"lysdæmper"

Hejsa

Jeg har en luftpumpe til mit akvarium som pumper alt for meget luft. (og som derfor larmer alt for meget) Pumpen er opbygget som en membranpumpe der drives af en magnet som trækkes frem og tilbage over et 50 Hz magnetfelt skabt af en spole koblet direkte til lysnettet.

Pumpen bruger 26mA. (~6W)

Jeg vil gerne, forsøgsvis, halvere dette forbrug.

Så fik jeg den ide, at det må jeg kunne gøre ved at sætte en kondensator i serie med spolen.

Men jeg kan faktisk ikke rigtig gennemskue hvad der vil faktisk vil ske. (og jeg er ikke lige i hopla til et hovedløst eksperiment)

Jeg har også lykkeligt fortrængt den matematik som e.v.t. skal til for at dimmensionere min kondensator. (hjælp...)

Jeg kunne også smække en diode i serie med spolen, jeg tor godt mekanikken kan fungere selv om magneten konstant er trukket mest til den ene side, men det vil jelt sikkert gå markant ud over ydelsen.

Det simpleste er jo en modstand, men det virker så spild af strøm aktigt.

Jeg _HAR_ prøvet med en triac-lysdæmper... det gik ikke så godt :-(

Ideer og forslag er velkomne!

/Morten %-)

Reply to
Morten Guldager
Loading thread data ...

Morten Guldager skrev:

Hvorfor ikke?

Ivar

Reply to
Ivar

Tja, jeg ved ikke. Men den blev ret ustabil. Måske belastningen er for lav?

Det skal lige bemærkes at den omtalte lysdæmper var en model 50-kroner fra Netto...

/Morten %-)

Reply to
Morten Guldager

Hejsa

Er faktisk en god ide, jeg bruger det selv til at sætte farten ned på 230 volts blæsere.

Prøv med 400 nF - 1uF 400 volt kondensator, indtil hastigheden er som du syntes den skal være. Den er ret svær at beregne på, da du skal kende selvinduktionen i spolen, før du lige kan regne på det.

Håber mit kunne bruges.

/Hauge

Reply to
Hauge

Hej Morten,

Du skriver næsten svaret selv:

Da det er en membranpumpe, tror jeg ikke der er så meget du kan gøre for at løse problemet på den enkle måde. Det skulle da lige være den med dioden.

Grunden er, at membranen følger lysnettets hastighed på de 50 Hz, og den kun du ikke bare lige ændre på. Derfor duede det heller ikke med lysdæmperen, da triac'en blot klipper noget af sinuskurven, men ikke ændrer frekvensen.

Det eneste der kan ændre pumpens forbrug, vil sansynligvis være en frekvensomformer, men den vil selv have et forbrug, og det vil formodentlig overstige dine 6W.

Mit råd vil være prøv med en diode, det vil halvere frekvensen på pumpen fra 100 til 50 Hz. (Ja det er rigtigt nok. Magneten i spolen er ligeglad med om spændingen er positiv eller negativ, den bliver magnetisk alligevel, og vil derfor køre 100Hz når den kobles direkte til lysnettet.)

mvh

Per Smith

Reply to
Per Fahrenolz Smith

Næ, men kan man ikke ændre amplituden så pumpen måske kun får 150V i stedet men stadig bevare samme frekvens. Kunne det ikke tænkes at ændre vandringen på magneten så den ikke pumper så meget?

Den enkle og billigste løsning ville jo være at sætte en modstand i serie med spolen.

Det primære er vel ikke at spare et par kr. om året men at få vandgennemstrømningen og lydtrykket ned. En masse elektronik-halløj vil hurtig æde fortjenesten op.

jo, men magneten bliver vel skubbet først den ene vej så den anden vej fordi man ændre retning på sit magnetfelt og vil lave en bevægelse der svarer til net-frekvensen og den vil derfor så stadig kun køre med 50 Hz

- Lars

Reply to
Lars Kristensen

Jeg er ikke sikker på at jer er nødt til at ændre frekvensen. Som Lars Kristensen også skriver i tråden her, så er det nok blot at mindske vandringen af magneten, og dermed også membranen.

