schema van Marantz pm 4001 .

wie kan mij helpen aan een schema of link naar het schema van Marantz pm 4001 . probleem , het relais van de voeding klappert.

Reply to
klots123
Loading thread data ...

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Helaas niet.

Mogelijke oplossing: slechte elco's vervangen. Ik krijg met regelmaat Marantz-spullen waarin bepaalde typen elco's aan het lekken zijn geslagen. Berucht is de Marantz SC-80 voorversterker en de bijbehorende eindversterker SM-80, die respectievelijk ruim 50 en 25 nieuwe elco's (plus het spoelen van de printen) nodig hadden om weer goed te werken.

Succes ermee,

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Geen schema van de PM4001 aldaar (en alles alleen tegen betaling).

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

3 keer raden. Made in China? De elco's tenminste.

Zucht. "Vroeger" werden nog fatsoenlijke elco's gemaakt bij Philips etc. Tegenwoordig kunnen ze technisch gezien veel betere maken, 105 graden of zelfs meer, lage esr, lage lek, hoge stromen etc. Maar mag het ineens niets meer kosten. En wordt het normaal gevonden als na korte tijd elco's kapot gaan.

Fabrikanten horen eigenlijk goed materiaal toe te passen. Wordt het niet tijd dat wij als klanten eens gaan protesteren tegen de rommel? Consumentenbonden etc testen alleen de werking maar kijken ook niet of er troep in zit. En kijken al helemaal niet naar de levensduur.

P.

Reply to
P.

Bij een brugcel met 4 diodes in de bekende Graetz schakeling is de rimpel

100Hz. Bij enkelfasige gelijkrichting (2 diodes) is het 50 Hz.

Maurits

Reply to
Maurits

Hmm dat schept verwarring: ook met een enkele diode heb je natuurlijk een 50 Hz rimpel. Er vanuit gaande dat de input de netspanning in Europa is. In de USA is die 60 Hz.

Maurits

Reply to
Maurits

Hoeft niet hoor. Bekende elcofabrikanten als Elna (vooral in Sony apparatuur uit Japan) konden er ook wel wat van, en je ziet het vaker. De bekende crisis begin deze eeuw in Taiwan is ook een goed voorbeeld waar meerdere fabrikanten last van hebben gehad. Vaak is er sprake van een slechte serie, of boven de specs gebruikt. Een goede slechte elco droogt dan gewoon op, maar je hebt er inderdaad helaas ook wel bijzitten die hun inhoud over de print laten lopen.

Die lichtblauwe potjes van Philips wilden nog wel eens in sluiting gaan, maar verder uitstekend spul. De grotere bekerelco's maken ze nog steeds (Vishay-BC Components), misschien zelfs nog wel in Zwolle. Ook de platte ingegoten solid state elco's (aluminium, geen tantaal) zitten nog in het assortiment.

Dat kan je ook niet altijd duidelijk vaststellen. Een goede vuistregel is dat je voor kwaliteit betaalt en een duur apparaat dus ook degelijker is. Helaas gaat die regel niet altijd op, zodat je ook met een dure miskoop kan zitten. Een andere vuistregel is dat je geen consumentenelectronica moet kopen als het uit China of Turkije komt, maar ook die regel gaat niet altijd op en bovendien zijn er ook in andere landen slechte producenten actief.

Overigens kent goedkope apparatuur meerdere manieren van falen, en is het bij kleinere problemen heel goed mogelijk dat een apparaat na reparatie degelijker is dan toen het uit de fabriek kwam.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wou jij beweren dat je een elco kan maken zonder giftige stoffen? Meteen patent op aanvragen, dit kan je financiele doorbraak betekenen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bij 50Hz net..

Reply to
P.

Kijk bijvoorbeeld maar naar de Chinese melk.

Er zitten wel zuren etc in elco's maar bijvoorbeeld geen PCB's (nee, dat zijn geen printen). Echter is het normaal dat tijdens productie in China naar goedkopere middelen wordt gezocht en gewoon wordt omgeschakeld. Risico's van dergelijke componenten zijn hoger dan die van de meer gevestigde fabrikanten.

Ik handel zelf in China en weet hoe het werkt. Dat is heel anders dan hier. In Nederland kun je veel aan je toeleverancier overlaten, maar dat kan daar echt niet. Het is nog eens niet dat ze het slecht bedoelen, maar ze hebben geen besef van onze kwaliteitsnormen. Ze kunnen rustig na een paar maanden trots komen met "kijk eens wat ik in de laatste maand voor je bespaard heb". En alles mag gewoon niks kosten, elke honderdste cent wordt uitgeknepen, nog erger dan hier in de elektronica.

In die sfeer gaat het nogal gauw mis. Maar er zijn ook goede leveranciers daar.

P.

Reply to
P.

Yep. En natuurlijk ook bij een 50 Hz secundaire spanning aan de voedingstrafo. Het voordeel van een brugcel is de grotere efficentie, omdat beide fases worden gelijkgericht en de kleinere bufferelco want bij 100 Hz kan die een stuk kleiner zijn dan bij een 50 Hz.

Maurits

Reply to
Maurits

De belangrijkste hint is: meten voor zover het elco's betreft. De tip in Euras luidt om bij in protectie gaan eens de massa's na te kijken, er schijnt iets via een koelplaat te lopen (klassieke ontwerpblunder van de eerste orde).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik ga hierbij voor het gemak ervan uit dat het klapperende relais bij de protectie hoort. In elk geval klinkt het als iets dat je eens zou kunnen nalopen, ook al is de klachtomschrijving iets anders.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.