ampere-timer

Hej!

Jeg har aldrig helt forst=E5et forholdet mellem amperetimer og ampere.. Hvis jeg har et 2700 mAh AA-batteri og en gps-ting der bruger 200mAh, hvor lang tid kan min GPS s=E5 k=F8re p=E5 batteriet? (hvis vi lige antager at GPS'en kan k=F8re p=E5 batteriets 1,5 volt..)

Og lige en helt anden ting: Hvis mit AA-batteri kan levere uendelig meget str=F8m/sekund (eller i hvert fald meget mere str=F8m/sekund end GPS'en bruger pr sekund), vil det s=E5 v=E6re n=F8dvendigt at inds=E6tte en str=F8mbegr=E6nser mellem batteri og GPS, hvis jeg vil undg=E5 at GPS'en bliver br=E6ndt af?

Jeg skal bruge det til en autonom RC-b=E5d jeg er ved at bygge.

mvh Jon Loldrup

Reply to
loldrup
Loading thread data ...

snipped-for-privacy@gmail.com skrev:

2700mAh betyder batteriet kan levere 1mA i 2700 timer, eller 2700mA i 1 time og alt derimellem.

I praksis er der en grænse for hvor hurtigt batteriet kan aflade, og der mistes noget strøm i konverteringer, osv.

2700/200=13,5 så et forsigtigt bud kunne være 10timer.

/Jan

Reply to
Jan Nielsen

"Jan Nielsen" skrev i en meddelelse news:4655e835$0$52099$ snipped-for-privacy@dread11.news.tele.dk...

Din GPS tager kun den strøm den har brug for, så den begrænser strømmen til

200 mA og brænder ikke af. Du kunne for den sags skyld forsyne din GPS fra et atomkraftværk der kunne levere millioner af amperer uden at der skete noget ved det.

Hvis man forsyner småelektronik fra kraftige strømkilder (så som atomkraftværker eller mere praktisk, en bilakkumulator, SKAL man sørge for at der er en passende sikring indskudt i kredsløbet. Sikringen skal kun lige være så stor at den ikke springer ved normalt brug. Således vil en kortslutning inde i dit apparat (GPS-modtageren osv) ikke betyde at der går ild i denne eller ledningen, men at sikringen springer. Forsømmelse af dette har forårsaget at flere biler er gået op i røg.

Audi havde i sin tid i de første Audi 100 modeller glemt at indsætte en sikring i kredsløbet til den elektriske blæser ved køleren. Når elmotoren i blæseren blev gammel og træt, kortsluttede den og ledningerne glødede som i en brødrister - og det var så den Audi :-))

Eller 5400 mA i en halv time osv. Her kommer batteriets indre modstand ind i billedet så 10,8 A i et kvarter får du ikke ud af det for det er modstanden for stor til :-)

/Jens

Reply to
Jens

Og plads til et lille grin: den slags sikringer har i tidens løb forhindret at GPS'er har forårsaget nedsmeltning af flere A-kraft værker.

JA: brug ALTID en sikring, og hvis man laver noget, der bruger eksterne batterier, som man selv fumbler med, kan en seriediode, indbygget i apparatet hindre skader, NÅR (ikke hvis) nogen bytter ledningerne til plus og minuss. Her har jeg set en del brandskader, der IKKE kunne hindres af en sikring.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

snipped-for-privacy@gmail.com skriver:

2700/200=13,5 timer

Nej.

Klaus

--
  Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
  Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
 Click to see the full signature
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

jeg vil såmen bare lige tillade mig at rette dig lidt... din gps-ting trækker en strøm på 200 mA og ikke mAh. kan du ikke huske at man skal regne med enhederne fra fysiktimerne? :-) så er sammenhængen sådanset meget nem at få øje på...

2700 divideret med 200 giver 13,5 og mAh divideret med mA giver h - altså 13,5 h (13,5 timer). det kunne også være du havde en enhed der brugte 500 mA og skulle køre i 3 timer, hvor stort skal batteriet så være... 500 gange 3 giver 1500 og mA gange h giver mAh... kan du se det nu?

bemærk at dette er en ren teoretisk beregning og din gps vil kun kunne virke i måske 10 timer som nævnt af en anden...

jeg ville såmen blot forsøge at skabe lidt klarhed omkring betegnelsen mAh...

--
mvh
Rasmus
Reply to
Rasmus M. Jensen

Det er vel derfor det hedder smeltesikringer.:-)

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten H.

"Jan Nielsen"

Ja, og Den Gamle Autoelektriker må lige indskyde at "virkningsgraden" på sådan en syrekasse afhænger stærkt af hvor mange ampere der forbruges - og endnu mere af temperaturen.

Per

Reply to
Stig Brun

Ellers almimdelig sprogbrug udi det tekniske. Noget har en kvantitet som er produktet af fysiske enheder - navneordene, som er faktorer i matematisk forstand, danner navnet på en ny enhed.

Jeg vil lige kaste endnu et par mandminutter efter det med batterier.

Man kan jo forestille sig (mindst 2) måder at betegne et batteries kapacitet.

  1. Afladt ned til sidste elektron.
  2. Afladt ned til min. brugsnivea - den spænding hvor teknikken ikke længere fungerer. Jeg forventer at det unuanceret (reklame) tal er 1. - det man skal bruge er
2.
--
Mvh
Benny Andersen
Reply to
Benny Andersen

=E5

=E5

=F8re i 3

yes :) tak for svarene!

mvh Jon

Reply to
loldrup

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.