Probleem GR2.2 25PT510B/00

Beste Heren/Dames,

Ik probeer de TV van mijn broer te repareren. Eerst was er een C door- geslagen, 390n/250V in het "horizontaal" gedeelte. Deze C2550 zat in het netwerkje dat in serie staat met spoel h-afbuiging. Rood lampje voorop knipperde snel. Ik heb deze twee weken geleden vervangen door een 470n exemplaar, electronics-boer levert alleen 330n of 470n. Maar het hielp. Maar paar dagen geleden is de TV er weer mee gekapt. Het enige wat hij nu doet is elke seconde één knipper met groen licht en binnenin een start- geluid(vrij zacht). HOT is heel en C2550 ook. Alleen als ik H of V afbuig- spoel los gooi dan knippert de LED weer snel en rood.

[Toch nog even kijken, voor ik het bovenstaande verzend.]

Nu zie ik dat Fuse 1534 (315mA) stuk is, zou de te hoge waarde van C2550,

470n tov 390n, de rede kunnen zijn of is het gewoon iets anders wat er aan ten grondslag ligt. Hogere C is toch hogere stroom, of zeg ik nu heel iets stoms.

Nu heb ik zekering tijdelijk vervangen door een 200mA, eerst 4 seconden het zelfde laken en pak en dan........ hij doet het! Maar waarom die eerste 4 seconden niet starten. Nog een keer proberen, soms twee seconden hikken en starten of soms meteen starten. Bij het hikken zie het draadje van de zekering bewegen, zou dat een te hoge spanningsval geven? Ik vind een zekeringetje van 800mA, even proberen, start meteen. En steeds opnieuw goed.

Nu blijft mijn vraag na dit lange verhaal: Is die grotere C de oorzaak?

Greetings, Rob S.

(lebans(at)chello(punt)nederland)

Reply to
Rob S.
Loading thread data ...

"Rob S." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

het

Je stuntelt maar een eind weg. Binnenkort beginnen we met eigen operatiekamers voor mensen. En je zult het zien - de meeste overlijden voor zijn tijd. Zo ook als een leek aan een tv gaat knutselen. Van de 100, die er worden opengeschroefd, zal er misschien één het ooit weer eens gaan doen. Als ik dit zo lees dan kunnen al die reparatiebedrijven hun deuren wel sluiten. Maar de clou zit hem natuurlijk in het feit, dat zo'n tv wordt geproduceerd in een goedkoop land. En als hij al defekt raakt moet hij hersteld worden in een duur land. En dat valt over het algemeen niet mee.

Reply to
J.v.Gelderen

800mA in plaats van 315mA is vragen om gevolgschade. Vroeger, toen discrimineren nog uitgevonden moest worden, heette dit wel de "Turkse methode".

Ik zou inderdaad beginnen met de juiste C te plaatsen, en dan eens kijken of het draadje van een 315mA zekering nog steeds buigt (betekent overbelasting). Als het nog steeds buigt, heb je een goeie kans dat de E/W transistor of iets in die buurt lekt. Als je geluk hebt, is die zekering de enige gevolgschade van het vervangen van die C. Condensatoren in de horizontale afbuiging luisteren bijzonder nauw.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoi Rob,

Je hebt al meer tips gehad, maar zeker een 390nF erin zetten, indien niet verkrijgbaar kan je die ook redelijk goed benaderen met door 330nF met 68nF paralell (er is wel ruimte onder de print), zoals al gezegd altijd de juiste waarden en ook typen condensatoren aanhouden (als er een MKP in zit, ook weer een MKP terugzetten, hoewel zelfs dat op zich nog te kort door de bocht kan zijn, in de meeste gevallen weet je hiermee voldoende (spanning, waarde en type: zoals MKT, MKP, keramisch etc.) in TV's).

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Ach gut. .........Laat maar, zo zielig.

Greetings, Rob S.

(lebans(at)chello(punt)nederland)

Reply to
Rob S.

Vergeten te melden, was niet helemaal bij. Juiste C had ik dus gelijk met de zekering (200 mA) geplaatst. 800mA was inderdaad riskant, maar ik nam voor even het risico. Morgen zet ik er een juiste in. Mijn verhaal was misschien een beetje raar opgezet. Neem me dat niet kwalijk, al doet Meneer van de Vergelding(J. van Gelder) dat wel. Maar om dat ik in eerste instantie de niet juiste waarde kon krijgen, vroeger had Philips zijn onderdelenfiliaal in Amsterdam, aangezien de tolerantie van het origineel

10% was, dacht ik ....... dat zal niet zo nauw.... oké fout gedacht.

