Weerstandswaarde haakse slijper Bosch PWS 1600

Wie kan en wil voor mij de weerstandswaarde van de draadweerstand meten (aangeven) van een Bosch haakse slijper PWS 1600. Bosch Nederland kan (of wil?) mij niet helpen. Ook via internet kom ik er niet. De slijper is verder in orde. Als ik de weerstandswaarde weet kan ik terecht bij een hobby electronicazaak. Op de stuk gegane weerstand staat geen enkel kenteken meer. Graag hulp!

Reply to
teevier
Loading thread data ...

"teevier" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@f36g2000hsa.googlegroups.com...

Paar vraagjes Gaat de motorstroom erdoor? Is het misschien een soort aanloopweerstand die wordt overbrugd (door een relais kontakt of triac) als de motor op toeren is? Weet je zeker dat het een weerstand is en geen zekering!

Als het echt een weerstand is dan zal het wel een draadgewonden type zijn. Wanneer de behuizing van keramiek is (met zand gevuld) kun je hem voorzichtig kapotknijpen in een bankschroef. Als het goed is heb je dan een 2 stukken weerstandsdraad met een aansluitingsdraad van koper over. Meet dan met een universeelmeter de 2 delen op en tel ze bij elkaar op je kunt er dan niet veel naast zitten. Kun je hier wat mee?

Reply to
Vraagje

"teevier" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@f36g2000hsa.googlegroups.com...

Ik hou me aanbevolen voor een link naar een foto van het "defecte" onderdeel. Mogelijk is het dan wat makkelijker om je te helpen ?

Grtz, Ben

Reply to
Ben

Maar maak eerst een foto en geef de maten. Dan kunnen we wel zien wat het vermogen ongeveer moet zijn.

Ik verwacht trouwens dat in meerdere types slijper dezelfde regelaars zitten. Een fabrikant gaat echt geen aparate PCB voor elk apparaat ontwerpen. Dus kun je waarschijnlijk ook in een andere slijper van ongeveer hetzelfde vermogen kijken.

Pieter

Reply to
Pieter

Ik heb een paar foto's gemaakt maar weet niet hoe die op te nemen in de tekst. Ik ben echt nog een beginner. Uploaden lukt (nog) niet

Reply to
teevier

berichtnews: snipped-for-privacy@f36g2000hsa.googlegroups.com...

Ik heb een paar foto's gemaakt maar weet niet hoe die op te nemen in de tekst. Ik ben echt nog een beginner. Uploaden lukt (nog) niet

Reply to
teevier

Je kan de plaatjes uploaden naar een imagehoster, bijv:

formatting link

En dan hier het linkje in de vorm van een URL plaatsen.

Omslachtig, maar deze helft van usenet houdt nou eenmaal niet niet van binaries.

HTH, AvK

Reply to
moi

berichtnews: snipped-for-privacy@f36g2000hsa.googlegroups.com...

Hierbij een paar foto's

formatting link
formatting link

Groeten Koen

Reply to
teevier

"Vraagje" schreef in bericht news:481b52cf$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Goed dat je eerst foto's hebt gemaakt dat was ik er vergeten bij te zetten. Ik heb de fotos gezien.

formatting link
formatting link

Kun je ergens zien dat de spiralen in de weerstand ergens zijn onderbroken? En kun je de som der delen die nog heel zijn opmeten met een universeelmeter? Zat de weerstand tegen een metalen koellichaampje bevestigd?

Reply to
Vraagje

berichtnews: snipped-for-privacy@f36g2000hsa.googlegroups.com...

Hoi,

Imageshack heeft wat moeite met weergeven van die eerste foto, waarschijnlijk ivm de grootte.

Het is duidelijk een flinke vermogensweerstand in een keramische behuizing. Het kan zijn dat de weerstand niet echt warm wordt en alleen dient om de inschakelstroom te beperken. Dan hoeft hij niet gekoeld te worden, maar is zo groot om die korte piek te kunnen overleven. Ik schat deze weerstand ergens tussen de 10 a 50 Watt.

Hoe zat hij gemonteerd? Mechanisch en elektrisch?

