Gammel diskret inverter

Hej

Har en gammel TI SR-51A, hvor den originale batteripakke - selvfølgelig - er stået er elektronræset for længe siden. Da jeg ikke bruger den ret meget har jeg ikke umiddelbart tænkt mig at genopbygge batteripakken uagtet at det er intet problem at erstatte dem med nye NiMH, men omvendt synes jeg det er sjovt fra tid til anden at kunne sætte strøm til den. Så indtil videre er cellerne bare taget ud af den originale pakke - det hvide snask sådanne lækker er ikke særlig smart at gemme ;)

Den har et micro jackstik til en oplader og den er forbundet direkte til batteriterminalerne via en diode. Selvsagt skal ved brug af original oplader (som jeg ikke har) skal en batteripakke være til stede for at undgå for høj spænding. Men hvad kan den egenligt tåle? Kan den tåle at jeg strømforsyner den med 4 stk. NiMH (monteret i en lille extern holder med microjack stik), altså 4,4 v fuldt opladet, da faldet i den indbyggede diode medregnes? 3 stk. batterier via dioden er lige på grænsen.

Grunden til jeg spørger er at jeg naturligvis ikke vil brænde noget af og gammelt elektronik har jeg erfaring for er lidt sippede med visse ting, som streng overholdelse af forsyningsspæning. Der er indbygget en inverter bygget af diskrete komponenter.

Se følgende sider: Billede af printet (det er den tidlige SR-51A):

formatting link
Selve regneren:
formatting link

Har nogen erfaring for/ide om om den vil kunne klare de ca. 4,4 v eller jeg skal indskyde endnu en diode? Vil helst bibeholde dioden i regneren af hensyn til originaliteten og det er nemmere med 4 NiMH, da jeg altid bruger dem parvis.

Mvh Morten

Reply to
Morten
Loading thread data ...

Dit indlæg gav mig lige impulsen til at få skiftet batterierne i min batteripakke - nok engang. De oprindelige originale batterier må have været en smule kortere end dem, man nu erstatter med, for selv når de lodninger man laver files så flade som muligt, er det kun lige akkurat at de nye batterier kan klemmes ned i holderen. Da jeg så havde batteripakken (med de 3 stk. NiMH, opladet til 3,8V) ude, prøvede jeg at slutte den til lommeregneren gennem det udvendige jackstik beregnet til opladeren. Lyset i displayet var lidt svagere end normalt, men den kunne sagtens regne. Spændingen på de indre batteriklemmer var 3,6V når lommeregneren var slukket, og fra 2,8V ned til 2,7V når den var tændt og afhængig af hvor mange cifre, der var lys i.

Om den kan klare 4 stk NiMH? Tja, en ting er, hvad den kortvarigt kan klare, en anden ting er, hvad der sker over længere tid med overspænding. Jeg har kortvarigt af vanvare haft den tilsluttet opladeren uden at batteripakken var sat i, og det overlevede den. Laderen oplader med 7V vekselspænding, og det vil vel sige ca. 10 V maksimumspænding, men det var som sagt kun kort tid.

/tp

--
/tp
Reply to
Terkel Pedersen

Eg snakka ein gong med ein sivillingeniør som hadde arbeidt ved Texas, og han sa at TI brukte *svært* konservative parameter på 74xx-kretsane sine Han hadde ingen problem med å driva dei med 6V. 9V til "privatbruk" var også akseptavelt, men oppi 10V? Mei, det syntes han var svært drygt.

Reply to
Harald Mossige

Nu er der så den hage ved det, at der ikke er nogle 7400 kredse i en sådan SR-51A...

Mvh Morten

Reply to
Morten

Du bruger ikke nogle med flad top? Selv dem med tip ser da ud til at kunne gå i kassen - i hvert fald nogle uniross hybrio uden loddeflide og ser ud til der at med påsvejsede loddeflide ville de stadig fint kunne gå i... Som sagt, jeg vil ikke genopbygge min, men beholder naturligvis kasse og forbindelseskontakter så det er muligt hvis man en dag skulle få lyst til det.

Ja, det er jo spørgsmålet og derfor jeg spørger her. Jeg er ikke så skarp i hvordan sådanne invertere var lavet dengang, så derfor jeg spørger. Lad os antage den giver 9 v ud (gætter jeg på, kunne jeg jo godt lige tage at måle), så ville jeg af en moderne variant forvente den kunne forsynes op til næsten 9 v. Andre nyere af TI's regnere har jo batteripakker med 1 eller 2 NiCd og de giver 9 v ud, så når de pakker er færdige kan man efter lyst forsyne dem hvad man nu har der giver 9 v stabiliseret (dvs. max 9 v).

Ja, det er svært. Havde det været en moderne inverter ville jeg bare have gjort det. De plejer at have et meget stort forsyningsområde og levere meget stabil udgangsspænding over ret stort område. Men ved ikke med de gamle der. Kunne jo for sjov skyld måle. Men det kan godt være man bare skal sætte en diode i den ledning man laver, så er man sikker og ja, hvis det var en moderne inverter ville den trække lidt mere strøm, men så galt er det heller ikke og det er jo opladelige...

Tak for svar.

Mvh Morten

Reply to
Morten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.