Greetings, Rob S.

(lebans(at)chello(punt)nederland)

Reply to
Rob S.

Nu achteraf neem ik dat terug. Aangezien mijn verhaal niet helemaal je van het was.

Greetings, Rob S.

(lebans(at)chello(punt)nederland)

Reply to
Rob S.

Vergeten te melden in het verhaal dat ik in eerste instantie de juiste er al in had gezet. En daarna pas die print-fuse tijdelijk vervangen heb door eerst een 200mA zekering en daarna even door een 800mA. Dat laatste was misschien niet slim, maar ik wilde eventjes weten of dat het opstart- probleem oploste. Het was niet de hoofdzekering(glas), voor de goede orde. En dat van het parallel plaatsen, zou wat slimmer geweest zijn.

Greetings, Rob S.

(lebans(at)chello(punt)nederland)

Reply to
Rob S.

Wel andere mensen aan zetten tot het repareren van hun monitor, terwijl ze aangeven niet zo handig te zijn. Is ook niet erg consequent.

Je ziet het, het zat me hoog ;-)

Greetings, Rob S.

(lebans(at)chello(punt)nederland)

Reply to
Rob S.

Hier wil ik toch even op reageren, aangezien ik me ook aangesproken voel.

Ik weet niet wat de exacte beweegredenen zijn om zo fel van leer tegen de leken te trekken, maar meen je het nou echt wat je zegt? Of is het een verbitterde relaas omdat het werk van een (zelfstandige) reparateur de moeite bijna niet meer loont met de goedkope massaproductie van tegenwoordig? Bij dat laatste kan ik me overigens wel iets voorstellen, maar dat even terzijde.

Ikzelf ben zo'n leek, en heb al aardig wat afgestunteld bij het knoeien met televisies. Voornl. wegens een gebrekkige elektronica-achtergrond, moet ik toegeven. Alhoewel ik veel stof ooit behandeld heb en dus niet helemaal onbeslagen ter ijs kom, ben ik veel vergeten. Gelukkig is er het internet, en heb ik daar veel, heel veel informatie kunnen vinden (ook uit boeken etc, en uit deze groep). Door het in de praktijk knutselen aan tv's heb ik zo toch al weer aardig wat kennis opgedaan. Dit valt nog steeds in het niet bij de gemiddelde

0.1-eerste jaars electrotechniek student, maar toch. Easy does it.

En zodoende heb ik toch al weer wat tv's weten te repareren. Simpele dingen zoals slechte solderingen, doorslaande lijntrafo's, open weerstanden, etc. Maar elke keer wordt het probleem lokaliseren weer wat gemakkelijker, en zoek ik weer wat extra theoretische kennis op. Inmiddels is mijn interesse in de elektronica dusdanig toegenomen dat ik me voorgenomen heb eens wat simpele dingetjes te gaan bouwen om de ingewikkeldere schakelingen beter te kunnen doorgronden.

Is dat niet de ware geest van de hobbyist? Vrees voor concurrentie van de leken hoef je niet te hebben, die komen anders ook niet met een 10+ jaar oude tv naar een reparateur toe, simpelweg omdat zo'n ding dat niet waard is.

Bram (die zich niet *zo* snel laat ontmoedigen)

--
Change is inevitable, except from a vending machine.
Reply to
Bram

door-

het

voorop

470n

hielp.

hij nu

start-

afbuig-

C2550,

er aan

iets

seconden

eerste 4

hikken en

opnieuw

oorzaak?

worden

ik

sluiten.

geproduceerd

worden in

van

Monitoren worden door mij nooit meer in behandeling genomen. Omdat het ondingen zijn om te repareren. Er zijn geen schema's van te krijgen. En als je zonder schema al een defekt onderdeel hebt gevonden, is dit nergens te verkrijgen. Dus waar zou ik mijn kostbare tijd dan nog aan verspillen?

Reply to
J.v.Gelderen

"Rob S." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Henk van den Hof

Hij is weer helemaal goed( met de juiste spullen erin). In iedergeval bedankt voor de tip/moeite.

Greetings, Rob S.

(lebans(at)chello(punt)nederland)

Reply to
Rob S.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.