Oude transistoren gezocht

Om een oude vertsterker te repareren ben ik op zoek naar de volgende transistor:

2SD188A (op de behuizing staat D188A - NEC) Kan een (tr)ouwe knutselaar mij hieraan helpen? Liefst twee stuks.

Tips over alternatieven zijn welkom, ik ben niet zo thuis in de elektronika.

Alvast dank, Daan

Reply to
daandump
Loading thread data ...

"daandump" schreef in bericht news:fu2pem$2s2l$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Heeft je electronica boer geen lijst ? Ghost

Reply to
Ghost

"daandump" schreef in bericht news:fu2pem$2s2l$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

In wat voor behuizing zit dat ding? Fotootje?

Reply to
vergeten

Jawel, maar ik wil graag de originele terugzetten, ten eerste omdat het hier zeldzame versterker gaat met verzamelaarswaarde. Ten tweede omdat van één kanaal de eindtrap nog wel goed is. Heb er overigens nu tijdelijk andere inzitten, die werken. Maar heeft voor meer problemen gezord, zie

formatting link

Daan

Reply to
daandump

TO3 behuizing. Foto's sturen naar een nieuwsgroep is niet gebruikelijk maar wil je dat ik ze mail?

Reply to
daandump

alt.binaries.pictures.radio

Tip omdat je schrijft " ik ben niet zo thuis in de elektronika. " Dat deze transistoren defect zijn heeft een oorzaak. Die kan best IN de versterker zitten. Wanneer je niet zo thuis bent en dus niet systematisch kunt meten. Vervang dan ALLE transistoren in dat kanaal. Kijk tegelijk of er geen verbrande weerstanden zitten, Elco's met opgezwollen bovenkant of lekkage aan de onderkant. Probeer de versterker ZONDER eindtransistoren. Hij moet dan op laag volume, goed spelen, bij hoger volume gaat hij vervormen. Er kan zo meestal niets doorbranden. Alles OK dan de eindtransistoren erbij.

Robert

Reply to
Bob Woodward

Ik heb al e.e.a. vervangen; zie thread op

formatting link
Ik wil juist graag de originele eindtransistoren terug.

Gewoon de draadjes van de pootjes halen en de versterker aanzetten?

Dank voor je tips!

Reply to
daandump

Bovendien is de kans dat de vreemde verschijnselen van de OP liggen aan het vervangen door nieuwe transistoren niet zo extreem groot. Iemand op het forum waar hij naar verwees zei van wel, maar ik denk dat het wel los zal lopen. Zo high-tech zijn die 2SD188 niet, en aan de hand van een datasheet kan je vaststellen of spanning, stroom, vermogen, versterkingsfactor en grensfrequentie kloppen. Als de grensfrequentie van de vervangers veel hoger is kan je een ceramisch c'tje gebruiken tegen oscillaties, die dan kunnen voorkomen omdat de nieuwe transistor beter is dan de oude. Niet slechter.

Waarschijnlijk is de oorzaak van de problemen echter zoiets triviaals als rotte elco's of andere verlopen onderdelen. Misschien handig om eerst maar eens alle kleine elco's te vervangen en dan met een stelletje vervangers en een multimeter en/of scope aan de slag te gaan. Die multimeter gebruik je in eerste instantie trouwens om te kijken of er geen weerstanden van hun waarde zijn gevallen, pas later monteer je de transistoren en ga je aan een werkend apparaat meten (mocht hij niet gelijk goed werken, maar je zal altijd de ruststroom nog even moeten doen).

Mocht het echt aan de transistoren liggen, dan heb je hier in elk geval nog een lijstje om uit te proberen:

2SD428, 2N3442, 2N5758, 2SC2261, BD245C, BD317, BDW51C, BDX11, KT819G
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Tsja, dan moet je echt heel veel geluk hebben (sloopversterker of iemand die ze nog van 30 jaar geleden heeft liggen). Bovendien is het technisch gezien waarschijnlijk niet nodig, zie mijn andere bericht en nog een aantal berichten van anderen met tips.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als de grensfrequentie van transistoren hoger is heeft dat alleen maar een gunstig effekt op het geheel. Oscillatie treedt op wanneer de fasedraaiing groter wordt dan 135deg. bij unity gain. Dit punt laat je echter niet afhankelijk zijn van de (eind) transistoren ( want die zijn altijd het langzaamste ) maar van de "miller condensator". Die vind je meetal tussen basis en collector van de tweede trap en is tussen 10p en 47p Dus je bepaald bewust met behulp van een condensator de frequentie waarbij de versterking is afgenomen tot 1x (fo)

Snellere eindtransistoren verleggen het fo punt naar boven waardoor de fasedraaiing bij fo alleen maar kleiner wordt en dat maakt de versterker alleen maar stabieler.

