Accu-boremaskine har mistet pusten

Hej

Jeg har en "professionel" Atlas-Copco 14,4V bore/skruemaskine.

Da den var ny kunne den så let som ingenting skrue en 150mm karmskrue i en hårdtbrændt mursten. Den var stærk som bare pokker.

Nu 5-6 år senere er den ingen power i den. På nyopladede batterier kører borepatronen godtnok rundt med den ønskede fart, men der er ingen kraft bag, og den kan dårligt trække skindet af en kop varm cacao.

Batterierne er godtnok ikke nye længere, men jeg har aldrig oplevet med andre skruemaskiner at det på den måde dræner kræfterne. Der plejer det bare at være at den ikke kan klare så mange skruer pr. opladning.

Den kostede 4.000,- så jeg har en forhåbning om at den er værd at forsøge at redde, men hvad siger i kloge hoveder. Er jeg så heldig at det bare er batterierne ? (selvom det er nogle banditter til 800,- pr. stk ) :-( ... hvordan kontrollerer jeg evt. batterierne. Jeg kan måle volt på dem, men det kan jeg - såvidt jeg kan regne ud - ikke bruge til ret meget, da det må være amperene der mangler eller hvad ?

Min egen mistanke går på at noget i elektronikken er brændt af, så den ikke sender power fra batteriet til motoren. Giver det nogen mening ?

Alle gode råd og inputs modtages med tak

MVH Peter C:

Reply to
Peter_C
Loading thread data ...

en

=F8rer

bag,

er det bare

ors=F8ge at

men det

=E5 v=E6re

=E5 den ikke

Hvis fejlen er kommet fra det ene =F8jeblik til det andet kan det v=E6re noget i elektronikken. Batterier kan svigte p=E5 flere m=E5der. Slidtage opleves ved at maskinen skal lades oftere ved same arbejde, og at maskinen til sidst f=E5r sv=E6rt ved fuld ydelse (moment). Men de rkan ogs=E5 v=E6re br=E6ndt en celle af i batteriet, str=F8mmen fra = de andre celler kan g=E5 gennem den defekte celle og tr=E6kke motoren, men skal der ydes noget g=E5r alt for meget tabt i den defekte celle.

Hvis du har mulighed for at komme til at m=E5le sp=E6ndingen p=E5 batteriet lige efter opladning, og igen efter at maskinen har trukket skindet af

10 kopper cacao, kan man som regel se om det er batteriet der er problemet. Er batteriet i orden b=F8r der ikke v=E6re nogen forskel.

Har du evt mulighed for at l=E5ne et batteri til lige at pr=F8ve maskinen?

Hilsen Kim

Reply to
Kim Christensen

Hvis det er opstået pludseligt, kan det selvfølgeligt være elektronikken, men sansynligheden taler for batterierne. Det er uden tvivl NiCD batterier, og de taber med sikkerhed kapasitet over tid. Tiden forkortes drastisk, hvis de ikke aflades fuldt, og oplades helt hvergang. De er ganske rigtigt dyre i en ordentlig kvalitet, men prisen kan reduceres kraftigt, hvis man orker at fuske, og skære kassen op og selv montere nye løse celler. Jeg mener jeg gav et par hunde for 10 stk 2.000mA for et par år siden. Idag skal de nok have større kapacitet.

finn

Reply to
jos

Ligesom det gælder alle andre batterityper må man ikke aflade et NiCD batteri helt HVER gang, så ødelægger man batteriet. Iøvrigt er memory-effekten næppe noget man vil opleve i konsumerelektronik.

formatting link

//michael

--
Using Opera's revolutionary e-mail client: http://www.opera.com/mail/
Reply to
Michael Thomsen

Batterierne er ikke NiCd ... det er NiMh De er på 2,6 Ah

Hvis man tager det bedste batteri, ny-opladet, lige ud af laderen kan man måle 17,4V på det !!! (og jeg har ikke taget fejl ... det ER en 14,4V maskine) Sætter det på maskinen og har INGEN problemer med at holde borepatronen, med den frie hånd ! Jeg prøvede i ca 20-30 sek ... for at bruge lidt strøm, og kunne derefter måle 15,8V på batteriet.

Det andet batteri måler betydeligt lavere ... der tror jeg sgu der er røget en celle. Nu prøver jeg at lade det HELT op ... og så give det samme test som ovenfor

Er det stadig batterierne der er under mistanke ???

MVH Peter C:

Reply to
Peter_C

en, med

fter

=F8get

test

Ja. Oversp=E6nding kan forekomme p=E5 d=E5rlige batterier. Nogen gange kan man f=E5 lidt liv i det igen ved at aflade det helt og aldeles, feks ved at s=E6tte en modstand p=E5 batteriterminalerne, og lade den sidde til batteriet er helt tomt. En passende st=F8rrelse modstand til dette vil vel v=E6re 50-200 ohm, med en passende m=E6rkeeffekt. At bruge selve maskinen til det er normalt ikke muligt fordi der er en intern sikring mod dybdeafladning der sl=E5r fra. Bagefter lades batteriet op p=E5 normal vis, og man kan v=E6re heldig at det har det lidt bedre igen. Nogen avancerede opladere kan selv finde ud af at g=F8re dette.

