Hvor køber man og hvad er Flux?

Hejsa!

Jeg skal lodde lidt derhjemme, og er stødt på udtrykket "Flux" på nogle amerikanske sider. Jeg har forstået det som en slags bindemiddel, så lodde-tinnet bedre kan få fat og fordele sig. Er det korrekt?

Hvor finder man sådan noget? Brinck?

Mvh. Thomas Rokamp

Reply to
Thomas Rokamp
Loading thread data ...

Flusmiddel fjerner oxydlaget på det du skal lodde på så tinnet hæfter, til elektronikbrug (service-hobby) er flusset normalt lagt ind i loddetinnet som tynde striber "multicore", og så er det normalt ikke nødvendigt med ekstra flus. I produktion er det noget andet. Ved lodning hvor der bruges meget lidt tin (SMD f.ex) kan det være nødvendigt med lidt ekstra flus, der findes nogle "penne" der ligner en spritpen.

Undgå for alt i verden flus fra byggemarkedet - det er til VVS arbejde.

--
/carsten
Reply to
Carsten Holck

som

Nu vi er ved det. Hvis jeg skal lodde (med loddekolbe) en elektronikmotor fast på et rustfrit stålchassis (racerbane) så køber jeg noget flux fra USA (NCPHobbies). Det er det eneste flux jeg har oplevet som kan få tingene til at binde. Er der nogen der kender et fluxmiddel, der kan købes privat i Danmark som kan det samme. Alt jeg har prøvet, har ikke virket. Kai

Reply to
Basil

"Thomas Rokamp" skrev i en meddelelse

det hedder også flus ,(måske bare et spørgsmål om termonologi :o) )

det er et harpiks baseret flus middel man oftes bruger i elektronik sammenhæng du kan købe det her

formatting link
formatting link

--
Venlig Hilsen
Michael Meidahl Jensen
 www.Tidsfaktoren.dk  Email mmj@SPAMFRItidsfaktoren.dk  (Fjern SPAMFRI)
Reply to
Michael Meidahl Jensen

det fås hos cyncrona. 87 42 66 96 du skal have noget der hedder arax. det er vildt hæftigt. jeg køber det som færdigt loddetin.

Reply to
Jacob

Du kan næppe lodde på rustfrit stål.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

Du skal have fat i svejse firmaer og spørge efter Castolin hårdlodde/sølvlodde midler til rustfri stål find evt. een der har kontakt til en teknisk skole METAL de har det også Det er som regel et pulver man tilsætter sammen med loddetråden. MEN det er til opvarmning med en svejsebrænder... ( slaglodde) så din motor kan nok ikke holde til det.. Jeg har med held loddet søgelænder på en båd, holdt da sammen 4-5 år før saltvandet tærede selve lodningen væk mvh Preben Larsen

Reply to
Preben

Det har hidtil ikke været problem med det flus vi får fra USA. Jeg tror jeg har fået svar nok, takker. Kai

Reply to
Basil

Hej Karsten,

Jo da :) Man skal bare have det rigtige fluss (eller loddemiddel med samme).

Jeg synes at huske (noget tåget) at man kan hjemmefremstille "loddevand" til samme formål med svovlsyre(?) mættet med zink(?), men det er dog nogle dekader siden jeg har prøvet, da jeg er doven nok til at købe den lille smule jeg har behov for.

Jeg lodder også, af og til, på aluminium, skønt de fleste påstår at det ikke lader sig gøre ;)

(Og begge dele med blødlod, der i dag findes i utallige varianter).

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Søren

Jeg er da enig, men det forudsætter loddetin med det rigtige flussmiddel. Jeg har desværre ikke selv set eller løbet på det, selvom jeg godt kunne have brugt det af og til, men til gengæld er jeg da god til at bore huller og dreje gevind, hvis ikke lige en galopskruge kan gøre det.

Det bedste, jeg kan få som almindelig loddetin er FLUITIN, der løber let og elegant og størkner op med en blank flade, samt efterlader faktisk ingen flussrester (ingen harpiks).

Du kan godt selv fremstille loddevand. Det er zink afbrændt i saltsyre - alm. 30%. Men det er noget djævelskab. Alt dit værktøj ruster bare ved dampene fra det. Samtidig er det nødvendigt at afrense loddestedet fuldstændigt - ja overraskende fuldstændigt, da det ellers også tager fat på at ætse f.eks. kober, fortinnet eller ej. Du kan i øvrigt også købe noget, der hedder Fry's loddepasta, men de er ikke så effektivt .

