timer-pulsje schakeling

Hallo allemaal, Ik ben op zoek naar een eenvoudige oplossing voor het volgende. Ik heb een relaiscontact dat op een gegeven moment gesloten wordt. Als dat contact gesloten is (dat contact kan ik gebruiken) wil ik graag dat er een elke 5 minuten een kort schakelpulsje beschikbaar is. Ik hiermee elke 5 minuten de bel toets van een GSM telefoon overbruggen, zodat de GSM gaat bellen naar het laatst gekozen nummer. Wie heeft er een idee omdat voor elkaar te krijgen?

b.v.b dank voor de info

Jan

Reply to
Marco
Loading thread data ...

"Marco" schreef in bericht news:434424c4$0$11068$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

dat

met het wereldberoemde 555 ic. WT

Reply to
WT

"WT" schreef in bericht news:0RV0f.13957$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Hmm... een 555 als astabiele multivib met een puls/pauze verhouding van, laten we zeggen, 5ms/5min. Ik zeg niet dat het niet kan, maar het zal niet meevallen schat ik zo. Een hele grote condensator, kan bijna niet anders dan een elco zijn. Heel langzaam laden via een grote weerstand en dan maar hopen dat de lek van de elco niet ongeveer even groot is als de laadstroom. Er zijn nog best wat trucs om dat allemaal in de hand te houden. Even googelen en je kunt te kust en te keur. Persoonlijk zou ik liever een PICje programmeren. Zelfs de kleinste doet dit klusje zonder extra onderdelen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Neem je een 556. Dutycycle van 50%, periodetijd van 5 minuten is dan geen enkel punt. Met de 2de timer maak je er een puls van.

Reply to
Marco

Dat is zeker een optie. Vooral als je er maar één nodig hebt en/of het aantal componenten en de plaats die zij innemen niet zo belangrijk is. Ik schat zo - natte vinger - dat je 5,6MOhm en 33uF nodig hebt. Voor de 5min. dan. Misschien een wat grotere elco om eventuele lek te compenseren. Verder zonodig een deel van de weerstand als instelpotmeter uitvoeren. Dat hangt vooral af van de gewenste nauwkeurigheid. Elco's plegen 20% tolerantie te hebben en daar moet je rekening mee houden. Mijn keus voor een PIC komt vooral doordat ik de nodige tools onder handbereik heb. Maar dat geldt uiteraard niet voor iedereen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:4344fa34$0$154$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

graag

overbruggen,

van,

en

de

geen

Verder

Beste Petrus,

Die natte vinger van jou, 5M6, lijkt mij een te hoge waarde. Beter is het om niet boven de 1M te gaan, en de capaciteit van de elco aan te passen.

Met vriendelijke groet,

Joris

Reply to
Joris Vierpinter

Persoonlijk zou ik liever een PICje

In de design groepen reeds gevreesde "use a PIC / 555" antwoorden zijn al snel opgetekend dit keer. Kunnen we daar niet een soort van 2e Godwin's law voor maken :-))

Ik zou iets creatiefs met een 4060 proberen, veel geschikter voor langere tijden. (Of anders een ATtiny15 oid:-)

--
 - René
Reply to
René

"René" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Tja, wat wil je. Dezelfde soort vragen leveren nu eenmaal meestal dezelfde soort antwoorden op. Dezer dagen zijn we zelfs zo rijk dat we kunnen kiezen. Lange tijd was de 555 zo'n beetje de enige universele timer. Overigens zijn wat mij betreft de achtpotige PIC en de Tiny AVR zoiets als broertje en zusje. Alleen is zover ik weet de eerste bij mijn leveranciers wat goedkoper.

Een 4060 is natuurlijk ook een optie maar die heeft ook extra spullen nodig. Voor een puls van 5min moet je, zo even uit het hoofd, de oscillator op ruim

50Hz laten werken. Om aan het eind van die 5min een pulsje van 10ms af te geven, moet wat nogal wat poortjes of een handvol diodes of een monostable gebruiken. Een 555 bijvoorbeeld:)

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"Joris Vierpinter" schreef in bericht news:c9dfc$4344ffa7$3e3b1be3$ snipped-for-privacy@news.versatel.net...

Joris,

Daar heb je gelijk in, hoewel de (National)datasheet van de LM555 onbekommerd tot 10M doorgaat. In de praktijk kun je in dit geval beter

560k/330uF gebruiken.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Mee eens, dan kan je een NE555 als clock gebruiken, samen met wat diode's; klaar.

