verschil blok-loodaccu en gewone loodaccu

Is er verschil in de manier waarop gewone loodaccu's ( bv autoaccu's) worden opgeladen tov de gesloten blokuitvoeringen?

Ik heb nl een UPS waarvan de accu (12V, 7A; +/- 1,75V)) vervangen moet worden en speel nu met de gedachte om deze niet te vervangen door zo'n blok maar een kleine auto accu. Niet om meer vermogen te hebben maar om de werkingsduur te kunnen verlengen.

Frits

Reply to
Frits
Loading thread data ...

Auto accus zijn gemaakt om kortdurend een flinke stroom te kunnen leveren, niet om langdurig belast te worden met een relatief lagere stroom.

Echter je kunt ook grote modellen kopen van die blok accus.

Uiteraard zal de laadstroom te klein zijn en het duurt dus lang om je accu te laden.

Reply to
Rob

Eigenlijk worden ze niet goed gebruikt en staan konstant onder druppellading. Eens in de zoveel tijd een ont- en oplaadcyclus doorlopen zou beter zijn. Uiteraard niet te diep ontladen maar daar zijn ze bijna altijd tegen beveiligd. Als een UPS in actie moet komen houdt hij dat (te) kort vol. Dan is vaak de accu snel leeg (schrik) Meestal wel voldoende lang om de computers (servers) normaal down te brengen al of niet aangestuurd door de UPS. Een accu van 7Ah kun je grofweg opladen met ­± 11uur met 0,7 Ampere. Of een acculader gebruiken met overlaad beveiliging.

Precies! een autoaccu is eigenlijk een startaccu. Een dichte (gel) blokaccu kan langduriger maar wel een lagere stroom leveren. Daarom wordt hij toegepast in een UPS.

Denk eens aan een accu van een vorkheftruck dat zijn ook geen startaccu's maar tractie accu's

Reply to
(on)wijs man

Bedankt voor de info iedereen. Heb inmiddels de accu's vervangen door nieuwe blokken; volgens de display van de ups zou hij het met mijn belasing ruim een uur moeten kunnen doen; lang zat om rustig alles af te sluiten.

Frits

Reply to
Frits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.