Afkoblingskondensatorer og stelforbindelser

Hej,

Jeg sidder og kigger lidt på nogle diagrammer og noget digital elektronisk, og der er to ting, som jeg ikke kan finde en god forklaring på.

Den første er: Ofte sidder der på ud- og indgange på diverse ic'er en lille kondensator forbundet til stel og intet andet. Jeg er klar over, at man kalder den slags for en afkoblingskondensator, men hvori består dens funktion helt præcist. Hvis det er for at filtrere transienter fra, hvilken nytte gør det, når den bare fører direkte til stel. Er der en tommelfinger regl for, hvornår der i et kredsløb skal afkobles og på hvilken måde?

Det andet er: Det er åbenbart skik og brug, at man arbejder både med analog og digital stel. Hvorfor gør man det, og hvad sker der, hvis man bare bruger fælles stel?

På forhånd tak.

Reply to
Thormod Johansen
Loading thread data ...

normalt er det forsyningen til IC'erne man afkobler.. dette gøres bl.a. fordi i det øjeblik IC'ens udgange skifter tilstand trækkes en stor strøm fra forsyningen - og for ikke at trække den i "knæ" placerer man en afkoblingskondensator så tæt på IC'ens forsyningsben som overhovedet muligt... i de få us hvor IC'en trækker en stor strøm kan kondensatoren levere denne... desuden "kortslutter" kondensatoren alt hvad der er højfrekvent og dermed sørger den for at der ikke er transienter på forsyningsnettet...

fordi et digitalt stelplan "støjer" - eller sagt på en anden måde - man er ikke interesseret i at blande de to forsyningsnet (normalt har man også +5V digital og f.eks. +12 V analog) da mange analoge kredsløb er meget følsomme overfor transienter (som ikke kan undgås) og andet støj fra de digitale kredsløb... derfor samler man de to stel i _kun_ eet punkt... naturligvis kan man sagtens bruge fælles stel hvis man ikke laver "killer" applikationer eller audiokredsløb... :-)

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

Har jeg forstået det korrekt, hvis der faktisk er tale om 2 forskellige formål:

1) Filtrering af støj på for dc-forsyningen, som så får lov til at løbe direkte til stel 2) En "strømreserve" som IC'en kan trække på, hvis forsyningen ikke kan levere.

Jeg har lige svært ved at forstå forskellen på at have 2 forskellige stelplaner, når man alligevel forbinder dem. Hvad gør det af forskel, at man kun forbinder dem i ét punkt?

Hvis jeg har en analog del, der forsynes af en 5 volts reguleret forsyning, kan jeg så også bruge denne til at forsyne de digitale kredse (selvfølgelig forudsat, at den kan trække det hele), eller bør man også bruge hver sin regulator?

På forhånd tak.

Reply to
Thormod Johansen

jeps... det er faktisk helt korrekt... kommentarer:

1) støjen "løber" ikke til stel, men bliver fjernet da kondensatoren virker som en decideret kortslutning ved høje frekvenser - kan ikke lige finde en bedre formuleret forklaring... 2) det er ikke "hvis forsyningen ikke kan levere" - det er _når_ forsyningen ikke kan levere... - alle printbaner virker ved høje frekvenser som meget små spoler - og i en spole kan strømmen ikke ændres momentant - når så IC'en skal bruge mere strøm i en meget kort periode kan forsyningen ikke levere det... derimod kan den kondensator der sidder mere eller mindre direkte over forsyningsbenene levere et skud strøm til IC'en... håber du er med nu...

at det minimerer muligheden for at overføre støj - kun at forbinde dem i eet punkt... et andet "problem" kan være stel-sløjfer og stel-strømme der opstår pga. lange stelforbindelser...

nej helst ikke... det er jo lige det jeg har forsøgt at forklare i det andet indlæg jeg skrev... det kan lade sig gøre hvis du ikke laver killer applikationer - hvad er din applikation?? lad os sige at du forsyner din kontruktion med 12V fra en transformator... du laver så en +5V forsyning (f.eks. med en 7805) til den digitale del og en

+5V forsyning med en anden 7805 til den analoge del... du kan passende lave dit fælles stelpunkt i forsyningsdelen af din kontruktion...

prøv at fortæl hvad du laver og om det er på print, veroboard eller?

