tv groen en met strepen

In deze nieuwsgroep schijnen nogal wat tv kenners te zitten. Mijn vraag: Een Philips tv, model 28pw8506/12r, made in France, heeft het volgende probleem: Het beeld is erg groen, vooral de donkere delen worden niet zwart, maar groen. Bovendien zijn duidelijk veel teruslagstrepen te zien. Ook gaat de tv soms vanzelf uit en even later weer aan. Een slecht contact dat afkoelt? Het laatste heeft misschien niets met het eerste te maken? Wie weet raad? Alvast bedankt. Marko.

Reply to
marko
Loading thread data ...

kan slecht contact zijn maar alweer lijkt het richting de buis te gaan. Is het type esf dan ben je bijna geheel zeker dat die stuk is.

Reply to
radioamazing

Het uitgaan hoeft niet aan het beeldbuisprobleem te liggen. Als het groen eerst fel wordt en het toestel schakelt daarna af, dan zijn de problemen

100% zeker op de beeldbuis terug te voeren. Anders zou je in service default mode (standby, 062596, menu) de foutcode moeten uitlezen, soms kan je daar nog wat uit afleiden.

De oorzaak van het willekeurig uitschakelen kan eventueel ook een slechte soldering zijn, en voor de zekerheid zou je de netschakelaar kunnen controleren (maar dat is eigenlijk een probleem van oudere modellen).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nog twee aanvullende tips:

1) Als je de kap van het toestel haalt en het laat spelen, kijk dan uit. Dit chassis, de EM2E, is voor een groot deel niet geisoleerd van het net. Het hoogspanningsdeel en de afbuigspoel hangen rechtstreeks aan het net en voeren dus spanning ten opzichte van aarde. 2) Als je besluit om het toestel te blijven gebruiken, kan je proberen de beeldbuis op zijn kop te monteren (aansluitingen afbuigjuk omwisselen om te voorkomen dat je dan zelf ook op je kop moet gaan zitten). Dit zou naar verluid na wat langere tijd spelen soms helpen tegen het beeldbuisprobleem.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Deze manier is toch al jaren verboden? Waarom hebben ze hier dan voor gekozen als het zo gevaarlijk is?

Reply to
radioamazing

Nee, hoor zolang alle aan de buitenkant aanraakbare metalen delen op z'n minst galvanisch gescheiden van het net zijn mag dat. Bij dit specifieke chassis zijn de groot verbruikers niet galvanisch gescheiden, maar het klein-signaal deel wel, zodat dit voor de gebruiker geen gevaar oplevert als deze iets op het apparaat aansluit.

Het is alleen gevaarlijk voor een niet-oplettende/onwetende reparateur. En deze constructie is ongetwijfeld goedkoper dan alle elektronica galvanisch te scheiden.

Reply to
Dombo

Nee, waarom? Het apparaat voldoet netjes aan de eisen van dubbelgeisoleerd, alle aansluitingen voor externe apparaten zijn netgescheiden.

Goedkoper om te produceren en bovendien milieuvriendelijker (lager verbruik, een paar onderdelen minder).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dacht het gezien de enorm strenge veiligheids eisen tegenwoordig.

Ontbreken van de voedingstrafo heb ik ergens gelezen? Wordt deze methode veel toegepast?

Reply to
radioamazing

Je kan toe met een kleinere trafo, omdat de de delen die veel stroom verbruiken niet meer via de voeding maar min of meer direct uit het net gevoed worden.

Vroeger (voor pakweg 1980) hadden verreweg de meeste TV's geen enkele vorm van galvanische scheiding. Bij het werken aan dit soort TV's was het dus oppassen. Sinds TV's standaard audio/video (SCART) aansluitingen kregen, werd het gebruikelijk om een voedingstrafo meteen bij de netingang plaatsen. Gedeeltelijk wel/gedeeltelijk niet galvanisch gescheiden, zoals bij het EM2E chassis, ben ik nog maar weinig tegengekomen. Een ontwerp als deze is ook wat lastiger om het goed te krijgen.

Reply to
Dombo

ah, eek me eigenlijk wel iets voor vestel, konden ze op bezuinigen :P

formatting link

Op deze foto zie je drie trafo's, een lijntrafo, eentje midden voor- aan, en eentje rechts naast het chassis, welke is nu de voedingstrafo?

