tv groen en met strepen

De opbouw van een chassis is vrij karakteristiek per merk, je leert naar de kleine dingetjes kijken. Ik zou echt niet weten _welk_ Vestel chassis het precies is (tenzij ik alle opschriften ingezoomd zou kunnen lezen). De Thomson buis herkende ik aan de afbuigspoel.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Dingen als printindeling, onderdelenkeus enz bedoel je?

Reply to
radioamazing

Ja.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Een probleem met vestel zou ook zijn, dat ze teveel onderdelen op een veels te kleine print willen zetten(grotere print kost natuurlijk meer), waardoor onderdelen veel warmer worden dan normaal, en dus sneller stuk gaan, klopt dit?

Reply to
radioamazing

De warmtehuishouding in het apparaat, ontwerp, dimensionering van onderdelen en de kwaliteit van onderdelen hebben allemaal invloed op de levensduur van het apparaat.

Van halfgeleiders en zeker elco's is het bekend dat de levensduur snel terugloopt bij een hogere temperatuur. Dus als een elco vlak naast een onderdeel staat dat bij normaal bedrijf heet wordt, dan zal ie het niet lang uithouden. Bij het ontwerp van de print kan je hiermee rekening houden, of juist niet.

Bij het ontwerp kan je rekening houden met verouderingseffecten (bijv. de capaciteit van elco's loopt terug naar mate ze ouder worden), of juist niet. Een ontwerp kan zodanig zijn dat onderdelen niet op het randje van hun kunnen (of er net overheen) belast worden, of juist niet. Bij het ontwerp kan je ook beveiligingen inbouwen dat gevolgschade t.g.v. een defect onderdeel beperkt blijft, of juist niet.

En zelfs al is het ontwerp degelijk, dan nog kunnen slechte kwaliteit onderdelen roet in het eten gooien.

Uiteindelijk is het voor een fabrikant een kosten/baten afweging. Hoeveel kost het om een product een klein beetje betrouwbaarder (of repareerbaarder) te krijgen en hoeveel gaat dat opleveren? Mijn inschatting is dat het voor fabrikant nauwelijks iets oplevert zolang het product het pakweg 3 jaar uithoud. Echter uitknijpen van de productiekosten van een product levert direct geld op.

Reply to
Dombo

Wat dat betreft mag de wetgeving wel wat strakker. De juiste formulering is lastig, maar in principe zou je bij een tv bijv. een ontwerp moeten bouwen wat minstens 5 jaar zonder service mee gaat, gemiddeld. Evt. gekoppeld aan een label wat aangeeft hoe lang de fabrikant denkt dat het ding meegaat.

Maar ja, dat zijn dan weer van die idealistische dromen die schijnbaar niet verwezenlijkt kunnen worden. Misschien als de grondstoffen uiteindelijk zo tergend duur worden dat ze wel degelijk en modulair gemaakt *moeten* worden. Maar da's vooruitdenken, en dat levert niemand op de korte temijn voordeel op, dus waarom zouden we?

Bram

--
Bram Avontuur (http://www.stack.nl/~brama/) 

"What's worse; ignorance or apathy?   Who knows? who cares!"
Reply to
Bram

Dan kan vestel en co hun deuren onmiddelijk sluiten :P Maar hoeveel mensen zijn er nou niet die na een jaar of 3 alweer een nieuw toestel willen?

Reply to
radioamazing

Ik zal er niet om huilen :)

Dat valt wel mee, denk ik. Bij interessante nieuwe ontwikkelingen zal het verloop wel sneller zijn (overgang z/w -> kleur, platte panelen). Maar naast deze 'feature' factor kopen de meeste mensen die ik ken pas een nieuwe als de oude kuren vertoont, of op is.

Bram

--
Bram Avontuur (http://www.stack.nl/~brama/) 

"What's worse; ignorance or apathy?   Who knows? who cares!"
Reply to
Bram

Een wat praktischer invulling zou zijn een verplichte "coulance" regeling die de consument gemakkelijk kan afdwingen bij de leverancier. Op dit moment moet je naar de rechter als de leverancier niet meewerkt, wat vele malen meer kost dan het bedrag waar het om gaat.

Je hebt daar denk ik wel de kern van het probleem te pakken, grondstoffen (en transport) is goedkoop, arbeid is duur. Dat betekent dat vervangen vaak goedkoper is dan repareren.

Het probleem voor de fabrikant is dat dat de aanschafprijs van het product duurder, en daarmee onaantrekkelijker, maakt. Zolang de consument liever een goedkoop apparaat heeft dan een apparaat dat betrouwbaar is (wat moeilijk in de winkel te beoordelen is), gecombineerd met het feit dat een beetje reparatie voor veel apparaten al snel de nieuwprijs benaderd of overstijgt, heeft ook de fabrikant weinig keus.

Reply to
Dombo

Nee, in principe niet.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Deze droom was ooit verwezenlijkt, sterker nog, in theorie overtroffen. En toen viel het ijzeren gordijn... Stassfurt heeft daarna nog televisies gemaakt maar moest mee in het marktgeweld.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.