Hilsen Kim

Reply to
Kim Christensen

Jeg har en arbejdslygte der bruger samme batterier ... den må kunne bruges som "aflader" ? Jeg prøver at køre dem HELT i kælderen for strøm ... og så lade dem op igen ... og ser hvad der sker.

MVH Peter C:

Reply to
Peter_C
2009-07-25 Peter_C wrote
 1. den har sikkert også en afladningssikring.

 1. ofte sker der det at det kun er en enkelt celle i pakken der er er faldet sammen, så en afladning vil måske endda medføre at den defekte celle bliver polariseret omvendt.

/Morten %-)

Reply to
Morten Guldager

Jeg tror det ikke. Den fortsætter til der kun er "brunt" lys i lampen ... :-)

MVH Peter C:

Reply to
Peter_C

Hej Der er jo intet unormalt, vi ved jo alle at et opladelig batteri har en levetid p=E5 sm=E5 5 =E5r, og derefter er det langt fra godt mere og kan slet ikke leve op til noget fornuftigt mere, og den tid er jo g=E5et for dine batterier. Men jeg kan fort=E6lle at vi p=E5 arbejde har haft en hel stak af de her Atlas-copco 14,4 volt maskiner, og alle er d=F8de inden der var g=E5et 3 =E5r de dur ikke til at arbejde, s= =E5 vi gik helt fra de maskiner igen, og det er batterierne der d=F8r i dem, s=E5 hvis du blot skifter celler i kasserne er du k=F8rende igen, men jeg kan ikke anbefale k=F8be nye original batterier hvis de ikke er bedre end dem de har lavet til dem f=F8r hen. Men kassen er helt sikkert let og =E5bne, og med de nye celler i dag f=E5r du et meget bedre batteri end det var fra nyt. Mvh Mpc.

Reply to
MPC

...

...

Hej!

Kig f.eks. på disse 2 DeWalt produkter/produktlinjer med LiFePO4 / LFP / nanofosfat-akkumulatorer fra A123Systems, som burde være væsentlig bedre end NiMH og "Standard" mangan eller kobolt baserede Li-Ion:

DEWALT Nano DC927KL 18 V/2,0 Ah. Li-lon:

formatting link
Citat: "...Eksklusivt Nano-Phosphate Li-Ion-batteri sikrer 2000 genopladninger - mere end dobbelt så mange som NiCd/NiMH-batterier..."

36 Volt slagboremaskine DC901KL:
formatting link
Citat: "... # Eksklusiv Nano-Phosphate Li-Ion-batteri sikrer 2000 genopladninger - mere end dobbelt så meget som NiCd/NiMH-batterier # Batterier producerer 36V kraft med samme vægt som et 18V NiCd/NiMH-batteri ..."

Disse celler burde gøre akkumulatoren væsentligt mere holdbar og de anvendes i ovenstående produkter:

formatting link

A123Systems:

formatting link
Citat: "...Curent test projecting excellent calendar life: 17% impedance growth and 23% capacity loss in 15 [fifteen!] years at 100% SOC [State-of-Charge], 60 deg. C..."

A123Systems: Technology; tryk på grøn "Thousands of Low Rate Cycles" under billede lidt til højre:

formatting link

-

Til sammenligninger:

-

"Standard" mangan eller kobolt baserede Li-Ion (som også sidder i mange bærbare og mobiltelefoner...):

How to prolong lithium-based batteries:

formatting link
Citat: "... A lithium-ion battery provides 300-500 discharge/charge cycles. The battery prefers a partial rather than a full discharge. ... The speed by which lithium-ion ages is governed by temperature and state-of-charge. Figure 1 illustrates the capacity loss as a function of these two parameters...

25°C...[100% State of charge]...80% after 1 year 40°C...[100% State of charge]...65% after 1 year ..."

-

NiMH:

Isidor Buchmann: Chapter 8: Choosing the Right Battery:

formatting link
Citat"...The NiMH offers good value for the price but falls short in expected cycle life. Although excellent when new, the performance trails off quickly after about 300 cycles due to decreased capacity and rising internal resistance..."

/Glenn

Reply to
glenn

I øvrigt har i hvert fald 36V LiFePO4 DeWalt indbygget akkumulator intelligens:

Mini-HowTo - Disassembly of a DeWalt 36v Battery:

formatting link
Citat: "... Here is a close-up view of the balance connectors. There is one on each side of the pack. ... Once the 2 wires are de-soldered, the entire module can be lifted off the battery pack. Here is the underside of the charger module. You can see the red and black power leads, a temperature sensing probe and the 2 balance connectors. ... Here is a close-up of the A123 Designation, Logo, Part Number and date of manufacturer. ..."

