Hvilken sensor viser rigtigt ?

Jeg har to temp. sensore der sidder samme sted og måler - Den ene er en DS18B20 fra Maxim. Den anden sensor er en PT 100 føler - Der er 1.3 graders forskel på dem - feks:

PT 100 = 11 grader DS18B20 = 9.7 grader

Hvilken kan jeg stole mest på?

Mvh Allan

Reply to
Stampe
Loading thread data ...

PT100 vil jeg tro, men kommer MEGET an på dit måleinstrument den er forbundet til...

Så jeg tror ikke vi kan svare med disse informationer.., deskriver dog DS18B20 er +/- 0.5grader... tjae.

Kasper

Reply to
Kasper

"Stampe"

Har du mulighed for at stikke følerne i en blanding af is og vand?. Den føler, der viser tættest paa 0 er bedst.

Aage

Reply to
Aage Andersen

Bedst ved 0 grader...

Kasper

Reply to
Kasper

"Kasper" skrev i meddelelsen news:4a35ed73$0$56770$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Det gamle gode råd fik jeg forresten også af min læremester i sin tid tak :-)

Mvh Allan

Reply to
Stampe

Du kan bare ikke tjekke for gain fejl :(

Kasper

Reply to
Kasper

"Kasper"

Man kan sammenligne med en tredje føler. Hvis den er i overensstemmelse med en af de to andre, er det ret sandsynligt, man har fundet den bedste.

Aage

Reply to
Aage Andersen

Gav han så ikke også der råd bagefter at stikke dem i kogende vand? Hvis "den bedste" så viser tæt ved 100 grader, er det den bedste. - ellers må du til at vælge, ifh. til det temperaturområde du skal måle i.

- og husk lige at dagens barometertryk har betydning, hvis du udover "bedst/dårligst" vil vide lidt om nøjagtigheden.

finn

Reply to
jos

"Stampe" skrev i en meddelelse news:4a35bd8d$0$90262$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

En mand med ét termometer er en lykkelig mand. En mand med 2 termometre er en dybt ulykkelig mand, for han får aldrig de 2 termometre til at vise ens samtidig det samme sted.:-)

De dyre PT-100 følere har en nøjagtighed på op til 1½/10° C. Måler du med et instrument med digital udlæsning, vil nøjagtigheden af en sådan udlæsning ud over selve instrumentets tolerance i sidste instans være ± 1 digit.

Du kan checke nøjagtigheden ved at måle temperaturen i smeltende isvand - altså vand med knust is. Der vil den absolutte temperatur altid være 0° C.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten (7870)

Jep, trykket kan man tjekke på DMI. Godt nok en 10-20 min. bagud og bor man ikke lige ved en målestation må man sjusse sig frem udfra de nærmeste, men i praksis burde det være godt nok, især ved rimeligt stabilt vejr. De giver så trykket ved havets overflade. Man skal så lige huske på at omregne til hvad trykket er lokalt. Mener man kan få jordhøjden på google maps og dertil skal så lægges højden fra jordoverfladen til gryden (især vigtigt hvis man bor i højhus øverst oppe). Google hjælper med at finde en omregner, der kan regne på hvad vand kogepunkt så er ud fra trykket.

Vand kogepunkt er deffineret til at være 100 grader ved 1013,25 hPa - og det varierer mere end man lige umiddelbart tror afhængig af vejret. Så det er jo især vigtigt når man nu vil undersøge præcisionen ;)

Mvh Morten

Reply to
Morten

Det kræver vist nogle flere hvis man skal lave en sådan approximering ;)

Alternativt, find et gammelt laboratorietermometer med kviksølv. Et af de gode gamle mærker og med 1,5-2 mm mellem hver grad. Selvom inddelingen kun er 1 grad, så passer de fleste faktisk så godt at de med lidt øvelse (evt. lup) kan aflæses med 0.1 - 0.2 grads nøjagtighed(!) Man kan være heldig at finde et med 2/10 eller endog 1/10 grads inddeling, men de er mere sjældne og går typisk kun til ca. 50 grader.

Har selv et par stykker af sådanne og det er ganske "morsomt" at se at lige når man kaster et blik på dem, så er de på tværs af alder og mærke indenfor

0.1 grad eller tættere enige om temperaturen - men mens man kigger, så stiger især de der er tættest på én og med mindst masse - og så er de jo pludseligt ikke enige længere.

Ikke alt er blevet bedre af at blive digitalisseret ;)

Mvh Morten

Reply to
Morten

ders

Der er allerede blevet sagt mange gode ting om m=E5ling. En ting jeg vil supplere med er at selv om de to f=F8lere sidder samme sted, beh=F8ver de alts=E5 ikke at have samme temperatur. Har f=F8lerne forskellig farve vil en sort kunne optage/afgive mere str=E5lingsvarme end en blank. Selv sm=E5 forskelle o placering giver temperaturforskelle. Sidder den ene f=F8ler t=E6ttere ved en v=E6g end den anden, vil der t=E6ttere ved v= =E6ggen v=E6re luftstr=F8mninger, som enten kan v=E6re koldere eller varmere afh=E6ngig af stedets indretning, lysindfald etc. Forskellen p=E5 de to f=F8lere er jo kun 1.3 grad og den forskel kan man sagtens f=E5 over korte afstande n=E5r foruds=E6tningerne er tilstede.

