twee voedingen in serie

Hoi, ik heb twee precies dezelfde positieve voedingen (LM317), dus met Plus en Massa, elk een eigen trafo, 12 V. Kunnen die in serie geschakeld worden om 24V te krijgen? Kan ik ze ook in serie als een symmetrische voeding te gebruiken (dus +12V, Massa en -12V)? Als dat laatste waar is, waarom zou men dan een LM337 hebben gemaakt om een symmetrische voeding te bouwen? Dirk

Reply to
Dirk
Loading thread data ...

Ja, dat kan.

Dat kan ook.

Een fabrikant wil een ruime keus bieden, dus voor die specifieke toepassing is een LM337 beter. Heb je maar 1 IC nodig.

Maurits

Reply to
Maurits

Ok, dank je voor het antwoord, Maurits. Nog een nabrander. Als ik de twee in serie zet om als een symmetrische voeding te gebruiken, kan ik dan het knooppunt, de massa, nog wel aan de kastaarde leggen? Loopt in dat geval de onderste voeding niet leeg in de aarde, netzoals dat zou gebeuren als ik een enkele voeding met de plus aan de kast zou leggen? Dirk

"Maurits" schreef >> Hoi, ik heb twee precies dezelfde positieve voedingen (LM317), dus

Reply to
Dirk

"Dirk" schreef in bericht news:TY1sd.3730$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com...

Nee, als het apparaat geaard is zal je beide apparaten zwevend moeten gebruiken. Bij enkelvoudige voedingen ligt de min meestal aan massa. Sommige prof voedingen, Oltronixs bijv. hebben de min zwevend en dan zitten er 3 aansluitingen + - en massa. Dan kan de min en massa extern doorgelust worden.

Loopt in dat geval de onderste voeding niet leeg in de

Zorg dat je beide apparaten niet tegen elkaar zet en geen randaarde gebruiken dan zijn ze beiden zwevend en kan je ze veilug in serie zetten.

Maurits

Reply to
Maurits

Duidelijk, zeer bedankt! Nu snap ik - waarschijnlijk - ook waarom er symm. voedingen zijn met LM317 en LM337, dan hoeft de massa niet zwevend te zijn?

"Maurits" schreef in bericht news:coqihs$1m3p$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
Dirk

"Dirk" schreef in bericht news:UU4sd.4120$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com...

Bij symmetrische voedingen heb je twee spanningen, hoe die beiden geregeld en gestabiliseerd zijn, hoe dat gedaan wordt maakt niet zoveel uit. Het ook met een paar transistors en een zenerdiode per voeding.

Maurits

Reply to
Maurits

Hoi Dirk,

Dirk wrote:

Je hebt al meer goede reacties gehad maar vergeet alleen nog even niet over beide voedingen een antiparalelle diode te zetten die de uitgangsstroom van (een van) de voedingen aankan, iets van een 1N5402 oid. Die diode is om in geval van uitvallen van een van je voedingen de uitgevallen voedingsuitgang te beschermen tegen negatieve spanningen (en mogelijk defect raken/ontploffen van oa. elko's daarin). Dit voor het geval het twee "losse apparaten" zijn, waar het dmv. zekeringen stekkers of (net)schakelaars mogelijk is er een uit te zetten of indien intern in een apparaat niet uit te sluiten is dat ze niet altijd tegelijk uit en inschakelen.

succes, groeten van Bart

PS: antiparalell: met de anode aan de - van de 12V, en de cathode aan de +, bij de tweede voeding een tweede diode precies zo aansluiten.

Reply to
Bart Jorritsma

Ik bedoelde dus twee aanelkaargeknoopte voedingen met een 317 en een 337. In dat geval is voor beide voedingen de massa toch wel nul en kan de massa aan de kastaarde en hoeft niet zwevend te zijn, toch?

"Maurits" schreef in bericht news:coqnv3$20hv$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
Dirk

"Bart Jorritsma" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@student.utwente.nl...

Ok, ook da's duidelijk, goeie tip, bedankt, want ik geloof dat ik dat al eens heb gehad, eentje uitgezet. Hangt alleen nog een vraagje in de lucht, of het klopt dat met een gewone symmetrische voeding (LM317 en 337) de massa niet hoeft te "zweven" en bij een kunstmatige symm. voeding (2x LM317) wel. Klopt dan toch?

Reply to
Dirk

"Dirk" schreef in bericht news:x3isd.3143$ snipped-for-privacy@amsnews03-serv.chello.com...

Ik begrijp niet wat je bedoelt, of er nou een enkelvoudige spanningsregelaar inzit of eentje die zowel + als - kan stabiliseren maakt niet uit. Een symmetrische voeding kan je schematisch als twee afzonderllijke voedingen beschouwen. Alleen zit bij de ene de plus aan de nul en bij andere de min. Dan krijg je + 0 - op de drie aansluitklemmen. Die nul kan je ook nog eens aan massa (=chassis/kast) leggen van een extern te voeden schakeling.

Maurits

Reply to
Maurits

Maurits, ik bedoel dit:

  • een symmetriche voeding opgebouwd uit twee positieve voedingen in serie: het nulpunt, de massa, moet zwevend zijn volgens een jouw eerdere antwoord en kan niet aan de geaarde kast.
  • een symmetrische voeding opgebouwd uit een negatieve en een positieve voeding in serie: het nulpunt, de massa, hoeft niet beslist zwevend, kan ook aan de geaarde kast. De vraag was of dat laatste klopte.

"Maurits" schreef in bericht news:cosin2$1bc7$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
Dirk

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.