For at lodde på aluminium kræves der for så vidt blot at fjerne oxyderingen først og hindre den i at opstå inden lodningen er gennemført - sådan i teorien. Jeg har da hørt om nogen, der blot sleb med smergellærred og skyndte sig lidt at lodde inden aluminiumen oxyderede igen, men igen springer jeg over, hvor gærdet er lavest og borer hul og skærer gevind. Jeg har så mange 3 mm skruer, at jeg kunne fodre --- osv med dem.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

Jeg har også sett demonstrert lodding av både rustfritt stål og aluminium, men GOGLE gav ingen hjelp.

Hvor kan man kjøpe "tin" og eventuellt "fluss" for slikt arbeid? Og hvor finner man bruksanvisning?

HM

Reply to
Harald Mossige

Prøv allivegel at søge på Google med søgeordet: loddetin. Der er så mange mulige leverandører af alt til faget hørende.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. Jensen
Reply to
KHJ

Hej Harald

Jeg ved ikke hvor det købes henne, men ved at Multicore laver begge dele. Til til aluminium bruges Alusol og og en flux der hedder 45D, og til rustfast stål bruges en flux der hedder Arax.

Mvh Max

Reply to
Max

noget siger mig at stoffer som svovlsyre og saltsyre ikke harmonerer med fine long life loddespidser :) Personligt renser jeg metalflader godt (først slibning sidenhen affedtning med isopropylalkohol), varmer loddestedet op....hælder flusmiddel på...uh det syrer :)....og dernæst tilføres tinnet...50% berører loddestedet 50% loddespidsen.....og efter et par sekunder flyder tinnet fint ud :) Men aluminium har jeg ikke erfaringer med.....man kan vel bare mekanisk montere nogle loddeflige eller hvad de dersens tingester hedder med 3 mm montagehul og loddeterminal og så lodde på dem ? :)

Reply to
Jan Pedersen

Hej Karsten,

Ja, eller fluss i "løs vægt". Dog var der for mange år siden en artikel (måske i Elektor?), der beskrev lodning på aluminium med alm loddetin. Problemet med at lodde alu er at det ilter nærmest øjeblikkeligt, men ved at hælde lidt tynd olie der hvor der skal loddes og so skrabe end til den rå alu med en kniv ell. lign. _mens_ der er olie på, forhindres iltningen og der kan loddes _i_ olien (som brændes en del af i processen). Jeg har prøvet det med nogenlunde resultat, men det er noget svineri, så hvis man har adgang til bedre metoder er det ikke anbefalelsesværdigt.

Jep, whatever works works :)

Jeg foretrækker (tyndt, 0,6 og 0,8 mmØ) tin med et lille sølvinhold, da det flyder og hæfter bedre (specielt på knap så rene flader og selvom det koster adskillige gange mere end normalt 60/40, så er det jo ikke den store udskrivning i forhold til de komponenter der skal loddes :)

Nå ja, det var saltsyre.

Jeg har noget "loddevand" der er fremstillet specielt til rustfrit stål og det er også noget skrapt stads. Plastflasken det står i har en tyk rustbelægning omkring hætten, sikkert fra jernpartikler i luften og det er heller ikke noget man skal lade sidde på bagefter - men det virker fortrinligt.

Det kræver som sagt olie eller lignende at forhindre oxyderingen. Hvis man skraber i overfladen uden olie, er overfladen oxyderet umiddelbart ved bagkanten af knivsæggen - det går lynende stærkt.

Skruesamlinger er også lettere at adskille, men det er ikke altid at man kan komme til at få plads til skruer og så må man blød- eller hårdlodde eller finde en tube Araldite, Cyanolite eller andet passende bondingmateriale.

Men det kan være at du skal hoppe med på den bytte-idé der huserer i øjeblikket, så sparer du da ---'ene for hårdkost ;)

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Hej Harald,

Så bruger du forkerte søgeord ;) Prøv fx.:

og

De giver en del hit.

Mange steder: Fx.

Rustfrit Stål:

Aluminium:

I det hele taget er:

et besøg værd.

--
Venlig hilsen,
Søren
              * If it puzzles you dear... Reverse engineer *
LM317-PSU-Designer v1,0b
Reply to
Søren

Takk. Der er masse godt lesestoff.

Faktisk forhandler ELFA loddetin.

HM

Reply to
Harald Mossige

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.