EMC test - hvor ?

"Bo Bjerre" skrev

I nytårshumør? ;-)

MVh. Uffe Ravn

Reply to
Uffe Ravn
Loading thread data ...

Ja, i den grad. Jeg kan ikke skjule det længere: 2006 banker på, med nye udfordringer. Jeg sidder faktisk og lægger print ud her til formiddag, til den største udfordring i nyere tid...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

En CE mærkning dækker kun den "komponent" der er mærket. Man kan IKKE CE mærke noget fordi det kun består af CE-mærkede komponenter. Der er masser af eksempler på at man sætter to CE-mærkede komponenter sammen, hvorefter de tilsammen ikke overholder reglerne. fx. kan en ny netadapter til en mp3-afspiller give problemmer hvis originalen havde ferit på ledningen, og erstatningen ikke har. Hvis man producerer et produkt ved at sælge to CE-mærkede produkter sammen, er det producentens (eller importørens, hvis producenten er uden for EU) ansvar at den kombinerede løsning overholder reglerne. At man vælger Net-adapter løsningen på mange produkter skyldes at net-drevet udstyr skal sikkerheds-godkendes (Demko/Nemko/Femko og evt. UL), og denne godkendelse kan arves fra en adapter. Det er ikke nok at CE-mærke net-drevet udstyr. Den med computeren, bliver løst ved, at der ikke er krav om CE-mærkning af udstyr man selv bygger. Derfor er hobby-elektronik og ting man selv bygger sammen stadig en mulighed i dag. Det ændrer sig dog i samme øjeblik man forsøger at sælge det, så bliver det opfattet som et produkt, og sælgeren er i princippet ansvarlig for CE-reglernes overholdelse. Dette gælder også for ikke mærket udstyr! Det er ulovligt at sælge udstyr der ikke overholder CE-reglerne, så importøren/producenten er ansvarlig selv uden mærkning.

Mht. håndhævelse, så er det en udbredt sport mellem konkurerende firmaer, at anmelde hinanden for overtrædelser af CE-reglerne. Jeg har oplevet det flere gange (Dog ikke i DK). Det er en bekostelig afære, da It og Telestyrelsen så udbeder sig en fyldest-gørende rapport der godtgør at produktet overholder reglerne.

Pyha...Lang smøre... Håber det er til lidt nytte! Kåre

Reply to
Kåre

Jo en CE-mærkning ER nok. En demko "godkendelse" siger intet som sådan, andet end der er betalt dyrt for at få testet et produkt efter en eller anden standard. Der er ikke et lovkrav om at der skal sidde et demko mærke på dit udstyr.

En CE-mærkning (burde være) er en garanti for at produktet opfylder det regler der nu gælder for det pågældende produkt. Hvis et produkt falder uden for scopet af direktiverne der er knyttet til CE-mærkningen, skal det istedet overholde produktsikkerhedsdirektivet. Måden man viser at man overholder det direktiv er ved at teste sit produkt i fht. de harmoniserede standarder der er på området. Det kan en virksomhed sådanset selv teste for og udføre den nødvendige dokumentation hvis de har lyst, men mange opfatter det som værende mere troværdigt hvis et "velrenomeret" firma udfører testen, som f.eks. UL Demko.

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

Hej Lars

Du har ret, jeg havde blandet nogle (meget) gamle regler ind i det... :o) Jeg fandt følgende beskrivelse, som viser hvad der forventes af importøren/forhandleren/producenten:

According to 93/68/EEC (CE marking) for every CE-marked product the supplier shall have a Declaration of Conformity and prepare documentation to prove compliance with applicable standards and directives.

Specielt "prepare documentation to prove compliance" giver nogle retningslinier. For at bevise at målingerne er valide, kræves der kalibreret udstyr, og det er for de fleste mindre firmaer væsentligt billigere at bruge et testhus, end at opretholde en komplet kalibreret målestation. Men det er jo noget andet end det du kommenterede. Læg forøvrigt mærke til at det er sælgeren af produktet der skal ligge inde med dokumenterne!!! og ikke nødvendigvis producenten.

Reply to
Kåre

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.