[Verzoek] Belichten printplaat

Hoi,

Binnenkort wil ik een printplaatje maken, en heb inmiddels allerlei zaken al aangeschaft. Printplaat, ontwikkelvloeistof, etsmiddel, zelfs een uitgeprinte PCB-layout heb ik hier liggen. Ik heb geprobeerd om met een -geleende- UV-gezichtsbruiner het geheel te belichten, maar het resultaat was triest.

Is er iemand -met ervaring en een goed belichtingsapparaat- die me uit de brand wil / kan helpen ? Omdat ik in Hoogezand (provincie Groningen) woon, zoek ik iemand in dezelfde omgeving.

Alvast bedankt voor de helpende hand,

Bernard

P.S. verwijder "ditweglaten" uit het reply-adres.

Reply to
bbboelens
Loading thread data ...

Bernard, Ik doe het al jaren met een oude hoogtezon en dat werkt prima. Volgens mij moet het met een gezichtsbruiner ook kunnen. Je moet de eerste keer natuurlijk wel eerst een proef-printje maken om de juiste afstand en belichtingstijd te bepalen. Ligt het mislukken wel aan de belichting of wellicht aan het ontwikkelen of iets anders? Ben benieuwd hoe je te werk bent gegaan. Groet,

Hans.

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Hans

Hi,

ik werk reeds jaren met een simple uv-lamp (ultra-vitalux van osram 300w). De film leg ik op de fotogevoelige print met daarop een glasplaat plus enkele gewichtjes om als mooi tegen elkaar te drukken. De lamp op een halve meter van de plaat geeft een belichtingstijd van ongeveer 10'. (zeker uitproberen met proefplaatjes). Welke printer gebruik je voor de PCB-layout, ik denk dat een lazerprinter de enige goeie is voor dergelijke job. Vroeger liet ik mijn films maken bij een drukker, dit geeft de beste kwaliteit. Je moet eens het volgende proberen: de uitgeprintte film overvloedig bestrijken met chineese inkt en goed laten drogen. Daarna onder de waterkraan de inkt wegspoelen (ik wrijf de inkt los met een natte prob watten). Je zult zien dat de zwarting van de baantjes nagenoeg volledig is. Wanneer de zwarting van de baantjes perfect is mag de beluchtingstijd wat langer zijn zonder problemen te geven. Veel succes

Marc schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Marc

Op Wed, 3 Nov 2004 21:59:25 +0100 schreef "Hans" :

Glasplaat op de gezichtsbruiner gelegd. Daarna gezichtsbruiner deels met een boek ondersteund (gezichtsbruiner was aan de bovenkant minder dik dan aan de onderkant, dus lag hij scheef op tafel). Maar de lampen staan ook nog eens op ongelijke afstand van de glasplaat. Ze staan in een soort halve cirkel. Dus,. eerst gleed de glasplaat eraf, daarna viel het kastje om en uiteindelijk was het volgens mij ook niet goed belicht, vanwege de verschillende afstanden van de TL-balkjes ten opzichte van de glasplaat. Mijn uiteindelijke -dubbelzijdige- printplaat meet 16 bij 8 cm. Dus ik had een reep van 2 x 16 cm (van Europrint) over. Daar heb ik diverse teststukjes van gemaakt om de belichtingstijd en ontwikkeltijd mee te achterhalen. Ik dacht: het etsen zal altijd wel goed gaan. Maar helaas,. te weinig teststukjes om de 1e 2 stappen volledig uit te kunnen voeren.

Tsja,. en ik werd het op een gegeven moment zo beu, dat ik hoopte dat er iemand in de buurt me even uit de brand kan helpen. (gezichtsbruiner is -zoals je kunt begrijpen- inmiddels weer weggebracht. Een !$^%&*-apparaat !!)

Tot zo ver mijn ervaringen en nogmaals een oproep of iemand me kan helpen...

