Elektroliza - va¹e mi¹ljenje

Èuo sam i vidio kako tip elektrolizom èisti nekakvo rðavo ¾eljezo; on daje 7V - 200mA i èeka oko 30 sati da potpuno skine hrðu. E sad, èuo sam da ampera¾a mora biti velika, a ne volta¾a, kako bi proces bio br¾i. Kod mene je obratno, zato tra¾im struèno mi¹ljenje: na raspolaganju mi je mre¾ni trafo i ispravljaèica EZ80 iz Ei Ni¹ Safir-a i kondenzator 20uF iz ve¹-ma¹ine (450V max.) - sve vam je veæ jasno!? Sve to lijepo radi, spojio sam lampu prema shemi, napon je oko 350VDC, a max. struja valjda 270mA ili tako ne¹to ka¾e datasheet lampe. Elektrolizu bih radio u velikom zepter loncu sa oko 4L vode. Zanima me je li to izvedivo, je li napon ipak previsok za elektrolizu, i mo¾e li doæi do kakvih o¹teæenja elektroda: minus je hrðavo ¾eljezo, a plus lonac?
Reply to
Crna Kutija
Loading thread data ...

Kakvoj shemi? I zasto naponom od 350V? Nije valjda u seriji sijalica koja struju ogranicava na 0,27A. Ako je tako, to nije razumno, vecina napona je na sijalici, i naravno na loncu je spomenutih 7v. kondenzator ne treba, za elektrolizu je tak svejedno jesu pulsevi ili glatko.

Predlazem 12V i u seriju stavljaj sijalice 12V 10w, 20w, 50w. i sto je tu elektrolit? destilirana voda nece dati struju, obicna voda ce dati vrlo malu, treba stavit u vodu neku kiselinu, sol ili luzinu da postane vodljiva. Stavi onu tekucinu za skidanje rdje npr.

I treba postici sto jacu struju a ne napon, to je ono sto je sigurno. Ne kuzim kemiju, ali elektrolit mora biti nesto sto rdju kao spoj rastapa, to jest veze je na sebe i otapa u vodi, a ne otapa elementarni metal.

Reply to
Petar Bjelèiæ

formatting link

Reply to
m0nk

350V zato ¹to jedino toliko DC imam. Neda mi se igrat sa onim djeèjim adapterima na 4.5V jer je i kod njih struja slaba, elektrode su mi ogromne. Jedino me muèi napon, smije li se raditi s tako velikim naponom? Za ispravljaè mi je puno dat oko 500kn (nekih 12V - 5A ili tako ne¹to). A u obiènoj vodi (iz pipe) se mo¾e raditi, vidio sam; a i preporuèuje se sode u vodu.
Reply to
Crna Kutija

Kupi punjaè za akumulator - za 100-tinjak kuna se mo¾e naæi 12V 5A punjaè.

Reply to
Gashtapano

Gdje to krades struju? :)) Osim toga visok DC napon i sa malim strujama odlicno ubija covjeka ali slabo otklanja hrdju. Ti trebas jace struje ali da je nizi napon. Elektrolitsko poliranje (a to je to) nece ti ocistit hrdju u dubljim rupicama. To ces morat otopit nekom kiselinom.Sumporna kiselina otapa hrdju na brzinu, octena treba nekoliko dana ali i ona dobro otopi hrdju.

Reply to
Oldtimer

ali

Ja sam za skidanje hrdje koristio sonu kiselinu..... Btw: Napon i struja u elektrolitima su u korelaciji......Hoæu reæi, ne mo¾e¹ ti birati: hoæu ovakav napon, a onoliku struju.....

Reply to
vaso

Ne kradem ja struju. Objasnio sam da koristim mre¾ni trafo iz lampa¹kog pojaèala; na sekundaru 2x275V (srednji izvod) + 6,3V grijanje katode. Ispravljene struje dobijem oko 350VDC. Sve u svemu, hvala na uputama. Poku¹at æu sa punjaèem za akumulator.

Reply to
Crna Kutija

Za hrðu je zakon fosforna kiselina, ima je u kojekakvim "antirostovima". Prema¾e se pemzlom pa ispere vodom i tako par puta ako treba.

Reply to
MrGud

a 6V preko ispravljaca ti ne pase? z

Reply to
zega

To nije upitno. Kradja struje je bila sa smjeskom, dakle "kradja "struje. Ovo sa strujama i naponima: otpor elektrolita ne igra nikakvu ulogu ?

Reply to
Oldtimer

Evo, do¹lo je do nekih promjena. Nabavio sam starije ATX napajanje. Probao sam elektrolizu na 12V, u 2dl èa¹i. Struja je oko 50mA, a kad pribli¾im elektrode na oko 1cm onda je oko 150mA. I dalje èistim jedan komad ¾eljeza. ©to da uèinim kako bi se jakost poveæala??? Mo¾da da probam s octom umjesto vode?

Reply to
Crna Kutija

Mo¾e¹ staviti neku ¾eljezovu sol, npr. zelenu galicu. Mo¾e¹ vodi dodati i kuhinjsku sol, ili WC sanitar. A probaj i otopinu limunske ili octene kiseline.

(usput, rekao si da na ono ¹to èisti¹ stavlja¹ - pol, ja bih obratno)

Reply to
Philip Pirrip

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.