Hilsen Kim.

Reply to
Kim Christensen

Stampe udtrykte præcist:

Det kan der ikke svares på umiddelbart. Jeg kender ikke den fra Maxim, men kender meget til Pt100 og andre passive resistanstermometre, så er er en ganske kort introduktion til Pt100.

Hvis du skal måle nogenlunde præcist med en Pt100 føler, skal du have helt styr på resistans målingen. En ændring på 1 °C svarer nogenlunde til en ændring på 0,39 Ohm, så hvis der ikke måles med 3 eller helst 4 leder teknik, spiller følerens kabellængde meget ind.

Pt100 følere opdelse i 'klasser' jf. DIN 43760 / IEC 751. Den almindeligste (og billigste) er klasse B, der har en tolerence på:

0,3 + 0,005*|t| °C. og klasse A: 0,15 + 0,002*|t| °C. Hvis man anvender for stor målestrøm, kan der forekomme anseelig egenopvarmning. Typisk målestrøm er 1 mA eller lavere. Endvidere skal der måske korrigeres for termoelektriske spændinger, hvis man måler med DC.

Som andre skriver, så spiller følernes placering en stor rolle. Det kan helt generelt sammenfattes i følgende (som mange termometerbrugere desværre overser): "Et termometer viser altid sin EGEN temperatur og ikke nødvendigvis temperaturen på det objekt som man måler på."

Som et lille kommentar til måling i kogende vand ved 1013,25 hPa kan jeg nævne at temperaturen iht. ITS90 skalaen (den gældende) er 99,97 °C. Efter den gamle IPTS68 skala var vands kogepunkt 100,00 °C.

--
hilsen Ole
(mail: fjern x'erne i mail adr.)
Reply to
Ole Pagh

Hej Du kalibrere dit instrument med en n=F8jagtigheds modstand p=E5 100 Ohm, og det skal s=E5 vise 0 grader her hvis du anvender PT100 en f=F8ler, og jeg kan ikke huske og det er 137,5 eller 138,5 Ohm der er 100 grader, og s=E5 justere du spandet her. en PT 100 f=F8ler skal jo vise n=F8gagtig 100 ohm ved f.eks 0 grader, og g=F8r den ikke det, s=E5 i skraldespanden med den, men her anvender man jo normalt en kalibrator boks som man v=E6lger temp. i, men man kan jo lave et eller andet med isvand og et andet n=F8jagtig termometer s=E5 man kan se om f=F8leren s=E5 = har den rette modsatand. Du kan let finde en skala over PT100 f=F8leren hvad den skal vise i Ohm p=E5 alle temprature, det er jo standart uanset fabrikant. =20 Mvh Mpc

Reply to
MPC

MPC formulerede spørgsmålet:

138,505 Ohm ved 100 °C.

Ikke nødvendigvis. Den har jo en tolerance. Se mit tidligere indlæg.

Pt100 modstande kan over et snævert temperaturområde anses for lineær. Ellers følger kurven et 2. grads polynomium over 0 °C og et tilnærmet

  1. grads polynomium under 0 °C og man kan karakterisere sin føler individuelt ved at beregne konstanterne til de forskellige led i formlerne.

Det er utrolig stor forskel på Pt100 sensorer. Fra de billigste tykfilm modstande til 10-20 kr. og til professionelle følere til kalibreringslaboratorier der nemt koster 10.000 kr stykket. Storebroderen til Pt100 følere er SPRT følere med en modstand på typisk

25,5 Ohm @ 0 °C. De fås fra ca. 40.000 kr og op.

Wikipedia har en udemærket artikel om Pt100 modstandstermometre:

formatting link

Her er også et tabelværk med modstand/temperatur opslag fra -50 til 200 °C med 5 °C spring.

--
hilsen Ole
(mail: fjern x'erne i mail adr.)
Reply to
Ole Pagh

"jos" skrev i meddelelsen news:4a35fcfe$0$56768$ snipped-for-privacy@dtext02.news.tele.dk...

Jo det gjorde han :-)

Reply to
Stampe

"Kim Christensen" skrev i meddelelsen news: snipped-for-privacy@k2g2000yql.googlegroups.com...

De er sat sammen med strips og igen sammen på en ølflaske - den en (pt 100) er i et metalhus og den anden er i sort plast.. Men jeg går ud fra at hvis man sætter dem i isvand så skulle de begge alt andet lige vise det samme.

Mvh Allan

Reply to
Stampe

"Stampe" skrev i en meddelelse news:4a37389a$0$90267$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Forhåbentlig, men vær opmærksom på, at de vil ikke have samme reaktionstid.

--
Med venlig hilsen
Karsten H. (7870)
 Click to see the full signature
Reply to
Karsten (7870)

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.