Reply to
radioamazing

De lijntrafo vervult een dubbele rol als voedingstrafo. Nou is dat bij nader inzien niet helemaal waar, er zit bij de EMx.xx en de A02 wel een spoel in de voeding voor de voor-regulatie en voor een paar hulpspanningen, dus echt minder onderdelen kost het niet. De lijntrafo als voedingstrafo met netscheiding gebruiken, komt in de geschiedenis wel meer voor (*). TV-ontwerpen die in hun geheel aan de netspanning hangen waren vroeger overigens heel gewoon, waarbij de TX400U in 1951 het tijdperk begon en de GR1AX die tot ongeveer 1993 is geproduceerd bij mijn weten de eer heeft dit tijdperk af te sluiten, of er moet nog een of ander hork van Thomson langer in productie geweest zijn.

(*) De Loewe C5000 van eind jaren '70 had een thyristorontwerp waarbij de lijntrafo ook als voeding diende. Ik denk dat de afbuigspoelen daar ook aan het net hingen. Salora heeft het beruchte Ipsalo systeem gehanteerd in diverse chassis zo rond 1985..1990. Hierbij was er sprake van 1 trafo maar van 2 schakeltransistoren (1 voedingstor en 1 lijntor), dus de afbuiging zelf hing secundair. Grundig heeft korte tijd een variant daarvan gebruikt in de CUC3300, 3400 en 3510. Vooral de Salora's waren lastig te repareren, met Grundig als goede 2e.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ze zouden het inderdaad nooit goed werkend krijgen, voor zoiets heb je namelijk ontwerpers nodig... Vooral een ontwerp als de Ipsalo lijkt bij een eerste kennismaking meer op toverij dan op electronica. Met thyristorafbuigingen heb ik eigenlijk weinig te maken gehad, maar daarover deed dat verhaal ook de ronde.

Die rechts naast het chassis heeft als het goed is maar 2 draden en zit er voor de PFC (cosinus phi correctie). Blijft over de trafo midden vooraan voor de voeding.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat bedoel je precies met cosinus phi correctie, en waarom eigenlijk naast het chassis?

Reply to
radioamazing

Hetzelfde als de PFC (de afkorting staat voor power factor correction) in computervoedingen, een maatregel om de stroom en de spanning gelijk te laten lopen inplaats van ten opzichte van elkaar in phase verschoven. Dit vindt het energiebedrijf wel zo prettig. De cosinus phi is 1 als de stroom en spanning exact in phase zijn, het opgenomen vermogen in VA is dan exact gelijk aan het opgenomen vermogen in W. Inductieve, capacitieve en schakelende belastingen laten de cosinus phi dalen. Voor een gedetailleerdere uitleg, zie de archieven van deze groep (dacht ik), of anders gewoon op het www googlen.

Ernaast, omdat het een "afterthought" is. De nieuwste generatie voedings-IC's doet de correctie zelf, of er is een extra schakelende voorregeling op het chassis aanwezig. Bovendien zou een dergelijke spoel te zwaar zijn om op de printplaat te monteren.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

er

n

ok=E9, is overegens een vestel chassis van de foto

Reply to
radioamazing

schreef in bericht news:cafb3$477431b1$53564868$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Dat kwam wel veel voor bij duitse en engelse KTV's van rond 1975 introductie: eentje voor de heen en een voor de terugslag. Die K9 uit dezelfde periode had als een van de eerste transistorafbuiging. Dat was te danken aan de toenmalige halfgeleidertechniek. Thyristors voor hogere spanning waren al langer de markt. Qua reparatie waren de thyristortoestellen wat lastiger. Soms zaten er 2 speciale C's parallel in een huis en was er eentje kapot. Dat is wel raar zoeken voordat de fout gevonden was ;-)

Maurits

Reply to
Maurits

Hartelijk dank voor alle moeite. Het heeft toch meer voeten in de aarde dan ik dacht.Vooral het spanningvoerende chassis zit me niet lekker, hoewel dat met een scheidingstrafo natuurlijk op te lossen is. Eens kijken wat ik doen kan. Groeten. Marko.

Reply to
marko

Dat had ik al gezien, en de buis is van Thomson.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Met rubberen zolen en 1 hand in de zak kom je ook een heel eind. Gewoon niet met de handen in het toestel komen als het speelt, scheelt ook al veel.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoe heb je dat gezien? ken je deze? of zijn vestel chassis zo vreselijk slecht dat je ze al herkend enkel door hoe ze eruit zien:P

Reply to
radioamazing

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.