Robert

Reply to
Bob Woodward

Eigenlijk was ik alleen op zoek naar de vevangende transistoren, maa dank voor alle tips! Inmiddels heb ik wat nieuwe zaken getest en ook wat foto's geplaatst op

formatting link

Groeten, Daan

Reply to
daandump

Heldere uitleg. Ik moet m'n theorie wat gaan afstoffen/opkrikken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ok, dit gaat een beetje te ver qua theorie voor mij, maar mag ik concluderen dat het vervangen van de eindtrap niet de reden kan zijn voor deze oscillatie? (Het is overigens mijn doel om de originele D188a's op te sporen en die er weer in te zetten.) En dat het raar is dat het andere kanaal -die in eerste instantie helemaal geen storing gaf- en waar niets in veranderd is- nu ook oscilleert?

Daan

Reply to
daandump

Oscillatie treed alleen op als de rondgaande versterking GROTER dan e1n is. Fase draaiing moet 180 graden zijn voor de minste versterking.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Dat kan ik zo ook niet direct tot op het onderdeel nauwkeurig verklaren, maar ik zie dat KT88 je nu ongeveer het advies geeft dat ik ook al gaf: elco's vervangen (desnoods ongezien, dat heet een recap) en weerstanden meten (hij spotte op de foto in elk geval al 1 fysiek niet zo frisse weerstand). Grote kans dat de boel dan alweer (bijna) werkt. Door slechte elco's kunnen spanningswisselingen en stoorsignalen hun werk door de hele versterker heen doen, en kan je dus vreemde verschijnselen krijgen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De storing is opgelost. Zie het forum, beschreven in bovenstaande posts.

Heeft toch nog iemand originele 2SD188a's liggen? Ik wil ze graag overnemen, dan is de hele eindtrap weer zoals het bedoeld is.

Groet, en dank aan alle meedenkers, Daan

"daandump" schreef in bericht news:fu2pem$2s2l$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
daandump

Die fasedraaiing geldt voor het gedeelte waarover je tegenkoppeling hebt, alleen in een regellus geeft fasedraaiing instabiliteit. Fasedraaiing (en de bijbehorende gain-afval boven bepaalde frequenties) zonder terugkoppeling geeft alleen maar een rotgeluid. Let wel: Een transistorschakeling met emitterweerstand en Miller-C (ofwel de automatisch "ingebouwde" of een extra externe) is ook een regellus. Ik vind zelf zo'n Miller-C maar een slechte oplossing. Het enige voordeel eraan is voor de fabrikant. Door de versterking van de transistor wordt de condensator "meeversterkt" en kan een kleinere condensator gebruikt worden. Maar die versterking is afhankelijk van de versterking van de transistor en je krijgt dus een modulatie van de bandbreedte die overeenkomt met de niet-lineariteit (ofwel vervorming) van de transistor. Over fasedraaing gesproken.

Meestal zit er over een dergelijk oude versterker een tegenkoppeling van de uitgang naar ergens vooraan de ingang, met filter, gewoon een C parallel aan een R, eventueel nog een R in serie, die de vervorming dempt, uitgangsimpedantie verlaagt en versterking, bandbreedte en stabiliteit bepaalt. Net als bij een opamp. Een tor die breedbandiger is zou je inderdaad verder kunnen laten doorlopen, maar dan moet je wel heel de versterker bekijken. En ook dingen als de versterking van je vervangingstor.

Pieter

Reply to
Pieter

Een spatje soldeer is mij ook wel eens overkomen inderdaad...

Wat betreft het verschil horen, dat is simpel vast te stellen, je hebt immers nog 1 geheel origineel kanaal.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik denk dat het vervangen van de eindtrap wel invloed kan hebben, maar dat dit niet het probleem bij jou is. Schakel eerst eens 1 kanaal uit, en kijk dan wat het andere doet?

Pieter

Reply to
Pieter

"daandump" schreef in bericht news:fu3anc$fuh$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

TO3 zegt mij genoeg ik zal eens in de junkbox kijken.

En wat betreft de foto's dat weet ik dat dat niet mag in een nieuwsgroep maar dat was ook niet de bedoeling. Er zijn genoeg sites waar je gratis foto's online kunt zetten.

formatting link
bijvoorbeeld. Als je dan een linkje naar die foto's hier post is er geen probleem.

Reply to
vergeten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.