

VH EMil Nielsen

Reply to
Emil Nielsen
Loading thread data ...

NEJ! Det er ikke spændingen du skal sænke, men begrænse strømmen. Og det var du jo inde på tidligere med Ohm's lov ;-) spændingsfaldet over lysdioden trækker du fra forsyningsspænding, den resterend spænding sætter du ind i Ohm's lov sammen med den strøm din diode skal have, så får du størrelsen på formodstanden sådan her: Forsyning = 10 V Spændingsfald på diode 2 V

10-2 = 8 Strøm i diode 20 mA Sat ind i Ohm's lov: U/I= R 8/0.020 = 400 Ohm Så kan du selv sætte dine egne værdier ind. ;-)
--
Mvh.
Torben Fejr
Reply to
Torben (Tilst)

var

diode

Hehe havde faktisk en idé om at det var sån det hang sammen, skulle bare ha det skåret ud i flamingo, så TAK for hjælpen! B-)

Reply to
Emil Nielsen

Interessant projekt. Hvor har du tænkt dig at "gemme" lysdioderne?

MVH Thomas

Reply to
Thomas Eg Jørgensen

Aiiiii. Jeg er åbentbart ikke den eneste, der går og leger med den idé. Hvis du vil lave glidende farveskift m.v., så tag evt. et kig på min lysdiodestyring:

formatting link
Som den ser ud på siden lige nu, er den "kun" brugt til at styre lyset i et lille stuespringvand, men jeg har planer om at udvide den til at kunne køre i RS485 netværk, og lade 5-6 processorer styre lyset i hele rummet.

M.v.h. Mikael

--
Mikael Ejberg Pedersen
http://www.ejberg.dk (Elektroniske dimser til modelflyvning)
Reply to
Mikael Ejberg Pedersen

Hej Mikael,

Today we take Manhattan... Tomorrow we take The World.

*Titelmelodien fra SuperCarla fader stille ud*

Hvis du også farver Den Røde Plads grøn, så gi'r jeg en middag ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Eiiiij selv! vildtvildt. Der er vidst lidt ingeniør i dig :-)

DET må jeg granske lidt - jeg har selv tænkt flygtigt på computer/chip-styring af lys, hvor jeg kunne styre enkelte serier eller dioder via programmering.. Hvis du ku lave et GUI program der var OVERSKUELIGT er jeg førstekøber. Jeg fatter pt. minus programmering, men er villig til at sætte mig ind i dine eksempler. Jeg arbejder også ppå mine rulleskøjter, som får 3 kanalers mekanisk omskiftning til forskellige farver..foreløbig ser det uhæmmet godt ud når man fx. kommer rullende for fuld blå udrykning (dog ikke blink)..! Så hvis du ser en blå psykopat (eller hvid/UV) med 40km/t, så er det bare mig. (Kan man forresten blive stoppet af politiet for at køre med lys uden cykel?!?)

Reply to
Emil Nielsen

stadig

LED's skal have konstant strøm ikke konstant spænding. Små tolerancer vil give store ændringer i strømmen når du bruger en diode til at styre spændingen, hvorimod en modstand vil give en meget mere konstant strøm og dermed mere konstant lys og længere levetid for LED'en.

En endnu bedre "formodstand" til LED's er en konstantstrømsgenerator.

Reply to
HKJ

Tjaaa, en lille smule måske. Det står i hvert fald på mine eksamenspapirer ;-)

Tanken har faktisk strejfet mig, men pæne, intuitive og let forståelige PC-programmer har aldrig været min stærke side. Så det bliver desværre nok aldrig til noget.

M.v.h. Mikael

Reply to
Mikael Ejberg Pedersen

3,x

- Arh jeg kan se lyset nu, men i den opsætning jeg i det her tilfælde viser, holder batteriet sig inde for 3,7 - 4,0 V,. Det vil vidst ikke udgøre den store fare med brug af diode så. Men ellers, modstande jeg bruge vil!

Reply to
Emil Nielsen

vil

og

viser,

Hvis du i begge tilfælde kan holde strømmen under 20mA er det måske ok, men de fleste LED's dør af 30-40mA. Husk også at måleinstrumentet er en formodstand, dvs. du får større strøm uden instrument end med.

Personligt ville jeg opfatte en ændring på 0.3 volt som rimelig meget når du bruger dioder til at styre strømmen.

Reply to
HKJ

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.