Det er faktisk sådan pumpen er opbygget fra fabrikkens side også. Luft reguleringen foregår ved at flytte den svingende magnet længere væk eller tættere på spolen.

Men selv når afstanden er maksimal, larmer tingesten for meget.

/Morten %-)

Reply to
Morten Guldager

Men vil en kondensator ikke kunne gøre det samme, blot uden tab? Eller vil de tab som ellers ville have ligget over modstanden nu blot ligge i spolen?

Eller vil der opstå problemer med resonans mellem spole og kondensator? For jeg har vel så lavet mig en svingningskreds?

/Morten %-)

Reply to
Morten Guldager

Jeg tvivler på at det vil være særligt nemt at ændre magnetiseringen af spolen på en sådan måde at den kun trækker "halvt" - det er en spole ikke beregnet til. Yderligere vil man sansynligvis opleve at den ændring af vandringen man opnår vil variere kraftigt, lige fra fuldt udslag til intet udslag. Men jeg ved det ikke, det kan jo selvfølgelig komme ud på et forsøg.

Magneten skubber ingenting! Der sidder et stykke jern på membranen (gætter jeg på) og dette stykke jern vil blive tiltrukket af spolen når der løber strøm i denne, og det er uanset om strømmen løber den ene eller den anden vej. (Derfor nævnte jeg at pumpen kører 100Hz, da spændingen/strømmen løber 50 gange den ene vej og 50 gange den anden vej på et sekund.) Membranpumpen virker ved at spolen trækker membranen ud i den ene yderstilling, hvilket vil skabe et undertryk inde i pumpen. dette vil brile fyldt med luft fra omgivelserne. Når spolen "slipper" vil membranen trække sig sammen, og presse luften ud gennem slangen, og ud i akvariet. (Der sidder naturligvis nogen kontraventiler der sikrer at luften ikke suges ind fra akvariet og blæses ud i det fri.)

mvh Per

Reply to
Per Fahrenolz Smith

Har jeg ret i at det du kalder en "svingende magnet" blot er et stykke alm. jern? Hvis det faktisk _er_ en magnet, kan du ikke bruge diode metoden til at sænke luftgennemstrømningen/støjen. (Jo det kan du sikkert nok, men så vil der nok slet ikke være nogen luftgennemstrømning ;-)

Når du flytter magneten/ankeret ændrer du vel også samtidig på vandringen = den mængde luft der suges ind i pumpen?

Når du flytter den længst væk, vil du have den største pumpeeffekt, hvilket sikkert vil generere noget støj.

mvh Per

Reply to
Per Fahrenolz Smith

Det er helt bestemt en permamagnet, den snapper snilt skruerne jeg netop har pillet ud af dimsen.

Vandringen er den samme, men gabet mellem spole og magnet øges, hvorved det svingende magnetfelt mindskes jeg magneten der sidder fast på membranen.

Omvendt, den pumper og larmer mest når magneten er tæt på spolen.

Strømforbruget er iøvrigt det samme ligegyldigt om magneten sidder tæt på eller langt fra spolen. Stort set da.

Altså er effektiviteten størst når pumpen pumper meget. Jeg skal bare ikke bruge ret meget luft, så jeg har et stort spild.

Hvis vi nu glemmer støjen lidt, så ville det stadig være rart om jeg kunne sænke effektforbruget. Strøm koster jo...

/Morten %-)

Reply to
Morten Guldager

Jeg prøvede lige med en 220nF og en tilfældig pumpe jeg havde liggende. Det virker fint. Mindre støj og mindre luft.

-Bjarne

Reply to
Bjarne Laursen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.