13 a123 Systems LifeP04:
formatting link

A123 Worlds Smallest VS. "Strongest" 12V Jumpstart battery:

formatting link

Electric Dragster with A123 Li-Ion Pack Sets Record:

formatting link

T-Rex 600 A123 8S (8S=8 celler i serie):

formatting link

Elcykel laver sorte mærker på asfalt: X5404 Crystalite Burnout 66v A123 50 Amps:

formatting link

The Killacycle & Scotty Pollacheck 7.82 @ 168 MPH:

formatting link

Killacycle New World Record 155 MPH!:

formatting link

Søg f.eks. på: dewalt 36v A123

-

Sikkerhed:

LiFePO4:

Nail penetration testing A123 Li-ion:

formatting link

September 21, 2008, LiFePO4 Batteries: A Breakthrough For Electric Vehicles:

formatting link
Citat: "... Here?s a list of all the advantages of LiFePo4 batteries: * Safe technology ? will not catch fire or explode with overcharge ... * Does not suffer from ?thermal runaway? * Can be used safely in high ambient temperatures of up to 60C [Celsius] without any degradation in performance ... * Can be safely rapidly recharged ? when fully discharged can be brought to a state of over 90% fully charged in 15 minutes ..."

-

Standard Li-Ion:

Exploding Laptops on Good Morning America:

formatting link

.

Nail penetration testing Standard Li-ion:

formatting link

Modify Li-Po Battery Nail Penetration Test:

formatting link

Lithium Polymer Battery Explosion's (liposack):

formatting link

-

Omtale:

 1. sep 2008 Fremtidens mobilbatteri er med litium-jernfosfat
  formatting link
  Citat: "... LFP-producenten A123 leverer blandt andet til [nogle produktlinjer!] Silvan-klassikere som Dewalt og Black & Decker, og også håndværktøjer fra Bosch får kraft fra LFP-batterier. ... »De kan simpelt hen tåle mere "mishandling" og hård opladning. Hvor andre materialer bukker under for mekanisk stress og "krakelerer" efter omkring 500 cycles, så kan LFP angiveligt klare mere end 2.000-3.000 ladecycles, før det giver op,« siger Per Jørgensen Møller. ..."

-

- -

Nyeste LiFePO4 udvikling - kan vistnok ikke købes pt.:

 1. mar 2009, Gennembrud i batteriforskning giver lynopladning på få sekunder:
  formatting link
  Citat: "... Derfor valgte de at arbejde videre på en anden type, nemlig lithium-jern-fosfat blandingen, som har langt bedre termiske egenskaber og derfor kan belastes hårdt. Desuden er den billigere og mere miljøvenlig. ... Dermed bliver lithium-jern-fosfat batterier med ét slag en brugbar teknologi til elbiler.

Det bedste er, at de materialer, der er i brug, er de samme, som industrien bruger på lithium-jern-fosfat batterier i dag. Det er kun fremstillingsprocessen, der ændres. ..."

11 March 2009 Lithium batteries charge ahead. Researchers demonstrate cells that can power up in seconds:
formatting link
Citat: "... That seemed to be the case for lithium iron phosphate (LiFePO4), a material that is used in the cathode of a small number of commercial batteries. But when Ceder and Kang did some calculations, they saw that the compound could theoretically do much better. Its crystal structure creates "perfectly sized tunnels for lithium to move through", says Ceder. "We saw that we could reach ridiculously fast charging rates." ... The authors helped the ions by coating the surface of the cathode with a thin layer of lithium phosphate glass, which is known to be an excellent lithium conductor. Testing their newly-coated cathode, they found that they could charge and discharge it in as little as 9 seconds. ..."

/Glenn

Reply to
glenn

Peter_C skrev:

En anden fejlkilde kan være de 2 slæbesko (Kul stykker) der sider på hver side af akslen inde i motoren. Disse kan på nogle motorer skiftet, men andre er de lukket hermetisk inde i motoren.

Prøv at check dem om de er slidte - Fjedrene kan også være slappe.

Med venlig hilsen

Erik Andersen

Reply to
Erik Andersen

Jeg troede også det kunne være dem, så de ER udskiftet ... desværre uden resultat (det burde jeg nok have husket at skrive som oplysning i mit oprindelige indlæg ... sorry !)

MVH Peter C:

Reply to
Peter C

-Hvad med at selv skifte batterierne...??

Jeg handlede til rimelig penge nye batterier til m> Hej

en

=F8rer

bag,

er det bare

ors=F8ge at

men det

=E5 v=E6re

=E5 den ikke

Reply to
lars

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.