aardlek slaat uit

als ik mijn wasmachine aan heb dan slaat regelmatig maar niet altijd de aardlek schakelaar uit ,het ligt aan de wasmachine maar welk onderdeel ik weet het niet .wie heeft sugestie's bij voorbaat bedankt

Reply to
Rockie
Loading thread data ...

"Rockie" schreef in bericht news:bo40a6$gbd$ snipped-for-privacy@news4.tilbu.nb.home.nl...

Meeste kans heb je in het verwarmingselement. Vooral als de machine al wat ouder is, en je hard water hebt. Maar het kan ook vocht zijn. Waar staad de wasmachine opgesteld? In de douche of schuur? kan erg vochtig worden.

Jantje

Reply to
jantje

Welk merk wasmachine?

Wij hadden een Nordland (Edy/Arko etc) waarvan de kuipwand los was geraakt waardoor er iets water bij het spoelen (hoog waterpeil) via de achterwand van de kuip naar buiten lekte. Daarbij kwam ook water terecht op de bedrading naar de verwarming etc. We hebben alleen geen aardlekschakelaar en de zekeringen waren nog altijd heel gebleven. Oja.. de machine kon worden gerepareerd.

-- Moi

Ben

Reply to
Ben Doedens

"Rockie" schreef in bericht news:bo40a6$gbd$ snipped-for-privacy@news4.tilbu.nb.home.nl...

Bij mijn oude huis (instraal. uit 1980) had ik een groep speciaal voor de wasmachine, zonder aardlekschakelaar. Bij mijn huidige (1995) instraal. moet, naast de wasmachine, ook de kookgroep het zonder aardlek stellen. De norm is veranderd, begrijp ik?

Beppie

Reply to
Bep Nixnut

Behalve dat de machine defect kan zijn (zie de andere reacties) zou je aardlekschakelaar niet helemaal gezond kunnen zijn. Ik heb ook een 'overgevoelige' aardlekschakelaar gehad. Die klapte er ook te gemakkelijk uit. Nadat ik eindelijk op dat idee kwam en een nieuwe heb geplaatst, was het leed geleden.

Remco

Reply to
Remco Bruijne

Vooral de SIEMENS aardlekschakelaars hebben er (meer dan eens) last van. Een goede 30 mA ALS (Bijvoorbeeld SCHUPA e.d.) schakelt uit bij een stroom die ligt tussen 21 en 27 mA terwijl de SIEMENS (als ie niet goed is) uitschakelt al bij lager dan 15 mA.

Dit is door een installatiemonteur te meten met een tester, als diegene er dan toch is kan gelijk je wasmachine getest worden.

In nieuwe installaties trouwens staat ALLES achter een aardlekschakelaar, het enige wat je kan doen om de schade bij uitschakeling zoveel mogelijk te voorkomen en optelling van lekken te voorkomen (als er op een andere aansluiting ook al iets lekt, is er minde nodig om de ALS te laten aanspreken) is een ALAMAT (aardlekautomaat, combinatie van automaat en aardlekschakelaar) te laten tussenplaatsen.

Richard

Reply to
Richard Hijdra Imaging

Even een aanvulling; Ik heb het natuurlijk over de FOUTstroom (naar aarde toe, het verschil wat in de fase weggaat en niet via de nul terugkomt) een aardlekschakelaar kan doorgaans een stroom hebben van 35-40 A

Reply to
Richard Hijdra Imaging

"Richard Hijdra Imaging" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@www.rhi.nl...

De eis van een aardlekschakelaar is dat deze uit moet schakelen bij een verschilstroom tussen 0,5 x en 1 x de nominale waarde van de verschilstroom. Dus onder de 0,5 x delta Inom. ( 15 mA) nooit uitschakelen. Boven In (30 mA) altijd uitschakelen. Daar tussen afhankelijk van fabrikaat, model, speling etc. Er is dus enige speling toegestaan. O, ja en ze moeten natuurlijk ook op tijd, dwz snel genoeg uitschakelen.

Deze waarde kun je ook op de aardlekschakelaar vinden.

Jantje

Reply to
jantje

"jantje" schreef in bericht news:bo65pc$b34$ snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

van.

goed

verschilstroom.

trommel gevonden deze heb ik weer vastgezet en het is nu goed het was dus maar een kleinigheid

Reply to
Rockie

"Rockie" schreef in bericht news:bo6gor$ncf$ snipped-for-privacy@news1.tilbu.nb.home.nl...

Gelukkig, kan je morgen weer schone kleren aan

Jantje

Reply to
jantje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.