Re: witte streepjes op de overgang van de zwarte bovenbalk.

> Volgens mij is dit de codering die ze meesturen voor de teletekst.

> > Oplossing? Misschien eens contact opnemen met je TV leverancier. > > Lijkt me dat je tv beeldbuis slecht is afgesteld. in de fabriek. > > > > Sadsat > > > Ik zat 14 dagen geleden nog op de kabel (Essent) en heb dit nog nooit > gezien. > Heb nu net een sat set (Topfield 4000) en zie dit voor het eerst. > Kan het iets te maken hebben met de scart? > Zal ooke eens een andere TV proberen en kijken of deze ook dit probleem > heeft.

Bij Pal Plus uitzendingen zie ik ze ook via Digitenne ontvanger, ongeacht wat voor TV toestel daarop aangesloten wordt. Op dit moment op Nederland 1 bijvoorbeeld. Via de kabel zie ik het niet op Nederland 1. Ik denk dat het alleen bij sommige digitale ontvangers verschijnt. Of alle?

m1z

Reply to
m1z
Loading thread data ...

"m1z" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@NOSPAMlive.nu...

Palplus wordt in NL niet meer gebruikt. Bedoel je breedbeeld?

gr, hwh

Reply to
hwh

Kleine correctie: PALplus wordt niet meer gebruikt door de Publieke Omroep. Via de kabel van Casema worden de VRT (Een en Ketnet/Canvas), ARD en ZDF nog gewoon in PALplus doorgegeven. Gelukkig maar, want het kwaliteitsverschil is goed te zien.

Reply to
Peter de Vries

De laatste keer dat ik er bewust op lette, hadden de Nederlandse publieke zenders netjes pal-plus informatie in beeld... Is dat onlangs afgeschaft?

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nederland 1 al sinds begin maart, Nederland 2 en 3 sinds pakweg begin mei.

Reply to
Peter de Vries

Inderdaad, correctie: breedbeeld. Ik heb geen breedbeeld tv toestel, laat staan een Pal Plus toestel, dus het verschil tussen die 2 uitzendnormen is moeilijk te zien op m'n ouwe 3:4 kasten. Het verschil is het blauwige gekrioel in de zwarte onderbalk bij Pal Plus toch?

m1z

Reply to
m1z

te

Klopt!

Reply to
Peter de Vries

PalPlus is met een sat.ontvanger prima te ontvangen,vooral de ENKELE Duitse kanalen en wordt in Nederland nog sporadisch zover ik weet ,wel nog gebruikt. Breedbeeld is echt iets anders.Het verschil is duidelijk te zien. Dus: blauwige gekrioel ????? Nog nooit gezien!!!

"m1z" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@NOSPAMlive.nu...

Reply to
Juan

Prijsvergelijk Grundig PW 110-520/9 PALplus

"m1z" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@NOSPAMlive.nu...

Reply to
Juan

Ach zo, dat verklaart een hoop. En wat wordt er dan nu gebruikt voor breedbeelduitzendingen? Kennelijk is het WSS signaal (in lijn 23) nog steeds aanwezig, maar blijft het daarbij. En dan is opblazen tot schermgrootte de enige optie, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit voor het beeld. Duitsland zendt gelukkig nog wel in Palplus uit, dus inclusief het helper signaal voor reconstructie van het volledige beeld.

-p

Reply to
Piet Beertema

Wat voor verschil zie jij dan tussen gewoon 16/9 breedbeeld en Pal Plus uitzendingen op een standaard 3:4 tv toestel?

Ik zou er toch eens op letten dan, met een 3:4 toestel. Het beeld niet te donker zetten en dan zie je tijdens Pal Plus uitzendingen kleinie blauwige beweginkjes in de onderste zwartebalk.

m1z

Reply to
m1z

...eh 'kleine'... dus

Reply to
m1z

"Peter de Vries" schreef in bericht news:d7vmm2$895$ snipped-for-privacy@reader11.wxs.nl...

Zal er eens opletten, kijk nu meestal digitaal met zo'n DVB-C doos.

gr, hwh

Reply to
hwh

"m1z" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@NOSPAMlive.nu...

staan

moeilijk te

zwarte

Ja. En boven.

gr, hwh

Reply to
hwh

Via digitale media is het anamorf breedbeeld. Het wordt als 4:3 uitgezonden, waarbij aan de zendkant de breedte wordt "ingedikt". Aan de ontvangkant wordt dat weer ongedaan gemaakt waardoor je breedbeeld ziet met de goede hoogte-breedte verhouding.

Bij digitale ontvangst niet. Bij analoog wel: de kabelmaatschappij laat dan het breedbeeld zien in een gewoon 4:3 frame met balken onder en boven. Dit wordt ook wel "letterbox"genoemd en is inderdaad van slechte kwaliteit omdat een aantal beeldlijnen niet wordt gebruikt. De verticale resolutie is dus minder.

De keuze van RTL om dit formaat te gebruiken is dus een slechte. Misschien is de bespaarde bandbreedte wel de echte reden?

gr, hwh

Reply to
hwh

Voor de goede orde: ik het heb over analoge ontvangst via de kabel.

En dat is dus precies waar het hier misgaat: het wordt inderdaad in het bekende letterbox formaat ontvangen, maar doordat het WSS signaal aanwezig is schakelt mijn toestel om naar breedbeeld; in de breedte wel te vestaan. Bij de Belgische en Duitse zenders is het helper signaal wel aanwezig en wordt dat ook gebruikt om een echt breedbeeld (16:9 schermvullend dus) te maken.

De commercielen zullen me worst wezen. Het probleem doet zich voor bij Nederland 1 (sinds enige tijd), 2 en 3 (beide sinds kort). Ik vraag me af wat de reden mag zijn geweest om van Palplus af te stappen. Extra bandbreedte kostte het in elk geval niet.

-p

Reply to
Piet Beertema

Volgens Kees Noort van de NOS is nieuwe PALplus-apparatuur niet meer leverbaar. Daarnaast worden alle verbindingen gedigitaliseerd, waardoor het ook niet meer mogelijk is om PALplus-signalen van de eindregie naar de (analoge) zender te sturen. En omdat analoog toch binnen afzienbare tijd wordt uitgeschakeld heeft men ervoor gekozen om PALplus helemaal te beeindigen.

Reply to
Peter de Vries

"hwh" schreef in bericht news:42a49baf$0$41518$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

uitgezonden,

dan

omdat

Nee, meedoen met de massa. ruud

Reply to
Der Rudi

Juist, er is dus sprake van een catch-22 situatie:

- Het beeld is van oorsprong anamorf, met de volledige hoogte.

- Het WSS signaal geeft "breedbeeld" aan, waarop het toestel het beeld horizontaal gaat uitrekken; en omdat het beeld de volledige hoogte heeft wordt het schermvullend.

- Omwille van niet-breedbeeld-bezitters moet de kabelaar het beeld wel naar letterbox omzetten, met als gevolg van het voorgaande een schermbreed, maar letterbox-hoog beeld. Rest de vraag: wat is dan nog de zin van het meezenden van het WSS signaal?

-p

Reply to
Piet Beertema

Op Tue, 07 Jun 2005 20:00:35 +0200 schreef Piet Beertema:

't Hoeft niet alleen nuttig te zijn voor het aangeven van PALplus, zie:

formatting link

--

mvg,
Giovanni
Reply to
Giovanni Landman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.