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

Ja, det forstår jeg nu.

Jeg mangler vist noget basal viden på det område.

Jeg har en analog temperaturtransducer, som jeg gerne vil interface med en mikroprocesser, og jeg har fundet en 8bit A/D converter, ADC0803 fra phillips, som jeg vil anvende. Begge dele havde jeg tænkt mig at forsyne med

5 V DC og på A/D-en er der ben til analog og digital stel. I første omgang vil jeg prøve at få A/D-en til at virke sammen med transduceren og kunne aflæse det digitale output via 8 lysdioder på veroboard. Når det virker, kunne jeg godt tænke mig at få det hele på et print. Det er første gang jeg beskæftiger mig med digital elektronik, så jeg har meget at lære.

På forhånd tak.

Reply to
Thormod Johansen

virker

forsyningen

IC'en

over

eet

opstår

andet

din

en

lave

Bra forklaring. Det ikke alle forstår er at et stelplan (jordplan på Norsk) faktisk ikke er

0 Ohm. Derfor må ikke analoge strømmer gå i samme plan som de digitale. Det er faktisk slik at i et multilayer kort kan kapasiteten mellom Agnd og Dgnd bli for stor. De må fysisk adskilles.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

Ak, ja, bare folk dog troede på Ohms lov. 99% tror, at når der bare er et stel/jord/fjeld/ground plan (SMILY..) så kan man gøre hvad man vil. Men selv et sammenhængende kobberareal har en modstand og det overholder faktisk Ohms lov.

ex: stelplans modstand: 1mOhm, strømvariation fra digitalt "skrammel"

5mA, giver et spændingsfald på 5uV. Ikke noget mener mange, man kan jo knap nok måle så små signaler. Jo, hvis man bruger en 24 bit ADC med fuld udstyring på 2V, betyder det, at eet count i converteren er ca 120nV, eller at støjen fylder ca 40 counts. Og ja, jeg bruger meget tit opskæringer af planer, delplaner, lavpasfiltre mellem planer og meget andet hokuspokus :-) -det handler ofte om, at et gennemtænkt printudlæg er forskellen på om man opnår 12, 18 eller 24 bit i converteren...

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

tak for det... :-) nu kender jeg slet ikke begreberne på norsk, men jeg mener bare at på dansk vil det være forkert at sætte jord lig med stel - men det hersker der vis en generel begrebsforvirring omkring - nogle diagrammer bruger "jord-symbol" som stel-symbol - noget "sludder" eftersom et stel-plan nødvendigvis slet ikke antager samme potentiale som jord... men det er bare min mening om det... :-)

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

lyder som en god ide... et par kommentarer: når du laver din strømforsyning - så laver du to identiske... den ene analog og den anden digital. Ved A/D converteren placerer du 100 uF på den analoge forsyning og 100 nF på både analog og digital forsyning - på den analoge vil der så sidde en 100 uF parallelt med en 100 nF... der places 100 nF ved alle andre digitale IC'er... Fælles stel laver du 1 sted - ved "udgangene" af de to strømforsyningskredsløb du har... et blokdiagram for din konstruktion bør være således: transducer --- måleforstærker/buffer --- anti-aliasingfilter --- ADC --- bufferkredsløb/LED driver --- lysdioder alt fra ADC'en og videre i den digitale del forsynes naturligvis med den digitale forsyning. desuden skal du have et "samplingskredsløb" altså et kredsløb der kan trigge ADC'en for at give dig et sample - det kan formentlig gøres med en lille trykknap ind på et ben på ADC'en... :-)

Jeg vil anbefale dig: Noise reduction techniques af Henry Ott - jeg er ret sikker på at den hedder sådan... Microelectronic Circuits - Sedra & Smith kapitel 10 (Praktisk implementering) i Digital Signal Behandling af Erik Hüche

andre har sikkert mange andre preferencer på litteratur, men du kan starte der i hvert fald... hvad er din uddannelsesmæssige baggrund og hvor i landet bor du?

--
mvh
Rasmus
http://rydungdomshuset.dk/
Reply to
Rasmus M. Jensen

er

Bra. Du er flinkere til å skrive enn meg.

Arne O

Reply to
Arne Offenberg

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.