Skillnad på GPS och GPS

Tjena!

Clas i Sjön säljer en GPS för 995:-, 38-2000, en 12-kanals med WAAS/EGNOS DGPS. Noggrannheten sägs vara 25 m (!). Trimble har även de en GPS, t.ex. Ag114, 12-kanals med Omnistar/WAAS/EGNOS och en noggrannhet på ~0.1 m. Kostnad uppåt 30000:-.

Vad är egentligen skillnaden på dessa två rent tekniskt? Hur kan en

12-kanals DGPS vara så fruktansvärt dålig (och billig) jämfört med en annan? Finns det olika mätmetoder?
--
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
 Click to see the full signature
Reply to
Sado
Loading thread data ...

japp, den dyra kör med dgps, en extra mottagare för en markbaserad sändare den håller koll på och skickar korrektionsdata(har jag för mig)

det finns en hel del nyttigt att läsa om gps på

formatting link
under navigation

och en annan sak, det med 25m nogrannhet är inget fast och korrekt värde beror på en hel del saker och kan med lättthet skilja flera hundra meter om du har otur

Reply to
Hannu Kandelberg

Nah, bägge har DGPS enligt ovan. Bägge går på EGNOS, dvs satellitbaserad korrektionsdata. Ändå är den billiga kass (?).

--
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
 Click to see the full signature
Reply to
Sado

38-2000 har, precis som många andra GPS-mottagare ingen inbyggd radio- mottagare för DGPS. Den kräver att du kopplar till en mottagare för differenssignalen. 25 m är säkert vad de tycker att den ger utan differenssignal.

EGNOS är inte i riktig drift ännu och när den kommer i drift så kan den bara användas när mottagaren har relativt fri sikt åt söder där de geostationära EGNOS-fåglarna finns.

Den billiga är en enkel och billig plastbubbla med en enkel antenn och en enkel GPS-mottagare i. Målgruppen är de som vill ha det absolut billigaste. Tänk glad amatör som vill använda sin laptop som navigerings- system i sin bil.

Den dyra mottagaren är mycket mer robust och dess målgrupp är de som absolut vill ha något som de kan lita på. Tänk en lantmätare som mäter in mark för avverkning eller för att bygga en väg.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.com/
Reply to
Goran Larsson

Sado wrote / skrev:

Frågeställningen är självklart intressant. Jag är mycket nyfiken själv...

Men, vad tänkte du ha GPS'en till?

Jag har en Garmin etrex legend, 12 ch mottagare. Classe säljer väl Garmin Gecko har jag för mig.

Min legend har som bäst 5 meters (uppskattad) noggrannhet. Noggrannheten är inte bara kopplad till antalet satelliter, ibland får jag väldigt bra värden på 4 st och ibland ganska dåligt på 8 st.

Garmin's tekniker förklarar att det har mer med radioreflektioner (inteferens) än med antal satelliter att göra. Den 12 kanaliga mottagaren säkerställer däremot att den ständigt är "redo" på en mängd kanaler att ta emot nya signaler när man kommer runt ett hörn eller liknande.

Jag använder min som färddator på MC'n och för geocaching

formatting link

Normalvärden är mellan 15 och 7 meter i verkliga livet. (Sämre inne i stan, när man bara har himmel frammåt och bakåt längs gatan och svänger 90 grader ofta.)

./Erik

Reply to
Erik

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.