Verder zie ik geen sporen van echte oververhitting, maar dat is bij keramiek toch al slecht te zien. Is de draad onderbroken?

Wat je kunt doen is voorzichtig de totale weerstand meten. Eventueel ophalen tot waar de onderbreking zit, en dan de 2 helften meten. Opgeteld geeft dit tenslotte je weerstand. Als de weerstand echter heel laag is, 1 à 2 ohm moet je nog een keer posten want dan kan een gewone universeelmeter het echt niet aan en moet je een

4-draadsmethode gebruiken. Dat is ook eenvoudig te doen en leg ik wel uit indien nodig. Gewoon posten dus.

Pieter

Reply to
Pieter

snipped-for-privacy@f36g2000hsa.googlegroups.com...

.

De draad was op 2 plaatsen gebroken; de weerstand is inderdaad niet met een universele meter te meten! Wat nu? Graag je reaktie. Met vr groet Koen

Reply to
teevier

Onderdeel 72 is op deze afbeelding de draad gewonden aanloop weerstand, ze ziet er wel anders uit dan uw foto maar mogelijk is de montage houder hetzelfde.

--
inox
Reply to
inox

Waarom is die weerstand niet te meten? als je draad op meerdere plaatsen blootligt hoort dat wel te kunnen. Heb je aan de hand van de schakeling enig idee welke functie die weerstand vervult? Hij ziet er uit alsof hij veel vermogen te verwerken krijgt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

berichtnews: snipped-for-privacy@f36g2000hsa.googlegroups.com...

Ok, hier gaat ie dan: de 4-draads meetmethode. Meet alle delen en tel dan de weerstand ervan op.

Je hebt nodig: een stroombron, een universeelmeter die lage spanningen kan meten, een paar aansluitklemmen.

Ik ga hier een tekening maken, als het niet zichtbaar is gebruik dan een ander font als courier, of knip en plak naar notepad, daar kun je makkelijk fonts instellen.

laagohmige weerstandsdraad

---A1---------B1-----------------------------B2---------A2--- | | | | | | | | | ----------Voltmeter----------- | | | | | | | ------------------Stroombron------------------------

Gebruik een voeding die je als stroombron in kunt stellen. Of gebruik een spanningsbron met serie weerstand. Meet de stroom die door A1-A2 loopt, dit is I. Gebruik 0,1 A of minder of zo, maakt niet zoveel uit. Als je maar weet hoeveel het is.

Sluit dan de Voltmeter aan TUSSEN de aansluitklemmen van de stroombron. Zorg wel dat je zoveel mogelijk van de draad meet natuurlijk. Meet dan de spanning over het stuk tussen B1 en B2, dit is U. Laat de voltmeterklemmen de stroomaansluitklemmen niet raken!

Door de Voltmeter binnen de stroombron aan te sluiten heb je het probleem omzeild van de gewone universeelmeter: contactweerstanden en overgangsweerstanden. Hou je snoeren maar eens tegen elkaar, dan zie je al 0,5 ohm of zo. En die waarde is erg onstabiel, beweeg je snoer maar eens.

De weerstand tussen B1 en B2 is dan R = U/I die je net gemeten hebt.

Aangezien je universeelmeter wel lage spanningen kan meten kun je wel tot in de milliohms komen.

Meet alle stukken zoveel mogelijk aan de uiteinden en tel de weerstandswaardes op. Dat is alles. Of meet een stuk en dan de lengte. Dan berekenen je het ook zo.

Zelf heb ik mooie HP meetapparatuur die al 4-draads metingen uitvoert, inclusief dat delen.

Groeten, Pieter

Reply to
Pieter

Ik verwacht dat het een aanloopweerstand is, om te voorkomen dat de stop (sorry, zekering cq smeltveiligheid) eruit vliegt.

Bij een motor van bijvoorbeeld 1,5 kW kun je best 5 kW piek gebruiken gedurende 0,1 seconde of zo bij aanloop. Een weerstand van een paar ohm beperkt dan de aanloopstroom behoorlijk.

Pieter

Reply to
Pieter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.