Starenje otpornika

Bok

Imam pitanje u vezi starenja otpornika. Zanima me koliko neki otpornik promijeni svoj otpor nakon nekog vremena. Kopao sam po internetu, ali nisam uspio naci nista konkretno. Svagdje se spominje starenje i promjena otpora, ali nigdje neke konkretne brojke da se spomenu. Nije bitno koja vrsta otpornika, samo me zanima podatak koliko neki otpornik promijeni vrijednost otpora nakon jedne, 5 ili vise godina.

Ako netko zna, bio bi zahvalan da neku informaciju podijeli sa mnom (i ostalima koje to zanima :-)).

Pozdrav!

Reply to
rocknrolla3
Loading thread data ...

Koji tip otpornika - metalfilm, ugljeni "thick" film, ugljeni "thin" film, ¾ièani? Kolika mu je radna temperatura? U kakvom okoli¹u se nalazi - vla¾nost zraka, prisutnost agresivnih (korozivnih) elemenata? To su samo neki od elemenata koji utjeèu na starenje.

Reply to
Mario Malenica

otpornici su se nekad radili sa +/-10% tolerancije,a za zesce stvari su isli 5%,mjerni instrumenti i vojni uredjaji su valjda bili 2%. :-) moje skromno misljenje:zanemarivo ili jos bolje nemjerljivo jer inace nista sto ima cca 30 god ne bi radilo.EKG,EEG,MR,UZ... kao kompletni uredjaji se kalibriraju pa bi oni koji rade s njima mogli reci kolika su odstupanja uredjaja u godini dana eksploatacije.

pozdrav hrvoje

Reply to
Hrvoje Aras

Ovo je potpuno pogre¹no razmisljanje i daleko od istine. Ukoliko otpornik koristis u nekom digitalnom sklopu tipa za pull-up onda ti je svejedno. No zamisli da radis oscilator gdje ti cesto vrijednost nekog otpora direktno utjece na frekvenciju oscilacija. Mislis da 1% promjene nista ne znaci ? Da stvar bude gora, ne radi se tu o 1% vec vise..

Eh sada..imam jedno lijepo predavanje samo o otpornicima i obja¹njen je efekt starenja i red velicina..no bojim se to stavit na internet jer valjda podlije¾e nekim autorskim pravima (s FERa) pa ne bi bilo OK od mene. Evo budem iz toga izvadio par tablica pa vam stavim tu na grupu...dajte mi malo vremena :)

Reply to
Mad I.D.

On Fri, 06 Feb 2009 12:00:27 +0100, Mad I.D.

Ahh..sve je u lijepoj cjelini i nemrem izvadit samo neke stvari. Ajmo ovak.. Posaljite mi mail (tko hoce) na snipped-for-privacy@yahoo.com i ja vam to posaljem u attachu. Molim vas da ne objavljujete to dalje na net.

Rakle radi se o slajdovima (nema ih puno) koji tocno opisuju ovo sto je covjek pitao s puno grafova za sve tipove otpornika.

Ono ¹to je najbitnije nauèiti je da se otpornici razlikuju ovisno o tehnologiji izrade i da ovisno o namjeni treba imat znanje odabrat pravi. Isto tako sve lo¹e karakteristike tipa ¹um (4kTR [V^2/Hz]) i starenje rastu s otporom. Zato se veliki otpornici (tipa 1M) maksimalno izbjegavaju koristiti.

Pozdrav

Reply to
Mad I.D.

zato su pametni ljudi "slozili" oscilatore koji ne ovise o otporniku!valjda znas za kojega? a koji to uredjaj radi ili ne radi zbog 1% tolerancije? kakvi oscilatori... pa kristale temperaturno kompenziras ako treba(a nekad je trebalo) po tebi ne bi nitko televiziju gledao prije 1990 godine.

jesi li ti ikada otvarao RR-a cajevca 522,riza bellevue... tamo ni cavli nisu sa 1% tolerancije.

pozdrav hrvoje

Reply to
Hrvoje Aras

/cut Naravno. Primjer je bio pretrivijalan. No i dalje ÈVRSTO stojim uz tvrdnju da je kod osjetljivih analognih sklopova (pogotovo mjernih) starenje otpornika potrebno itekako uzeti u obzir.

Ako te ne mozes prihvatiti jednostavno nisi upoznat dovoljno s problemom :)

Evo ti drugi primjer, diferencijalno pojacalo (s jednim OP.AMPOM). Ako se otpori malo razgode CMRR pada drasticno. Starenje moze bez beda skinut nekoliko dBa u CMRRu. Sad mozes rec "ali takvo diff. pojacalo se ne koristi" (koristi se instr. naravno) no i instrumentacijsko ima otpornike o kojem ovisi CMRR.

A odgovor na tvoje pitanje je bilo koji oscilator s kristalom. Nema potrebe za vrijeðanjem ! Ja ti dam argumente, s cim ti odgovoris ? Jesi ikada vidio grafove proizvoðaèa o starenju (pasivnih komponenti)? Mislis da bezveze stavljaju te grafove u Datasheetove ? Jasno da ne..

Reply to
Mad I.D.

,
-

Prvenstveno ugljeni thick i thin, te zicani. U nekim normalnim polulaboratorijskim uvjetima, sobna temp, bez neke vlaznosti i pogotovo agresivnih elemenata.

Pozdrav

Reply to
rocknrolla3

Mail poslan :-) Naravno da necemo objavljivati.

E, to je to. Napokon da imam neke konkretne brojcice. U iscekivanju maila... :-) Zahvaljujem.

Pozdrav

Reply to
rocknrolla3

pa zato sam i napisao EKG,EEG,MR sto spada u mjernu tehniku. pa nisam mislio na kineski televizor od 700kn. :-) pametan si ti covjek, ja to znam.

pozdrav hrvoje

Reply to
Hrvoje Aras

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.