Reply to
bbboelens

Gezichtsbruiner werkt prima printen van de layout is altijd het grote probleem ik werkte vroeger altijd met Calcpapier en een inktjetter Heel mooi gaat het met lijnfilm en een vergrotingskoker Printen maken is trouwens iets wat je echt door veel mislukkingen moet leren dus wanhoop niet direct , meestal gaat het na de 32´ste keer probleemloos

hier nog een keer het verhaal :

Het ligt ook heel erg aan de inkt , ik kon vroeger goede layouts maken met mijn oude olivetti inkjetter , Toen heb ik een tijd een canon gehad waarmee het een stuk slechter ging , met mijn laatste HP ging het weer prima . Tot ik mijn catridge ging bijvullen , nu vloeit de inkt uit in het calcpapier Belichting is altijd wel heel kritisch met calc , bij mij ging het goed als ik 45 sec belichte met een old fashion hoogtezon op 50 cm afstand Met een 5 buis gezichtsbruiner reken op 110 - 200 seconden leg de print met de layout op tafel en een glasplaat erop en de gezichtsbruiner er 30 - 50 cm boven. Soms moet je twee afdrukken maken en die precies over elkaar leggen om voldoende dekking te krijgen. Verder is de verdunning van de ontwikkelaar ook erg kritisch Zorg voor een goede verdunning zelfs met gootsteen ontstopper werkt het goed ongeveer een halve afgestreken eetlepel op

500 cc water Bij iedere nieuwe aanmaak maakte ik eerst een aantal proefstrookjes ik heb mijn ontwikkelaar meestal op 40 graden , zorg dat je stromend water bij de hand hebt zogauw de belichte print in de ontwikkelaar verkleurd gelijk afspoelen.

Als je de beschikking hebt over een oud vergrotings apparaat kun je die prachtig gebruiken als repro camera om met lijnfilm te gaan werken , dat is eigelijk de enige goede manier

1 Je kunt de layout 2:1 uitprinten op gewoon papier en plaats deze in het belichtingsraam je kunt deze hele procedure doen bij gewoon rood doka licht. 2 Doe een negatief in de ontwikkelkoker en stel hem in goed scherp zoals je Z/W foto zou afdrukken. , de koker hoogte kies je zodanig dat de negatief afbeelding net de hele tekening bedekt. 3 doe de vergrotingslamp uit 4 klem in de negatiefhouder een stukje lijnfilm 5 Steek het witte dokalicht enkele seconden aan De tijdsduur hangt af van de lensopening ( gebruik F4 - F8 ) , de lichtsterkte en de afstand van de lampen tot de tekening 6 ontwikkel het stukje negatief met lijnfilm ontwikkelaar en fixeer het 2 minuten , daarna goed speoel en drogen 7 Plaats dit negatief weer in de negatiefhouder ver verklein de koker hoogte tot de juiste maatvoering. Denk aan het scherpstellen 8 Leg een stuk lijnfilm in het belichtingsraam ( met de gevoelige kant boven = matte kant) 9 die de vergrotingslamp 0,5 - 1,5 sec. aan en weer uit 10 ontwikkel , fixeer en spoel dit stuk lijnfilm op de normale manier

Als je alles goedgedaan hebt heb je nu een layout die echt blank en echt diepzwart is . Ook hele dunne lijnen gaat erg goed op deze manier , ik heb lijnen gemaakt tot 0,1 mm op 0,3 mm afstand zonder breuken.

Lijnfilm wordt o.a. geleverd door kodak en Agfa een pak van 100 vel 18x24 koste toen ruim Fl 300.- maar je kunt het bij de betere fotozaken ( Als die er nog zijn in dit digitale tijdperk) ook kleinere pakjes krijgen van 5 of 10 vel en ook kleinere maten b.v. 10x15 cm

Groeten Jack.

schrieb im Newsbeitrag news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
jack donio

Ter nuancering :

Ik had in totaal 3 Euro printplaten gekocht bij Reichelt Elektronik (Duitlsand) en ging er al vanuit dat ik het inderdaad niet zo 1, 2, 3 onder de knie zou hebben. Ik wil namelijk -MINIMAAL- 2 maal een dubbelzijdige printplaat maken.

Inmiddels heb ik 1 volledige Eurokaart er doorheen gejast, de 2e heb ik een strip van 2 cm verwijderd en gebruikt / getest.

Verder : De gezichtsbruiner is een staand model, waarbij de bovenkant minder diep / dik is dan de onderkant. Leg ik hem dus plat op de tafel, dan ligt hij dus schuin achterover. Eerst heb ik geprobeerd om

2 lege waspoederdozen naast de kast te plaatsen om daarop de glasplaat te leggen. Maar ik heb het vermoeden dat de glasplaat dan te ver van de UV-kast ligt. Maar,. zoals ik al zei, de kast ligt ook nog eens scheef, dus geen regelmatige belichting.

