voltage antiek straalkacheltje ?

Heren, ik heb een antiek straalkacheltje van Inventum staan. Er zitten twee spiralen in, die gemakkelijk los te halen zijn. Op elke spiraal unit staat 120V 4,2 Amp. Klemmende vraag: is dit kacheltje voor 110 of voor 220 Volt? Ik meen me iets te herinneren van de middelbare school dat als die twee spiralen in serie staan, dat het geheel dan voor 220 Volt is, maar het is alweer bijna vijftig jaar geleden :-)

Paai

Reply to
paai
Loading thread data ...

Klopt als een vinger Bij een serieschakeling is de stroom die door de weerstanden loopt gelijk, en een parallelschakeling de spanning op de weerstanden gelijk. Zet de spiralen in serie en je kunt em op 220V gebruiken.

Reply to
Pasq

Dank. En zo snel :-)

Intussen heb ik hem eens open gemaakt en de orginele schakeling is parallel, waarbij een element altijd aan staat en het tweede kan worden ingeschakeld met een prachtige oude, vernikkelde schakelaar. Hij is dus gebouwd voor 110 volt, maar als ik de schakeling verander, zodat ze in serie staan, kan ik hem op 220 gebruiken. Correct?

Reply to
paai

Zeker, alleen kun je dan nog maar schakelen tussen aan (ongeveer 1000watt) en uit, geen 2 standen meer.

Reply to
(on)wijs man

. Hij is dus

Waar vind je heden ten dagen nog 220 Volt???

En om even correct te blijven, Je straalkacheltje is oorspronkelijk gemaakt voor 120 Volt. Door nu de elementen in serie te zetten, kun je deze nu voor 240 Volt gebruiken.

Op 230 Volt zal deze het ook prima doen. Denk je wel even aan die schakelaar, of de schakelaar afkoppelen, of beide elementen afschakelen. Maar niet (per ongeluk) 2 elementen parallel zetten, dat gaat op 230 Volt niet lang goed.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Als je toch om wilt kunnen schakelen tussen heel en half vermogen neem je een dikke diode - iets van 600V/10A of zo - en zet die in serie met de elementen. Zolang die diode in serie staat met de elementen heb je half vermogen. Als je de diode kortsluit met die schakelaar heb je vol vermogen. Let wel op goede isolatie en zorg ook dat de diode zijn warmte kwijt kan.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:4b6575ac$0$7092$ snipped-for-privacy@dreader32.news.xs4all.nl...

Beste Petrus, Als ik vragen mag,waarom 600V ? Ik heb dat ook op zo'n manier gedaan,maar dioden van 250V/2A die ik paralel heb geschakeld en in serie met de verwarmings element,en dat gaat goed tot nu toe,of is dat soms verkeerd,ik ben wel geintresseerd. Hartelijke groeten Werner

Reply to
Werner Crolls

Als je het net gelijkricht, gebruik je altijd een diode met een spanningsvastheid van 2 maal de piekspanning van het net, dus minstens

650V. In de praktijk gebruikt men altijd 800 of 1000V.

Zolang je niks gaat afvlakken of bufferen zal het prima gaan met 1 maal de piekspanning, dus zeg een diode van 400V. Jouw diodes van 200V zijn dus kennelijk stiekum zwaarder dan dat erop staat.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik zou dat kacheltje mooi oppoetsen en ergens ten toon stellen. Voor een paar tientjes haal je een nieuwe kachel die wel aan de huidige veiligheidseisen voldoet.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Ik zou eens contact opnemen met Inventum, de fabriek bestaat nog steeds en zit in Bilthoven. Ze kunnen daar ongetwijfeld technische informatie geven. En misschien hebben ze wel interesse in dat ding voor in hun museum.. :-)

Reply to
Omnibus

Dank voor de uitleg Maarten,het waren BY27 metal construktie en ook nog groene plastiek construktie,recup uit zw TVs van vroegere jaren.

Hartelijke groeten Werner

Reply to
Werner Crolls

Dat zal geen enkel probleem zijn, want die dingen zijn op de volle tweevoudige piekspanning berekend (die kregen ze in zo'n z/w TV ook wel degelijk voor hun kiezen).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Alleen als beide spiralen hetzelfde zijn!

P.

Reply to
P.

En omruilen voor een nieuwe...

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Uiteraard. Allemaal bedankt voor de info.

Paai

Reply to
paai

Ik kan dat alleen maar beamen. Ik heb zelf een hele antieke broodrooster van Philips, prachtig verchroomd jaren 60 ding. Maar levensgevaarlijk. Ik heb het ooit meegemaakt vroeger, toen ik hem nog ooit gebruikte, dat een boterham in brand vloog. Wat bleek nu de oorzaak te zijn, een van die "kaartjes" waarrond de verwarmingsdraden gewikkeld zijn, was een beetje krom gaan staan en maakte contact met zo'n ijzerdraadje dat de boterham geleid. Drie kwart van de weerstand was kortgesloten en het ding stond vreselijk te gloeien waardoor de boterham vlam gevat had. Ik had veel geluk dat hij in een geaard stopcontact stond want het ding stond gewoon helemaal onder spanning. Met een aardlekschakelaar had je, ook zonder geaard stopcontact, wel iets van beveiliging gehad. Maar het blijft levensgevaarlijk.

Ik kan dus ook alleen maar afraden om dat prachtige antieke kacheltje te gebruiken als optische aandachttrekker, liefst zonder netsnoer, en voor verwarming een veilig toestel te kopen.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Zucht, ik bedoelde natuurlijk "aanraden".

om dat prachtige antieke kacheltje te

Reply to
Rene

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.