Als je nl toch een uC zou gaan gebruiken, waarom dan niet een datakabeltje aan de telefoon..en dan de PIC gewoon netjes aan de telefoon laten vertellen welk nummer die moet draaien? (AT commando's). Is toch een stuk netter :)

Groets,

Jasper

Reply to
Jasper Keuning

Nee joh - In de oertijd, toen ik nog een jong knutselaartje was met veel minder onderdelen als plannen, deed je zoiets al met een goedgekozen Ctje/Rretje in het basiscircuit van de tor om het relais aan te sturen om zo een low cost one shot te maken. Daar ruk je geen extra IC voor aan. (en zeker geen 555, altijd al een hekel aan het ding gehad - met bv. een 40106 heb je 6 poortjes met ieder de mogelijkheid om een one shot, oscillator, PWM, PPM, sirene etc te maken, met minder randonderdelen als met een 555 - maar ja - dat was vroegah)

555 - er is altijd een betere oplossing...:-)
--
 - René
Reply to
René

"Jasper Keuning" schreef in bericht news:di3ft1$kjb$ snipped-for-privacy@netlx020.civ.utwente.nl...

Wat een info allemaal, hartelijk dank, maar............ Ik kan prima iets in elkaar solderen, als ik maar een schema heb. Het ontwerpen van een schakeling gaat mij wat minder af. Maar hoe gaat dat in zijn werk met zo'n PIC, en wat heb ik hierbij allemaal nodig? Misschien een link naar en site met duidelijke uitleg?

b.v.b dank

Reply to
Marco

Dat zeg je om mij te pesten! :-) ..in de 4060 zit allang een handige clock ingebouwd, naast de 2^14 deler.

En als je de gekozen deleruitgang, met een R/C vertraging, de reset aanstuurt, dan heb je ook direct de gewenste one shot.

--
 - René
Reply to
René

Als ontwerpen je moeilijk afgaat ben je veel beter uit met een 555. Daar zijn talloze voorbeeldschakelingen en datasheets van. Neem wel een 7555, GSC555 of NSC555 (dit zijn CMOS uitvoeringen) in verband met hoogohmige ingangen en lage lekstromen.

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

"Marco" schreef in bericht news:434569a4$0$11069$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Ai, een PIC. Voor een grasgroene beginner kost dat vooral veel tijd. Daar bedoel ik niks onaardigs mee. Het heeft mij heel wat tijd gekost om te leren wat ik nu weet. Een goede intro is te vinden op:

formatting link
Als het je interessert en je er verder me wilt, koop je zo'n programmer en ga je er mee aan de slag. Dan is het een goede invertering. Als je alleen maar voor een keer één zo'n schakelingetje wilt maken, kun je beter voor een andere oplossing kiezen.

Een goede inleiding voor 555 timers is onder andere te vinden op:

formatting link
Het schema van de schakeling die jij zoekt staat er praktisch getekend. Alleen zul je zelf bepaalde waardes uit moeten rekenen en dan kom je er achter dat sommige wel eens erg onpraktisch kunnen zijn. Vandaar iemands voorstel om een 556 (dat zijn twee 555 timers in één doosje) te gebruiken. Als je verder googled op 555 timer zul je waarschijnlijk meer informatie krijgen dan je in je hele leven lezen kan. Wel raad ik je aan de datasheet van de 555 (en zonodig ook van de 556) te downloaden en uit te printen.

Een CD4060 is een IC met een oscillatorcircuit en veertien tweedelers eracher. Dat betekent dat je de oscillator frequentie door 2^14=16384 kunt delen. Als je die oscillator op ongeveer 54Hz afstemt, krijg je aan het eind van de keten een periode van ongeveer 300s ofwel 5min. Nu gebruik je maar de eerste helft van die puls, want zodra het de tweede helft verschijnt, reset je de teller. Voor een halve periode van 5min moet je dus de oscillator op

27Hz afstemmen. René wil vast wel een schemaatje voor je tekenen als je belooft geen 555 te gebruiken :)

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:4345aaa4$0$156$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

Bedankt voor je info, ik ga daar toch eens naar kijken. Programmeren is het probleem niet, en ik heb af en toe gewoon de behoefte aan een timerschakeling etc.en dan is het toch makkelijk zo'n PIC.

Reply to
Marco

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.