Vervolgens de glasplaat rechtstreeks op de kast geplaatst, en jawel, die gleed er -nog tijdens proefbelichting- af. Toen een boek -om de kast recht te laten liggen- onder gelegd, waarbij -tijdens de belichting- de kast er voorzichtig vanaf viel. Vervolgens rondom ook boeken aangebracht, zodat het geheel niet meer kon schuiven. Maar ook weer niet goed belicht : of te korte belichtingstijd of de stand van de TL-buizen zijn hier debet aan. De lampen zitten namelijk in een soort halve cirkel geplaatst in de kast. Dus, lamp 1 en 4 (buitenste

2) zijn dichtbij de glasplaat. Lamp 2 en 3 (middelste 2) zitten verder van de glasplaat verwijderd.

En even tussendoor : ik print met een zwart-wit laserjet van Lexmark, en de uitdraai ziet er op zich mooi zwart uit. Tuurlijk, nooit helemaal perfect zwart waar je niet meer dorrheen kunt kijken.

Toen ik er vervolgens achterkwam dat ik inmiddels 1 volledige dubbelzijdige Eurokaart had verbruikt, en alleen nog stond te klooien met de belichting, en dus het ontwikkelen en etsen nog voor de boeg had, werd ik het even beu.

Natuurlijk kun je ook zeggen : Koop "even" een goede belichtingskast, maar die krengen zijn op zijn zachts gezegd : prijzig (180 Euro). En al helemaal om alleen even 2 printjes te belichten.

Tsja,. ik denk dat je goed kunt begrijpen dat ik niet ver verwijderd was van het stadium : Ik gooi die $&#*#! verdomde UV-gezichtsbruiner nu het raam uit !! Uit voorzorg heb ik hem maar teruggebracht.

Vandaar mijn vraag of iemand (met een goede kast en ervaring) het printplaatje voor me zou willen belichten. Dat is het minste wat ik kan vragen. Maar goed, nog geen concrete hulp ontvangen per reactie of e-mail.

Nog steeds wachten op een aanbod,

Bernard

Reply to
bbboelens

Dat kan nog 'schrikken' worden :-) Ik heb films gezien die 'pikzwart' waren en tegelijk hartstikke UV-transparant. Anderom trouwens ook.

Tja. Als je daar nou even een woonplaats bij zet, dan wordt het allemaal meteen een stuk helderder.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Ik heb toendertijd bijn a 25 jaar geleden wel enige pcb gemaakt met een UV tl buis. Even op zolder lopen zoeken, behalve wat Sjors boeken uit 1969, geen UV buis gevonden. Zaterdag maar weer kijken met de zaklamp. Oja postkode ca. 9400

-- JandeBehanger. begin brakke-newsserver-van @home.exe

Reply to
jandebehanger (at) home

Voor het belichten van fotogevoelig print materiaal moet je lamp een UV-A type zijn. Het glas moet UV-A doorlaten, dus bijv. kwarts-glas.

Een normaal raam laat geen UV-A door, dus dit glas is niet geschikt. Ik weet niet zo snel wat een gezichtsbruiner voor UV licht type is.

Ik heb ooit zelf een lichtbak gemaakt van een TL armatuur. Dit werkt prima, de juiste belichtingstijd moet je zelf dmv proefjes zien te vinden.

Ik woon niet in de buurt van de provincie Groningen, succes !

Peter

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Peter Meinsma

"Peter Meinsma" schreef in bericht news:1c984$418a71a8$3e3a5629$ snipped-for-privacy@news1.zonnet.nl...

Een tijd terug beweerde men in Elektuur nog dat gewoon glas prima geschikt was.

Rene

Reply to
René

Ik dacht dat ik een vervolgbericht had geschreven. Een bericht met een bijna identieke header : [Verzoek] Belichten printplaat Maar goed,. zal wel door de gemoedstoestand komen. (Lichtelijk geirriteerd en teleurgesteld)

En voor de duidelijkheid: ik woon in Hoogezand.

Groet,

Bernard

Reply to
bbboelens

Op 4-11-2004 heeft René verondersteld :

Precies, da's mijn ervaring ook. :-)

--
Moi
Paul
We could win a million pounds.
Reply to
Nieuwtje

Ik heb jarenlang belicht met een zelfgemaakte belichtdoos met gewoon glas. Het is best mogelijk dat ik daardoor een factor langer moest belichten, maar who cares?

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
Webshop for PICs and other electronics
formatting link
Teacher electronics and informatics

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

Ik gebruikte vroeger mijn HP deskjet. De originele HP inkt was *niet* goed UV-zwart, de (naamloze) navulinkt die ik gebruikte *wel*. Het verschil was met het blote oog niet te zien.

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
Webshop for PICs and other electronics
formatting link
Teacher electronics and informatics

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.