bi-pak ic's

Is hier nog iemand van de echte ouwe hap die weet in wanneer je die goedkope ic's ("ongestempeld, ongetest" of alleen maar "ongetest") bij Bi-pak in Assen kon kopen? Mij staat vaag bij dat dat midden/eind jaren '60 was.

Niet dat die wetenschap praktisch nut heeft, maar mijn nixie- wekkerklokje, met van die top-view buisjes met grote cijfers:

formatting link
dat ik destijds met die ic's heb gebouwd heeft het nu begeven, en ik ben nieuwsgierig hoe lang het ding hetheeft uitgehouden. zit, want het schema ben ik al heel lang kwijt, en met al die ongestempelde ic's is uitzoeken een crime, terwijl de kans dat zo'n ic nog te krijgen is me vrijwel nul lijkt.

Overigens was "ongetest" natuurlijk flauwekul: ze waren wel degelijk getest, maar ze vielen buiten de specs en waren dus onverkoopbaar, en de ongestempelde hadden minstens 1 defecte poort. Maar als je met de wel werkende poorten kon volstaan was je voor een prikkie klaar.

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

Hm, daar is een zin weggevallen. Ik bedoelde natuurlijk te zeggen dat de kans dat ik het ding nog kan repareren er niet in zit. Wel jammer, maar na een trouwe dienst van vermoedelijk 50 jaar, ondanks slechte koeling en vaak in de volle zon, mag hij toch wel ten ruste worden gelegd. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik herrinner me dat wel en dat betekent dat het waarschijnlijk minimaal in 1972-1973 oid nog zo was. Dat was zo'n beetje de tijd dat ik me met dat soort dingen ging bezighouden.

Het zal neem ik aan TTL zijn geweest, met IC's zoals de 7490 BCD teller en 74141 de bcd->nixie decoder uit de 74 serie. Ik denk dat ze nog wel te koop zijn, zeker de LS versie.

zelfs "getest" zegt nog niet veel als je de testuitslag niet kent :-)

Maar eerlijk gezegd vind ik het klokje van Pieter Tjerk de Boer altijd nog leuker. Dat is een nixie klok waar helemaal geen IC's in zitten.

formatting link

Reply to
Rob

Aan begin '70 zat ik ook nog te denken, maar ik meen toch dat ik het ding eerder heb gebouwd.

potlood "7490" op heb geschreven. Prima potloden in die tijd. ;-)

Opmerkelijk. Het klokgedeelte zelf lijkt overigens nog in orde te zijn, alleen de tijdbasis die de 1 sec puls genereert doet het niet meer. Ik weet nog wel dat die uit de AC uit de trafo wordt gemaakt, waarschijnlijk met een sinus->blok vormer plus een deler-ic erachter. Maar het is ook niet uitgesloten dat de eerste 7490 (secondenteller) de geest heeft gegeven.

Bekende truc. Delers met neonbuisjes zaten ook in het zelfbouw Neonvox orgel ("voor de prijs van een radio-ontvanger"). 1959! En in de eerste Eminent en Philicorda orgels (1961 resp. 1963).

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat sluit ik niet uit, ik weet niet wanneer Bi-Pak begonnen is.

Ik denk dat de kans het grootst is dat er een elco ergens is uitgedroogd en de schakeling niet meer werkt door teveel (of juist te weinig) brom. De IC's die blijven het meestal wel doen, maar de elco's zijn het zwakke punt. Tegenwoordig nog meer dan vroeger.

Ja het is bekend maar het ziet er zo leuk uit...

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.